...
Gepubliceerd op 17 april 2024
Wil jij een opleiding volgen? Vraag je werkgever om mogelijkheden!

Het is (voor sommige functies) steeds lastiger voor werkgevers om aan goed personeel te komen. Daarom zijn werkgevers steeds vaker bereid om te investeren in hun personeel middels een opleiding. Het voordeel is dat de werkgever al weet wat hij/zij aan de werknemer heeft en deze kent. Hij weet dus in wie hij investeert en dit is vaak wel prettig.

Durf te vragen naar opleidingsmogelijkheden?

Wat mij met name is opgevallen; is dat veel mensen wel interesse hebben in een opleiding, maar dat zij niet weten dat de mogelijkheid bestaat dat de werkgever deze betaald. Daarom deel ik dit graag met jullie. Werkgevers lopen er niet mee te koop en promoten het vaak niet. Toch zijn ze wel bereidwillig wanneer de werknemer met eigen initiatief komt.

De werkgever ziet dit positief omdat;
1. de werknemer gemotiveerd is
2. de werknemer zich persoonlijk wil ontwikkelen
3. de werknemer zichzelf vaak langere tijd aan een werkgever wil binden (je gaat namelijk een studieovereenkomst aan met de werkgever voor een X tijd)
4. de werkgever ook weer gebruik kan maken van de nieuwe expertise en kennis van de werknemer

Wat is een studieovereenkomst?

Een studieovereenkomst is een ”contract” die je met je werkgever aan gaat. Vaak staat er in dit contract dat de werkgever jouw opleiding geheel of gedeeltelijk betaald. MAAR dat wanneer jij binnen een X tijd het bedrijf verlaat jij een gedeelte of geheel moet terug betalen. Hoe langer je nog bij de werkgever blijft hoe minder je bij vertrek hoeft terug te betalen. Vaak zie je regelingen als binnen 12 maanden uitdienst is 100% terug betalen, tussen de 12 en 24 maanden is 75% terug betalen etc.

De opleiding moet relevant zijn voor de werkgever

De werkgever gaat natuurlijk niet zomaar een kappersopleiding voor jou betalen wanneer jij een marketing medewerker bent. De opleiding moet relevant zijn voor jouw werk ofwel de werkgever wil er zelf ook iets aan hebben en van jouw nieuwe kennis direct gebruik kunnen maken.

Stappenplan:

  1. Zoek zelf naar relevante opleidingen en de kosten hiervan (dit komt goed over wanneer jij zelf al goede research hebt gedaan).
  2. Ga een gesprek aan met je manager en maak kenbaar dat jij een opleiding zou willen volgen.
  3. Vraag je manager naar mogelijkheden van financiering vanuit de werkgever (kosten voor de opleiding, boekengeld, examengeld, reiskosten naar locatie, studie-uren etc.).
  4. Laat een studieovereenkomst altijd goed checken door iemand anders. Binnenkort een uitgebreidere blog over de studiekostenovereenkomst en waar je op moet letten. To be continued

Lees hier waar een goede studieovereenkomst uit bestaat.

Nu ben ik erg nieuwsgierig: wie heeft er al eens gebruik gemaakt van een opleiding via de werkgever en zo ja wat voor opleiding? (En dan bedoel ik niet een cursus van één dag)

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.