Wanneer het woord vaststellingsovereenkomst genoemd wordt kijken veel mensen mij vreemd aan. Het is eigenlijk niets anders dan een ontslag met wederzijds goedvinden. Veel werkgevers komen met een vaststellingsovereenkomst op de proppen wanneer ze van je af willen. Het is vaak tricky omdat veel mensen niet weten wat hun rechten zijn. Zo hoef je er bijvoorbeeld niet in mee te gaan en kan je volop onderhandelen. Het wordt vaak verkocht als een cadeautje, maar is er wel goed aan jouw belang gedacht? In deze blog meer hierover.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst wordt ook wel eens een beëindigingsovereenkomst genoemd. Dit betreft ”ontslag” die met wederzijds goed vinden (tussen werkgever en werknemer) tot stand is gekomen. Wat ik heel vaak zie gebeuren is dat men te snel een vaststellingsovereenkomst tekent. Werknemers zijn soms in paniek, geschrokken en denken hier goed aan te doen. Soms verkopen werkgevers het ook mooi. Mijn eerste tip is daarom; teken nooit meteen!

Wat doe je wanneer je werkgever een vaststellingsovereenkomst aanbiedt?

Teken nooit meteen! Je bent ook niet verplicht om te tekenen. Zolang jij niets tekent is er geen sprake van ontslag. Geef direct aan dat je nogal verbaast bent en dat jij gewoon heel graag bij het bedrijf werkt. Dit versterkt je onderhandelingspositie. Laat alles even op je af komen en laat je geen uitspraken ontlokken die enigszins negatief zijn mbt je werk (dat je het niet naar je zin hebt of het met ze eens bent dat het niet goed gaat of het zat bent). Je hebt natuurlijk geen zin om na zulk nieuws op je werk te blijven zitten. Vraag daarom eventueel verlof aan of vraag of je naar huis mag om je te beraden (vrijstelling van werk).

Werkgevers geven de voorkeur aan de vaststellingsovereenkomst.

Werkgevers lossen ontslag het liefste op met een vaststellingsovereenkomst. Wanneer het namelijk niet lukt (omdat jij niet tekent) middels een vaststellingsovereenkomst, dan zal de werkgever ontbinding moeten aanvragen bij de kantonrechter of het UWV. Je kan natuurlijk nooit zomaar ontslagen worden. Zeker het UWV en een kantonrechter gaan hier niet zomaar mee akkoord. De werkgever zal bij de kantonrechter en het UWV 1 moeten aantonen wat de rede van ontslag is maar 2 wat er gedaan is om het ontslag te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan disfunctioneren. Hiervoor zullen er meerdere gesprekken plaatsgevonden moeten hebben, zullen er dingen zwart op wit in je personeelsdossier moeten zitten en zal de werkgever een verbeterplan moeten kunnen aantonen met evaluaties. Nog een voorbeeld is dat werkgevers je officiële waarschuwingen gegeven moeten hebben voor bijvoorbeeld te laat komen etc. Een vaststellingsovereenkomst is de snelste, makkelijkste en vaak goedkoopste manier voor de werkgever om tot een beëindiging te komen en kan een hoop tijd en gedoe schelen.

Waarom ik fan ben van een specialist en dit geen extra geld hoeft te kosten?

Wanneer je te maken krijgt met een vaststellingsovereenkomst zou ik iedereen willen adviseren in ieder geval een expert zoals ik mee te laten kijken. Ik werk al 13 jaar in het HR (arbeidsrecht) vak en heb vanuit beide kanten diverse succesvolle onderhandelingen gedaan. Ik kan zorgen dat je het beste resultaat eruit haalt en krijgt waar je recht op hebt. Het is de normaalste zaak om mijn juridische kosten mee te onderhandelen in de vaststellingsovereenkomst. Dit lukt in 90% van de gevallen. Hoe fijn is dat. Wel de beste hulp en hier geen kosten aan hebben.

Waarom ik geen fan ben van de rechtsbijstand

Ik ben persoonlijk niet zo fan van de rechtsbijstand. Naar mijn idee (dit is een persoonlijke mening) wil de rechtsbijstand zoveel mogelijk klanten bedienen en zo snel mogelijk dossiers afhandelen. Er zitten veel studenten op de helpdesken. Hierdoor gaan ze vaak niet voor het beste resultaat of kennen ze het beste resultaat niet. Je krijgt weinig tot geen persoonlijke begeleiding, geen goed overleg en veelal gaat alles per mail. Soms moet je zelfs het contact met je werkgever zelf doen. In mijn blog deel II over de vaststellingsovereenkomst zal ik in gaan op de inhoud van de vaststellingsovereenkomst en zal ik jou laten weten waar je op moet letten en waarover je kunt onderhandelen. Nogmaals ik adviseur je dringend om dit niet zelf te doen! Mochten er namelijk verkeerde zaken in de vaststellingsovereenkomst staan dan kan dit betekenen dat je mogelijk geen recht hebt op een uitkering.

Wil je meer weten over mijn ontslaghulp?

Ik ben strijder voor eerlijke ontslagen. Ik zie zoveel mis gaan. Verkeerde bedragen waardoor mensen serieus veel geld mislopen. Verkeerde einddata of verkeerde juridische omschrijvingen waardoor mensen toch WW mislopen. Pijnlijk om aan te moeten zien. Mijn hulp wordt in 90% van de gevallen vergoed door de werkgever. Je bent dus gek om mijn hulp niet in te schakelen. 

Meer lezen over mijn dienst ‘Eerlijk met ontslag!’: https://www.lindasresources.nl/vaststellingsovereenkomst/