Ik schreef eerder al een artikel over wat je kunt doen in de aanloop naar een beoordelingsgesprek. Dit om te voorkomen dat je verrast wordt door een tegenvallende beoordeling of een teleurstellende salarisverhoging. Maar wat moet je nu eigenlijk doen wanneer je het niet eens bent met je beoordeling?

Ik ben het niet eens met mijn beoordeling

Het kan gebeuren dat jij je totaal niet herkent in de beoordeling en het er niet mee eens bent. Het kan zijn dat bepaalde dingen van invloed waren, genuanceerder liggen of dat jij er niets aan kan doen door gebrek aan begeleiding. Een ”slechte” beoordeling op papier kan schadelijk zijn voor jou. Dit is iets wat veel mensen zich niet of onvoldoende beseffen. Wellicht is het nu nog geen probleem, maar in de toekomst wel. Ik zeg altijd dat je moet handelen naar een wurst case scenario. En als je ooit met een mogelijk ontslag te maken gaat krijgen dan zal alles tegen je gebruikt worden. Dus ook een minder goede beoordeling.

Pas op voor dossieropbouw

Ik schreef eerder ook een blog over disfunctioneren en dat werkgevers een dossier moeten opbouwen met bewijs van het disfunctioneren. Mocht jij nu het gevoel hebben dat je werkgever bezig is met dossier opbouw, schakel dan een HR professional zoals ik in of een advocaat. Het is slim om vroegtijdig je eigen verdediging op te zetten en bij te sturen. Dit kan echt het verschil maken voor jouw positie.

Wat zijn mijn rechten en plichten?

Je bent niet verplicht om iets te tekenen waar je het niet mee eens bent. Je kan eventueel tekenen voor gezien en dit er expliciet bij noteren. Echter als je wilt dat de beoordeling ”niet” tegen je gebruikt kan worden, zit er maar één ding op en dat is bezwaar maken.

  • Stap 1: Je kunt in gesprek gaan met je leidinggevende en mogelijk dat het formulier dan iets aangepast kan worden.
  • Stap 2: Willen ze het formulier niet aanpassen dan is het goed om schriftelijk een reactie te sturen, waarom je het er niet mee eens bent. Het is slim om dit zo specifiek mogelijk te doen. Welke punten kloppen niet en waarom niet. Je kan dan ook alle positieve punten die niet benoemd zijn benoemen. Het kan dan wederom slim zijn om dit samen met een HR expert of advocaat te doen.

Tip: bewaar mailtjes met positieve feedback van collega’s of je leidinggevende altijd goed! Deze kunnen je zomaar eens goed van pas komen.