Zoals ik in een eerder artikel al schreef zit je twee jaar in de ziektewet en krijg je daarna een WIA keuring. Ik schreef hierin wat er gebeurd als je ziek uitdienst gaat, hoe het UWV de ziektewet overpakt en dat normaliter de werkgever twee jaar ziekte dient te betalen. Mijn persoonlijk verhaal en ervaring lees je daar terug over mijn twee jaar ziektewet periode. Daarna komt de WIA keuring en wordt er besloten of je een WGA (gedeeltelijke afkeuring) of een IVA (volledig afgekeurd) krijgt. Ik neem jullie weer mee in mijn recente ervaringen en uitslag van mijn WIA keuring.

De WIA aanvraag

Ongeveer 5 weken geleden viel er een brief van het UWV op mijn deurmat. Hierin stond dat ik de WIA uitkering moest gaan aanvragen, omdat de twee jaar ziekte nadert. Ik moest online inloggen en diverse vragen invullen. Daarna zou ik bericht krijgen wanneer ik werd opgeroepen bij een UWV verzekeringsarts.

De uitnodiging voor het gesprek met de UWV verzekeringsarts

Vrij snel daarna, ik denk twee weken, kreeg ik de uitnodiging voor het gesprek. Ik was eigenlijk best wel heel zenuwachtig. Ik weet namelijk wat niet lukt, maar je bent toch afhankelijk van mensen die iets gaan bepalen. Zij gaan bepalen wat zij vinden en daar moet je het mee doen. Als zij vinden dat ik toiletjuf kan worden dan moet ik dit doen, ookal ben je hoogopgeleid je hebt geen keus meer.

Het gaat hier wel om mijn financiële basis, mijn toekomst oftewel doodeng voor iemand die altijd alles in de hand wil houden. Voor iemand die altijd snoeihard heeft gewerkt en een deeltijd HBO opleiding naast haar baan volgde om altijd financieel onafhankelijk te kunnen zijn in de toekomst en dit ook was.

Het gesprek voor mijn WIA keuring

Ik had een gesprek met de UWV verzekeringsarts. Wederom een aardige man. Wat wellicht prettig is, is dat ik al langere tijd bij hen in de ziektewet loop (omdat mijn tijdelijke contract niet was verlengt) en ik al bekend was bij het UWV. Geen idee of dit verschil maakt, maar deze man zal zijn eigen collega verzekeringsarts niet zomaar afvallen of met totaal andere conclusies komen. Ik ben bekend bij hen en onderhoudt altijd heel netjes mijn contacten. Bij vragen bel ik hen en als ik dingen wil proberen zoals met deze blog of ”klanten” dan overleggen wij dit met elkaar.

De nieuwe verzekeringsarts kende ik nog niet en hij ging eigenlijk opnieuw vragen en kijken hoe het ging. Hij wilde weten of er veranderingen waren, wat mijn dagelijkse bezigheden nu waren en wat mijn klachten waren, hoe het revalidatietraject was verlopen en afgelopen etc. Het was een prettig gesprek en ik was ontzettend blij dat er begrip was dat het allemaal al rot genoeg is. Believe me, ik wou dat ik gewoon alles kon en daar niet had gezeten.

De arbeidsdeskundige

Na een klein halfuur wist hij genoeg en zou ik binnenkort meer horen. Hij ging zijn rapport opmaken en zou het dan doorsturen naar de arbeidsdeskundige. Na een week kreeg ik een telefoontje van de arbeidsdeskundige. Daar autorijden intensief voor mij is en hij eigenlijk geen passend werk in de reguliere arbeidsmarkt voor mij kan vinden vond hij het zonde om mij voor die mededeling helemaal naar kantoor te laten komen. Jaja er zijn ook fijne begripvolle mensen bij het UWV. Hij gaf aan dat hij zijn bevindingen op papier ging zetten en dit dan dubbel gecheckt moet worden en akkoord bevonden moet worden door andere collega’s. Je krijgt niet zomaar even een definitieve afkeuring, dit nemen ze erg serieus.

De WGA of IVA uitkering

De WGA uitkering is wanneer je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent en de IVA krijg je niet zomaar omdat dit volledige afkeuring is waarbij kans op herstel of verandering nihil is.  De IVA uitkering is vanaf 80% + afkeuring, alles daaronder is de WGA afkeuring/uitkering.

Wat ik hoopte

Ik struggel echt enorm. Ik probeer van alles en krijg weer klappen. Ik moet continue keuzes maken met waar ik mijn mini beetje energie in ga stoppen. Ik ga soms toch iets doen, een bewuste keus om daarna last te krijgen, omdat ik jong ben en toch wil leven. De pijn is er en ik moet dan twee weken bijkomen. Ja, jullie zien echt alleen de goede momenten, maar al die uren misselijk van de pijn op de bank, niks kunnen, ‘s nachts wakker liggen van spierkrampen krijgen jullie niet mee. Er is geen pijl op te trekken en ik zou echt niet meer voor een werkgever kunnen werken. Daarom was mijn hoop op de IVA.

De uitslag van mijn WIA keuring sloeg in

Deze uitslag kwam per post en mijn moeder belde om het goede nieuws door te geven. Ik werd toegelaten tot de IVA uitkering. Hetgeen waar wij op hoopte. Ik was even heel blij, maar ‘s avonds in bed was ik heel verdrietig. Ik kreeg het besef dat het dusdanig erg  met mij is dat ik dus volledig ben afgekeurd voor de reguliere arbeidsmarkt. Best bizar en deze realisatie sloeg toch even in als een bom.

Ik heb mijn financiële vangnet nu voor de toekomst, maar ik ben er toch niet zo blij mee. Mijn moeder zegt dan altijd: ”Lin in de situatie waar je nu in zit is dit de beste uitkomst”. Daar hou ik me dan maar aan vast, want tja, ik heb toch geen keus.

Mijn blog en bizz is mijn sprankeltje hoop

Het UWV weet al die tijd al van mijn blog. Mijn blog zorgt voor contacten met mensen zodat ik niet helemaal geïsoleerd raak en ”alleen” thuis zit. Ze weten dat ik probeer hier mijn bizz uit te halen en nog wat te kunnen verdienen, want ik wil zo graag gewoon bijdragen aan de arbeidsmarkt. Iedereen heeft voldoening, zingeving en waardering nodig. Dit krijg ik van mijn blog.

Ik vind het veel te leuk om mijn kennis te blijven delen, klanten te helpen en anderen te voorzien van informatie en op weg te helpen. Dit alles moet op mijn tempo, in mijn eigen tijd, wanneer mijn lijfje het kan. Ik ben afgekeurd voor de reguliere arbeidsmarkt, maar dat betekent niet dat ik ga stilzitten. Met compleet maatwerk kan ik toch soms nog iets betekenen voor anderen. Die mogelijkheid en kans grijp ik met beide handen aan.

Bedankt lieve lezers en volgers

Mijn blog is nog het enige wat ik heb. Het enige waar ik nog iets mee kan, wat mij zingeving geeft, mijn hersenen bezig houdt op de momenten dat het voor mij gaat en kan. Daarom wil ik iedereen toch even mega bedanken voor alle leuke reacties, lieve mailtjes, goede vragen, delen van persoonlijke verhalen en ga zo maar door. Enorm dankbaar dat mijn blog met de dag met de maand zo enorm groeit en zoveel mensen mij weten te vinden.

Tips voor tijdens je WIA keuring:

  • Wees eerlijk, ze voelen het haarfijn aan wanneer je de boel belazert.
  • Laat zien dat je bezig bent en niet achterover leunt.
  • Laat zien wat nog wel kan, denk in mogelijkheden en bespreek dit.
  • Neem altijd iemand mee naar de gesprekken, je partner kan vaak vertellen wat hij ziet wat niet gaat of lukt.
  • Wees oprecht, karma is a bitch.

 

MEGA MEGA Thank you!

Liefs Linda

Foto: Prisca Visser