...
Gepubliceerd op 12 april 2024
Tips: hoe onderhandel ik een goed salaris?

Ik merk nog steeds heel vaak dat sollicitanten het lastig vinden om een goed salaris te onderhandelen. Zonde want juist bij de indiensttreding moet het gebeuren. De praktijk wijst namelijk uit dat, eenmaal binnen, het lastig is om nog ”grote” stappen in salaris te maken. Daarom een aantal tips!

Ik heb in samenwerking met How2spendit een filmpje opgenomen met een aantal tips op een rij. Deze zal ik hier wat uitgebreider toelichten. Onderstaand eerst mijn filmpje :D.

Onderzoek wat je waard bent

Het is belangrijk om alvorens je een sollicitatie verstuurt te bedenken wat een marktconform salaris is. Als je het lastig vindt om te bepalen wat een marktconform passend salaris is dan zijn er diverse sites die je hierbij kunnen helpen. Je geeft hier dan je branche, grootte bedrijf, verantwoordelijkheden, opleidingsniveau, leeftijd en nog veel meer informatie op en dan komt er een marktconform salaris uitrollen. Super handig. Mijn favoriet is salariskompas. Zo heb je een beetje een beeld wat realistisch is om te vragen.

Tijdens het sollicitatiegesprek

Er is een verschil tussen je salaris en een salarisindicatie. Een salarisindicatie is wat je graag zou willen. Ik gaf daarom zelf altijd een salarisindicatie op en gaf in een sollicitatiegesprek dan als antwoord ”mijn salarisindicatie is…”. Vaak nemen mensen ook de stap om te wisselen van werkgever om weer een stap in salaris te kunnen maken. Ze hebben weer nieuwe werkervaring opgedaan en zijn klaar voor een nieuwe stap. Dit kan je ook aangeven. Daarnaast is een eventuele dertiende maand, winstuitkering, premie vrij pensioen, reiskostenvergoeding, vakantie en ATV dagen ook goed om te noemen.

Ga niet direct in op een voorstel

Wat ik vaak zie gebeuren is dat mensen zo blij zijn dat ze het zijn geworden dat ze meteen akkoord gaan met een voorstel. NOOIT DOEN! Je weet namelijk niet wat er onderaan de streep overblijft en dit kan toch wisselen bij iedere werkgever. 2500 euro bruto kan onderaan de streep bij de ene werkgever verschillen van een andere werkgever. Lees mijn artikel waarom je altijd om een pro forma berekening ofwel de proef-loonstrook dient te vragen. Daarnaast is het belangrijk om een contract en personeelshandboek goed door te nemen. Wordt je salaris bijvoorbeeld gekort bij ziekte naar 70%? Zijn er wachtdagen? Dit kan ook allemaal nog voor financieel onaantrekkelijke situaties zorgen.

Zoveel meer dan alleen salaris

Daarnaast zijn kandidaten vaak erg gefocust op een bepaald bruto salaris. Echter is er zoveel meer dan een bruto salaris. Sowieso is de vraag wat er onderaan de streep overblijft. Dit is van zoveel aspecten afhankelijk. Denk hierbij aan de hoogte van je pensioenpremie. Krijg je een ruime of krappe reiskostenvergoeding? Dekt dit je benzinekosten? Krijg je overwerk uitbetaald? Hoelang is je reistijd? Krijg je een onkostenvergoeding? Een telefoonvergoeding? Telefoon van de zaak? Laptop van de zaak?

Wat zijn overige arbeidsvoorwaarden en regels? Lees hiervoor een contract en personeelshandboek. Deze kan voor jou de doorslag geven of het een goede fijne werkgever is, of niet. Ik zeg altijd je kan niet beslissen aan de hand van een salaris, je moet naar het gehele pakket kijken. Zoals de eerder benoemde doorbetaling bij ziekte, wachtdagen bij ziekte?  Het aantal bovenwettelijke vakantiedagen? Daarnaast is het ook interessant om meer informatie te krijgen over toekomstige groei in salaris en mogelijk hiervoor afspraken zwart op wit te zetten. Bij een verlenging krijg je X erbij. Op deze manier kan je mogelijk even water bij de wijn doen, maar weet je zeker dat het in de toekomst weer wordt rechtgetrokken.

Kom met een tegenvoorstel

Je kunt altijd een tegenvoorstel doen met een goede onderbouwing. Zo kan je aangeven dat iets niet marktconform is. Je kan aangeven dat je erop vooruit wilt gaan, omdat je meer verantwoordelijkheden gaat krijgen. Geef aan dat je je dertiende maand of winstuitkering terug wilt zien in je salaris omdat je er anders met je bruto jaarinkomen op achteruit gaat. Ook kan je de waarde van eventuele overige vergoedingen opnemen in de onderhandeling, omdat je deze bij de toekomstige werkgever niet meer krijgt.

Wees realistisch

Wees je er wel van bewust dat de ene organisatie wellicht meer budget heeft voor bepaalde salarissen dan een ander. Ook is cultuur en wat men wilt besteden aan personeel wisselend. Zo kan een startup mogelijk aan het begin minder budget hebben voor salarissen dan een bedrijf wat al langere tijd bezig is.

Staar je dus ook niet blind op wat er uit een site komt rollen of wat mensen om je heen verdienen. Uiteindelijk moet het passen bij de organisatie, bij jezelf en is het afhankelijk van diverse factoren. Mooie toevoeging van Charlotte onderstaand is, dat je ook moet kijken naar wat jij oplevert voor de organisatie. Als een uurtarief X is en jij wilt een hoger uurloon van die baas krijgen, dan is het logisch dat dit voor deze specifieke organisatie niet past.

Wat vinden jullie het lastigste tijdens een onderhandelingen? Laat het me weten zodat ik jullie wellicht weer kan helpen in een volgende blog. 

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

4 Reacties

  1. Charlotte

    Heldere blogpost en uitleg! Vanuit werkgeversperspectief moet ik zeggen dat de onderbouwing die jij in de laatste alinea noemt, vaak ontbreekt. Daarnaast merk ik dat veel mensen alleen maar denken aan wat ze zelf willen krijgen en absoluut niet aan wat ze opleveren. Bij mij werd daarom wel eens om salarissen gevraagd die ze hier gewoon niet op zouden kunnen leveren (terwijl het uurtarief gewoon op de website staat, dus ze zouden daar zelf al rekening mee hebben kunnen houden). Het lastige is dan dat er inderdaad gerefereerd wordt aan wat vrienden verdienen bij een totaal andere organisatie of wat er inderdaad uit die websites rolt, maar ook dat verschilt nogal! Ik merk in elk geval dat die salarissen voor starters vaak onrealistisch hoog zijn. Voor mensen met ervaring kloppen ze al beter.

    Antwoord
    • Linda

      Hi Charlotte, dankjewel voor je mooie aanvulling. Dit is zeker waar en klopt als een bus! Naar aanleiding van jouw input nog een aanvullend stukje toegevoegd aan mijn artikel. Dankjewel hiervoor! Liefs Linda

      Antwoord
  2. irene

    Bedankt voor de heldere tips over onderhandeling over een salaris. Het blijft een precair punt voor de sollicitant. Ooit ben ik afgewezen omdat mijn salariseis te hoog lag. Dat maakt je ook onzeker bij een volgende poging elders.

    Antwoord
    • Linda

      Dat snap ik heel goed. Fijn dat mijn tips helpen.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.