Wanneer kun je nu wel of niet ontslagen worden wanneer je zwanger bent? De veronderstelling is er dat dit nooit kan, maar dit klopt niet helemaal. Kijk de hele video of lees deze blog voor alle antwoorden. 

 

Kan ik tijdens mijn zwangerschap ontslagen worden?

Tijdens je zwangerschap geldt er een opzegverbod. Dit betekent dat je werkgever je tijdens je zwangerschap eigenlijk niet kan ontslaan en of opzeggen. Maar dit geldt ook tijdens je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof maar ook nog 6 weken na afloop van je bevallingsverlof. Let op er zijn uitzonderingen die ik hieronder uitleg. 

Kan ik tijdens zwangerschapsgerelateerde ziekte ontslagen worden?

Ben je ziek door je zwangerschap of bijvoorbeeld ziek na je bevalling dan valt dit allemaal onder zwangerschapsgerelateerde ziekte. Tijdens deze periode kun je niet ontslagen worden. Pas wanneer je weer 100% beter bent van deze zwangerschapsgerelateerde ziekte gaat de 6 weken opzegverbod alsnog in die normaliter direct na je bevallingsverlof zou in gaan. Gedurende dus deze hele periode zou je niet ontslagen kunnen worden. 

Mag je als zwangere werknemer instemmen met een ontslag of vragen om ontslag?

Een zwangere werknemer mag instemmen met ontslag. Het ligt er wel aan wat de reden van het ontslag in de VSO is. Een VSO wegens verschil van inzicht mag je mee instemmen zowel tijdens je zwangerschap en tijdens je verlof. Maar bedrijfseconomische redenen ligt dit lastiger. De reden van het ontslag mag alleen niet de zwangerschap zelf zijn en als je ziek bent mag het absoluut niet. Maar stel er is een verschil van inzicht of een conflict of een reorganisatie dan mag de zwangere aangeven dat ze bijvoorbeeld open zou staan voor een ontslag middels een VSO. Overleg goed met ons wat verstandig en slim is in je situatie. Anders kan je serieuze problemen krijgen met je uitkeringsaanvraag bij het UWV.

Kan ik als zwangere in mijn proeftijd ontslagen worden?

Wanneer je zwanger bent kan en mag je ontslagen worden in je proeftijd. Echter mag de reden van dat proeftijd ontslag niet je zwangerschap zijn. Soms in de praktijk is er een sterk vermoeden dat dit toch de reden van een proeftijd ontslag is. Het lastige is dat je dit zou moeten bewijzen dus vaak heeft dit allemaal geen zin. 

Kan ik tijdens mijn zwangerschap geen contractverlenging krijgen?

Wanneer je een tijdelijk contract hebt en zwanger bent dan kan een werkgever deze ten alle tijden gewoon simpelweg niet verlengen. De reden van niet verlengen mag alleen nooit je zwangerschap zijn. 

Kan ik als zwangere ontslag op staande voet krijgen?

Ja! Wanneer je fraude pleegt of ernstige dingen doet dan kan je als zwangere gewoon een ontslag op staande voet krijgen.

Kan ik ontslagen worden als het hele bedrijf stopt?

Je kunt ontslagen worden als zwangere werknemer wanneer het hele (deel) bedrijf stopt. Echter niet tijdens je zwangerschapsverlof of bevallingsverlof maar wel gedurende je zwangerschap voor dit verlof. En anders moet je werkgever wachten en dit na je verlof pas doen nadat de 6 weken opzegverbod verlopen is. Dit opzegverbod duurt 6 weken na je bevallingsverlof of nadat je weer 100% beter bent. 

Kan ik ontslagen worden als ik zwanger ben als mijn afdeling of functie wordt opgeheven?

Wanneer de functie of afdeling van een een zwangere werknemer stopt dan kan zij ook ontslagen worden. Maar deze werknemer moet dan wel uitsluitend werkzaam zijn bij dit onderdeel van het bedrijf of hier hoofdzakelijk werken. De werknemer moet dan ook minimaal 26 weken die positie/functie uitoefenen. Dus wanneer iemand recent ergens 2 weken werkt en dan wordt die positie opgeheven dat mag niet. Wanneer je in je zwangerschapsverlof of bevallingsverlof zit kan dit niet.

Kan ik tijdens mijn zwangerschapsverlof of bevallingsverlof ontslagen worden?

Nee tijdens je zwangerschapsverlof of bevallingsverlof kun je dus niet ontslagen worden! In deze periode is het ook niet verstandig om in te stemmen met een VSO ontslag, want je weet nooit of er tijdens je bevalling complicaties optreden. We adviseren je pas na je bevallingsverlof om, mogelijk weer na te gaan denken, over een instemming met ontslag, mocht je dit zelf graag willen. Neem rond die tijd contact met ons op voor overleg. 

Pas op met een ontslag tijdens je zwangerschap!

Hopelijk heeft bovenstaande duidelijk gemaakt dat er dus strenge regels zijn voor zwangere werknemers. Dit betekent dus ook dat dit gevaarlijke situaties kunnen zijn die problemen kunnen geven met een WW uitkering. Zorg daarom dat je onze hulp inschakelt zodat er niets fout gaat en er een veilig ontslag op tafel komt en laat alles goed controleren.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie of neem persoonlijk contact met ons op.