Op dit moment zijn veel WIA beslissingen te laat. Mensen krijgen normaliter voor het verstrijken van twee jaar ziekte hun definitieve WIA beslissing. Op dit moment krijgen veel mensen de WIA beslissing veel later, van weken tot maanden later. Dit zorgt voor veel problemen, stress en onrust.

 

Ontzettend vervelend!

Ik, Linda, weet als geen ander hoe erg je in de stress en spanning zit over wat het UWV over jou gaat beslissen. Ik weet nog hoe naar het was dat ik zelf zat te wachten op mijn eigen WIA beslissing. Mijn Wia beslissing kwam gelukkig wel op tijd. Echter had ik zelf toch ook veel last van de stress. Wanneer het dus lang duurt en je WIA beslissing maar niet komt dan is dat ontzettend vervelend. Je zit al in de stress en nu moet je nog langer in spanning zitten en afwachten. Je toekomst hangt hier vanaf.   

Wanneer hoort het UWV te beslissen over mijn WIA?

Je WIA aanvraag doe je uiterlijk in je 93ste ziekteweek. Dit is ongeveer rond 1 jaar en 9 maanden. Je krijgt hiervoor een brief vanuit het UWV en dat is meestal rond de 88 weken ziekte en hierin wordt uitgelegd dat je een WIA kan/moet gaan aanvragen. In die brief staat ook tot wanneer je de WIA aanvraag kunt indienen. Het UWV hoort binnen 8 weken te beslissen of je een WIA uitkering krijgt.

Wat zijn de beslissingstermijnen van het UWV?

Aanvraag WIA-uitkering: 8 weken na ontvangst

Melding verslechtering of herbeoordeling: 13 weken na ontvangst

Bezwaar: 17 weken na ontvangst

Beroep: 18 maanden na ontvangst

Hoger beroep: 24 maanden na ontvangst

Maar.. het UWV kan om uitstel vragen!

Het UWV kan om uitstel vragen bijvoorbeeld omdat ze meer informatie nodig hebben of omdat ze het niet gaan redden. Ze horen je hierover netjes schriftelijk te informeren. Ze vermelden dan vaak ook in die brief tot wanneer de nieuwe termijn van de beslissing dan loopt.

Wat moet ik doen als UWV te laat is met beslissen?

Wanneer het UWV je dus;

  • niet heeft geïnformeerd binnen 8 weken na je WIA aanvraag en geen uitstel brief heeft gestuurd dan kan je dus met 8 weken de in gebreke stelling sturen. 
  • niet opnieuw op tijd, je op de hoogte stelt van hun WIA beslissing t.a.v. jouw WIA aanvraag nadat je een brief hebt ontvangen van uitstel. Je kunt het UWV wederom in gebreke stellen.

Dit betekent dat je hen officieel gaat vragen om alsnog binnen twee weken met een beslissing te komen. Wij adviseren al onze klanten om het UWV massaal in gebreke te stellen. Dit heeft geen negatieve invloed op je WIA keuring.

Wat gebeurt er als ik het UWV in gebreken stel?

Het UWV krijgt twee weken de tijd om alsnog te beslissen. En na twee weken gaat er een dagboete lopen waar jij recht op hebt. Dit is dus een bedrag die jij gaat krijgen.

Hoe hoog is die boete?

De eerste 14 dagen krijg je € 23,00 per dag.

De volgende 14 dagen krijg je € 35,00 per dag.

De volgende dagen tot maximaal 42 dagen krijg je € 45,00 per dag.

Dit is dus een totaal van € 1.442,00 die jij netto krijgt. Je snapt dat het UWV wil voorkomen dat ze massaal boetegeld aan iedereen moeten betalen en dat je daarom soms sneller boven op de stapel komt. Is het UWV helaas toch alsnog te laat dan krijg je dus het “boetegeld” of het UWV is opeens heel snel met beslissen.

Hoe kan ik het UWV in gebreken stellen?

Doe een in gebreke stelling zo snel mogelijk! Het duurt even voordat de brief aankomt en verwerkt is en dat de telling start. Dus je kan eventueel de brief 1 of 2 dagen voor de vervaltermijn versturen.

Werknemersformulier:

https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/wat-kan-ik-doen-als-uwv-niet-op-tijd-beslist/detail/hoe-kan-ik-melden-dat-uwv-te-laat-is-met-een-beslissing

Eventueel kan je het ook samen met je werkgever doen. Werkgeversformulier:

https://www.uwv.nl/werkgevers/formulieren/melden-te-late-beslissing-uwv.aspx

LET OP wie de boete krijgt!

Als je het werknemersformulier gebruikt dan krijg je als werknemer de boete. Als je het werkgeversformulier zou gebruiken dan zou de werkgever ook hun eigen rekeningnummer kunnen invullen. Let hier dus op en beslis even wat voor jou goed voelt wie de boete mag krijgen. 

LET OP! Soms wil je liever geen loonsanctie krijgen. 

Is de kans groot dat je werkgever een loonsanctie krijgt en wil je liever niet nog langer aan je werkgever vast zitten! Dan kan het slim zijn om expres te wachten en geen ingebrekestelling te sturen. Je kan dan hopen dat ze te laat komen met je WIA beslissing, want dan kunnen ze geen loonsanctie meer opleggen. Dit betekent dat jij dan niet nog (maximaal 12 maanden loonsanctie) langer in onzekerheid aan je mogelijk nare werkgever vastzit. Overleg eventueel wat in jouw situatie verstandig is om te doen.

Ik kom zonder inkomen te zitten door mijn te late WIA beslissing wat moet ik doen?

Vraag een WIA voorschot aan. In deze video leg ik uit hoe dit zit en werkt. Let op je moet wel aan de WW-eisen voldoen wil je dus mogelijk WW krijgen wanneer je onvoldoende bent afgekeurd waardoor je geen WIA uitkering krijgt. 

 

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie of neem persoonlijk contact met ons op.