Interessant vorige keer schreef ik een blog over de 5 groots gemaakte fouten in sollicitatiebrieven. Ik hoop dat jullie hier in ieder geval van hebben geleerd wat je vooral niet moet doen. Maar wat moet/kan je dan wel doen? Ik heb recent weer een sollicitatieprocedure voor een klant afgerond waarbij ik de sollicitatiebox van de klant overnam. Ik heb alle sollicitaties geselecteerd op een eerste screening. Hierbij keek ik naar CV’s, brieven en soms ook leuke filmpjes. Vroeg ik extra informatie op en deed ik telefonische intakes. Zo wist de klant met wie zij de gesprekken aan konden gaan. Wat heb ik geleerd van al deze brieven?

Wat sprak mij aan in de brieven?

Ik ben even bewust gaan kijken en opletten welke motivatiebrieven mij aanspraken. Dit waren toch wel de brieven:

 1. Waarbij ik kon zien dat er moeite in was gestopt. Een wat uitgebreidere brief met goede informatie.
 2. Waar oprecht enthousiasme terug te lezen was. Iemand die echt enthousiast over het bedrijf en de functie praat en dit oprecht overkomt.
 3. Waar zelfverzekerheid in terug te voelen is. Ofwel dat de kandidaat in ieder geval zeker weet dat dit ”echt” de job voor hem of haar is en hij zij dit aan kan.
 4. Waar een stukje persoonlijkheid in terug te lezen is.  Wat voor soort type is de persoon en wat zoekt deze en wat vind deze belangrijk.

Oftewel brieven waarbij de lezer mij overtuigd van de match, mij enthousiast maakt en waarbij ik denk dat die persoon wel eens kan passen bij bedrijf en functie.

Hoe schrijf ik dan een goede sollicitatiebrief?

 1. Start met een leuke openingsalinea.
 2. Leg uit waarom je solliciteert.
 3. Laat zelf de match zien.
 4. Leuke afsluiter.

1. Openingszinnen uit mijn oude brieven:

Zorg voor een leuke opening in je motivatiebrief. Standaard lees ik altijd: ”Naar aanleiding van uw vacature van HR officer op Monsterboard reageer ik hierbij.” Op zich een prima zin, but borring! Probeer de lezer meteen te pakken, kies iets wat bij jou past. Ik zoch mijn eigen oude brieven op en kwam de volgende zinnen tegen? Een stuk leuker, helemaal Linda en de bedrijven die dit niet aanspreekt passen niet bij mij. Dus prima als die mij hierom zouden afwijzen. Kijk daarom wat bij jou past en wat de recruiter kan triggeren.

 • Stop met zoeken ik ben de perfecte kandidaat voor de job van HR officer bij BedrijfX. Natuurlijk mogen jullie dit zelf ook beoordelen maar aan mijn enthousiasme en vergelijkbare werkervaring kan het in ieder geval niet liggen. Wat een ontzettend gave job bij een mooi, gaaf en innoverend bedrijf. Kortom een gave functie bij een bedrijf en branche waar ik feeling en liefde voor heb.
 • Leg die 250 sollicitaties maar aan de kant want hier ben ik. Ik las jullie functieomschrijving en jullie beschreven mij gewoon. Snel achter de computer en zsm een CV en brief opsturen.
 • WAUW wat een toffe job, ik moest gewoon solliciteren. Opzich zit ik prima op mijn plek maar soms komt er iets voorbij waarvan je hartje sneller gaat kloppen.

2. Waarom solliciteer je op deze functie en bij ons bedrijf

De allereerste vraag die ik altijd heb is waarom heb je gesolliciteerd. Waarom wil je elders weg? Wat zoek je nu in een nieuwe baan? En dan natuurlijk niet het standaard zinnetje ”ik ben toe aan een volgende stap”. Ik zie liever een antwoord als ”in mijn huidige baan hou ik mij veel bezig met dit en dit en ik merk dat ik dit perfect kan, al jaren doe en prima onder de knie heb maar niet meer zo uitdagend is. Ik zou mij graag meer bezig willen houden met dit en dit” OF ”na jaren in een uitvoerende rol te hebben gezeten is het tijd voor een nieuwe stap waarbij ik mij operationeel meer kan bezig houden met dit en dit?”. Er kan natuurlijk ook een andere reden zijn mbt sfeer, stomme leidinggevende, cultuur bedrijf of iets dergelijks. Je wil natuurlijk niet negatief zijn in een brief maar je kan bijvoorbeeld wel aangeven wat je zoekt. ”Ik zoek een jonge organisatie die dynamischer is, waar meer gebeurd en waar ik mij beter op mijn plek voel.”

Tip: omschrijf zelf jouw perfecte bedrijf en werkplek, wat zoek je, wat wil je? Prima als je dan een afwijzing krijgt als de recruiter schijnbaar al weet dat dit niet zo is binnen deze organisatie of in de functie. Ik hou van kwaliteit en echt op een passende plek terecht komen. Dus waarom niet omdraaien en omschrijven wat perfect bij jou zou passen. De recruiter kan het beste bepalen of het plaatje wat jij zoekt hier ook te vinden is. Daarom is een afwijziging nooit erg, schijnbaar past het niet of is het niet de plek voor jou of zoeken ze iets anders. Prima!

3. Laat zelf de match zien!

Niet de juiste werkervaring dan moet je persoonlijkheid matchen:

Wanneer je nog niet de juiste werkervaring hebt of starter bent ben ik extra nieuwsgierig naar de persoon en zal je dus ook de persoon moeten verkopen in je brief. Het draait nu namelijk om de match tussen persoon en bedrijf. Je werkervaring is namelijk nog onvoldoende en nog niet interessant. Je kan het hier dan uitgebreid over hebben maar het is helaas onder de maat. Je ziet steeds meer bedrijven die het juiste type zoeken die ze zelf kunnen opleiden en kneden. Daarom gaf ik laats iemand de volgende openingszin: ”Ik ben wellicht niet de kandidaat met de best passende werkervaring, maar ik weet zeker dat ik de juiste persoonlijkheid heb om deze functie snel helemaal onder de knie te krijgen en hiermee toch de best passende kandidaat te worden.” Benadruk in sommige gevallen wel de eventuele opleidingsmatch en dat dat de perfecte basis is om vanuit daar verder te gaan werken en of geef aan welke ”handige” vakken je hebt gehad die van pas komen in deze vacature.

Wel de juiste werkervaring voor de vacature laat de match in werkzaamheden en persoon zien:

Laat zelf de match zien. Som op wat voor soort taken, projecten en werkzaamheden je waar hebt gedaan en vertel dan zelf dat dit bijvoorbeeld de taken zijn die jij ook terug leest in de vacaturetekst. De recruiter hoeft zo zelf minder te zoeken en denkt wauw die heeft precies gedaan wat wij zoeken. Je kan iets extra’s toevoegen door aan te geven wat je zo leuk vind aan deze werkzaamheden of welke taken je het allerleukste vind.

”Ik krijg energie van het optimaliseren van processen binnen de HR afdeling en kan slecht tegen inefficiënt werken. Dit vind ik ontzettend zonde van mijn tijd. Mijn hoofd denkt continue in of iets logisch is en of het anders of sneller kan.” Dit zegt best wel veel over mij als persoon en dit zou bij een overheidsinstelling bijvoorbeeld niet passen. Daar gaat alles te traag, verandering moet door meerdere lagen om uberhaupt een akkoord te krijgen. ”Ik vind het contact met diverse lagen binnen de organisatie tof. Als HR officer heb je contacten met personeel, management en directie. Dit vraagt iedere keer om aanpassing van je communicatie skills en niveau. Mijn uitdaging is ervoor zorgen dat iedereen happy en blij op zijn plek zit en in zijn kracht gezet wordt.” ”Contact met mensen moet ik in mijn baan hebben. Hier krijg ik energie van. Ik vind het leuk om dingen uit te pluizen en de simpelste vragen voor mensen te beantwoorden.”

4. Leuke afsluiter

Iedereen gebruikt meestal de standaard zin: ”Ik sta open voor een kennismakingsgesprek om mijn CV en brief inhoudelijk verder te bespreken.” Waarom niet een leuke quote die staat voor wie jij bent? OF iets grappigs als ”Zorgen jullie voor een datum dan zorg ik voor de koekjes bij de koffie om mijn sollicitatie nader te bespreken.” ”Ik wacht in spanning op jullie uitnodiging en hoop snel nader kennis te kunnen maken.”

Wederom geldt hier weer dit moet bij je passen. Blijf vooral bij jezelf en wie jij bent en wat goed voor jou voelt. Probeer even creatief te zijn en verder te denken dan al hetgeen standaard is.

5. Kwestie van sollicitatiebrief steeds aanpassen

Wanneer je in de basis één keer een creatieve brief opzet die bij jou past kan je deze gewoon hergebruiken. Je leuke opening of afsluiter kan je erin houden. Je zal alleen steeds even de juiste match moeten laten zien en die zal wellicht steeds op een ander punt groter of kleiner zijn. Bij de ene vacature ligt de nadruk meer op die specifieke taak en bij een ander op een ander. Pas je brief hierop aan. Keep in mind dat jij de match moet laten zien en het bedrijf moet overtuigen dat ze jou op gesprek moeten uitnodigen. Waarom? 1. omdat jij de perfecte persoonlijkheid bent die bij het bedrijf past 2. omdat je de perfecte werkervaring of opleiding hebt.

Voorbeeld sollicitatiebrieven van mij persoonlijk

Zo lief als ik altijd ben deel ik 3 persoonlijke motivatiebrieven van mijzelf. Ik hoop dat jullie dit helpt om te snappen hoe ik mijn brieven opbouw. Ik hoop dat jullie zien en snappen wat ik bedoel met zelf de match laten zien en mogelijke vragen die een recruiter heeft direct in de brief uit te leggen of beantwoorden.

Brief 1. Overgekwalificeerd

Ik solliciteerde toen op een functie waarvan ik wist dat ik (mogelijk) zelf te zwaar was. Kortom overgekwalificeerd, maar dit was een bewuste keus! Zorg dat dit duidelijk wordt in je brief anders was ik direct op de stapel afgewezen gegaan.
Brief HR ASSISTENT overgekwalificeerd

Brief 2. Open sollicitatie

Wat zet je in een open sollicitatie, nou gewoon wat jij zoekt en wilt en waarom. Het liefst zo duidelijk en specifiek mogelijk.  Check hier een brief welke ik aan een Werving & Selectie bureau heb toegestuurd.
Open sollicitatie

Brief 3. Office Manager

Ik solliciteerde hier op een hele toffe office managers job waarbij het een ontzettend breed takenpakket was met de nadruk op efficiency doorvoeren binnen de organisatie. Een duizendpoot die het ook leuk vind om voor het kantoor en haar werknemers te zorgen. Ik heb diverse vragen even dik gedrukt in de brief gezet met duidelijke antwoorden.
SOLLICITATIE OFFICE MANAGER

Lees ook:

Jeej bedankt voor het zetten van de eerste stap check je mailbox ter bevestiging.