Het idee is er dat een zwangere werknemer nooit ontslagen kan worden of niet mag instemmen met ontslag. Dit ligt allemaal net iets genuanceerder en dit leg ik je graag uit in deze nieuwe blog. Lees ook mijn andere blog over wanneer je toch ontslagen kunt worden als zwangere werknemer. Dit is bijvoorbeeld in de situatie dat het hele bedrijf stopt of jouw specifieke afdeling of functie stopt.

 

Mag ik als zwangere instemmen met een VSO?

Het ligt aan de reden van het ontslag in de VSO of je ermee mag instemmen. Een verschil van inzicht kan en mag maar zodra het naar bedrijfseconomische redenen gaat dan kan er een probleem ontstaan. In onze andere blog leggen we namelijk uit dat bij een (deel) bedrijfssluiting je in je verlof niet ontslagen mag worden maar voor je verlof bijvoorbeeld weer wel.

Mag ik tijdens zwangerschapsverlof of bevallingsverlof instemmen met ontslag?

Dit mag alleen als het een andere reden is dan (deel)bedrijfssluiting. Echter adviseren we mensen niet om in je verlof in te stemmen met ontslag. Wacht even af hoe je je bevalling doorkomt en of er ziektes of complicaties optreden. Kijk de video hierboven voor goede uitleg hieromtrent. 

Mag ik instemmen met ontslag tijdens zwangerschapsgerelateerde ziekte?

Tijdens zwangerschapsgerelateerde ziekte mag je nooit instemmen met ontslag. Het gewone ontslagverbod wegens ziekte is dan van toepassing. 

Wanneer mag je wel instemmen met een ontslag wanneer je zwanger bent?

Wanneer je zwanger bent en je bent niet ziek dan kan en mag je instemmen met een vaststellingsovereenkomst (VSO) met bijvoorbeeld als reden verschil van inzicht. 

Bij een (deel) bedrijfssluiting kun je instemmen met ontslag zolang je niet ziek bent, niet in je verlof zit, niet binnen 6 weken na je verlof of binnen 6 weken na herstel van zwangerschapsgerelateerde ziekte na je verlof.  

Soms zijn er reorganisaties of ontslagrondes en zou jij eigenlijk zelf wel graag in die ronde mee willen gaan voor ontslag. Afhankelijk dus van je situatie zou je wel kunnen aangeven dat je openstaat voor ontslag en mogelijk wel weg wilt. Bespreek dit dan goed met ons zodat dit ook echt kan en mogelijk is. Dit moet echt goed aangepakt worden anders accepteert het UWV je mogelijk niet voor een uitkering. 

Mijn advies:

Zit je al in verlof dan zou ik altijd wachten met instemmen met ontslag als de werkgever je sowieso toch niet kan ontslaan. Wacht en kijk hoe de bevalling en herstel gaat. 

Zit je ruim voor je verlof dan vind ik het al ‘veiliger’ om mogelijk in te stemmen met verlof. 

Kortom er zijn dus mogelijkheden om in te stemmen met ontslag!

Laat je goed helpen om te kijken of ontslag in jouw zwangere situatie kan en verstandig is. Sowieso moet de VSO juridisch kloppen en goed in elkaar zitten anders krijg je problemen met je UWV uitkering. De zwangerschap maakt het ontslag extra complex en je wilt niet zonder inkomen komen te zitten. Dus let goed op en schakel onze hulp in.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie of neem persoonlijk contact met ons op.