Ik krijg regelmatig de vraag van geschrokken langdurig zieke werknemers wat de loonsanctie nu voor hen betekent en inhoud. In deze blog leg ik het je uit. 

WIA uitkering aanvragen

Uiterlijk in de 93ste week moet jij je WIA keuring aanvragen. Hierover krijg je automatisch bericht. Wanneer je WIA gekeurd gaat worden gaat het UWV het ziekteverzuim dossier beoordelen. Zij beoordelen of er genoeg re-integratie inspanningen zijn verricht. Zo’n ziekteverzuim dossier moet ook uit allemaal documenten bestaan. Het UWV checkt of dit dossier compleet is en of er dus genoeg gedaan is door partijen. 

Wanneer een loonsanctie voor de werkgever?

Wanneer het UWV oordeelt dat er niet genoeg re-integratie inspanningen zijn verricht en het ziekteverzuim dossier niet op orde is kan er een loonsanctie opgelegd worden aan werkgever. De werkgever krijgt hiermee een boete en krijgt ook een berisping dat ze het niet goed genoeg hebben gedaan met betrekking tot jouw ziekteverzuimbegeleiding.

Deze loonsanctie duurt vaak 6 – 12 maanden

Deze loonsanctie duurt vaak 6 tot 12 maanden. Je werkgever en jij, als werknemer, krijgen dan opnieuw de kans om alsnog alles op alles te zetten en te werken aan re-integratie/herstel. Eigenlijk wordt de periode van 2 jaar ziekte verlengd bij de werkgever. 

Je werkgever moet langer je (ziekte)loon uitbetalen

Tijdens deze periode van de loonsanctie moet je werkgever je (ziekte)salaris blijven doorbetalen. Dit is vaak ontzettend vervelend voor werkgevers omdat ze nu nog langer veel geld aan je kwijt zijn. Denk aan salaris maar ook de re-integratie inspanningen en of externe bureaus die ook betaalt moeten worden.

Je WIA beoordeling wordt uitgesteld

Doordat jij en je werkgever samen moeten blijven werken aan herstel tijdens deze loonsanctie periode wordt je WIA keuring uitgesteld. Deze zal later plaatsvinden na het afronden van de loonsanctie periode. Ontzettend vervelend voor jou want je zit nu nog langer in onzekerheid van wat iemand (het UWV) over jou gaat beslissen over je (financiële) toekomst. Helaas weet ik hoe spannend dit is. Lezen hoe mijn WIA keuring verliep kan hier

Zodra je WIA beslissing binnen is zal er een mogelijk geheel of gedeeltelijk ontslag volgen

Zodra de WIA beslissing (na een eventuele loonsanctie periode) binnen is zal er een mogelijk ontslag volgen. Ontslag kan na 2 jaar ziekte of na de loonsanctie periode op 2 manieren. Dit alles heb ik uitgelegd in de blog ‘Hoe werkt ontslag na 2 jaar ziekte?‘. Soms probeert je werkgever al eerder een ontslag rond te krijgen met je. Ik schreef een blog over hoe dit werkt en waarom ontslag eigenlijk nog niet kan zolang je WIA beslissing er nog niet is.

Wil je meer weten over mijn ontslaghulp?

Ik ben strijder voor eerlijke ontslagen. Ik zie zoveel mis gaan. Verkeerde bedragen waardoor mensen serieus veel geld mislopen. Verkeerde einddata of verkeerde juridische omschrijvingen waardoor mensen toch WW mislopen. Pijnlijk om aan te moeten zien. Mijn hulp wordt eigenlijk in 90% van de gevallen vergoed door de werkgever. Je bent dus gek om mijn hulp niet in te schakelen. 

Meer lezen over mijn dienst ‘Eerlijk met ontslag na 2 jaar ziekte!’:

Foto: Prisca Visser