...
Gepubliceerd op 25 maart 2024
Wat te doen wanneer je van je concurrentiebeding af wilt?

Je krijgt een ontzettend gave job aangeboden bij een concurrent. Wat nu? Je wilt hier namelijk heel graag aan de slag. Hoe pak je dit aan als werknemer? Wanneer houdt een concurrentiebeding geen stand en welke stappen dien je te ondernemen? Ik verklap nu alvast dat je sowieso eerst moet zorgen dat je je concurrentiebeding vooraf laat aanpassen of ontheven.

Wanneer houdt een concurrentiebeding geen stand:

  1. Er moet getekend zijn voor het concurrentiebeding.
  2. Wanneer er in een tijdelijk contract een niet onderbouwd concurrentiebeding is, houdt deze sowieso geen stand. In een tijdelijk contract mag officieel geen concurrentiebeding opgenomen worden. Alleen wanneer er een zwaarwichtig bedrijfsbelang is en deze gemotiveerd en onderbouwd is in het beding en de werknemer hier voor getekend heeft.
  3. De handelingen moeten duidelijk omschreven worden. De handelingen die daadwerkelijk de werkgever schade kunnen geven.

Hoe oordeelt een rechter?

Een rechter kijkt of het beding klopt en naar de geldigheid van het beding. Vervolgens gaat een rechter de belangen afwegen voor beide partijen. Is de nieuwe werkgever echt een concurrent? Zo ja, wie zijn belang weegt dan zwaarder? Het concurrentiebeding mag er niet voor zorgen dat je onbillijk benadeeld wordt als werknemer. Ofwel zo streng zijn waardoor je nooit meer ergens kan werken en bijvoorbeeld je vak kunt uitoefenen of elders aan de slag kunt met grote verbeteringen voor jou als persoon.

Ook wordt er gekeken of je bepaalde ervaring specifiek intern bij de werkgever hebt geleerd of dat je specifiek daar bent opgeleid en met die kennis elders wilt gaan werken. Heb jij bepaalde kennis namelijk al vooraf of bij andere werkgevers op gedaan dan is dit gunstig voor de werknemer? De werkgever kan dan namelijk niet stellen dat hij die specifieke kennis heeft bijgebracht en de werknemer hiermee weg wilt lopen naar een ander. Of dat de nieuwe werkgever gaat profiteren van de dure opleidingen en investeringen gedaan door de oude werkgever. Let op: rechters kijken naar de kosten, duur van de opleiding en of de werkgever er inmiddels genoeg profijt van heeft gehad.

Stappenplan om je concurrentiebeding aan te pakken:

  • Ga voor het indienen van jouw ontslag in gesprek met je werkgever. Je bent namelijk in overtreding zodra je bij de concurrent start en kan hier een boete voor krijgen. Het komt erop neer dat je dus voor indiensttreding herziening van het beding via rechter of een gesprek onderling moet regelen. In deze zaak moest de ex-werknemer toch een boete van €2500,- betalen en de eigen proceskosten terwijl het concurrentiebeding toch is omgezet naar een relatiebeding.
  • Zorg dat je alle pogingen tot het zoeken naar een oplossing zwart op wit zet. Hiermee bedoel ik dus dat je de pogingen van het in gesprek gaan met je werkgever om versoepeling of verandering in het concurrentiebeding voor elkaar te krijgen zwart op wit krijgt. Stuur na een gesprek een gespreksverslag. Doe dit zorgvuldig en vraag eventueel om juridische hulp hierbij. De rechter kijkt namelijk en neemt in zijn beoordeling mee of iedere partij zijn best heeft gedaan een oplossing te vinden en of men onderling de belangen al goed heeft (her)overwogen. Bijvoorbeeld het omzetten van een concurrentiebeding naar een relatiebeding. De werkgever kan bijvoorbeeld een salarisverhoging of functieverbetering aandragen wanneer dat bij de concurrent ter sprake zou zijn. Vaak gaat de werknemer namelijk alle punten aandragen waarop die erop vooruit gaat bij de concurrent om zijn belang groter te laten lijken.
  • Draag zelf oplossingen aan zoals bijvoorbeeld het omzetten van het concurrentiebeding naar een relatiebeding. Omschrijf goed wat wel en niet mag en scherp bijvoorbeeld het geheimhoudingsbeding aan m.b.t. bedrijfsinformatie en kennis. Soms heeft je werkgever ook geen verstand van zaken en weet niet wat de mogelijkheden zijn. Laat zien dat je het belang en hetgeen de werkgever wilt beschermen begrijpt en denk hierin mee hoe je dit kunt blijven beschermen maar toch elders kunt gaan werken. Wat kan je hieromtrent afspreken met elkaar en op papier zetten?
  • Werkt je werkgever echt niet mee? Schakel dan juridische hulp in. Vaak doet een brief of telefoontje van een advocaat of specialist al wonderen. Zo komt er hopelijk ingang voor een gesprek naar een oplossing.
  • Mijn advies: probeer er altijd met elkaar uit te komen. De procedure kosten van een kortgeding of een bodemprocedure zijn flink. Hier zitten beide partijen uiteindelijk vaak niet op te wachten.
  • Noteer nieuwe afspraken zwart op wit met handtekeningen van beide partijen.
  • Zoek uit of andere ex-werknemers wel of niet aan het concurrentiebeding zijn gehouden of dat deze wellicht is opgeheven bij sommigen. Dit kan belangrijk zijn bij een eventuele rechtszaak. Wie mochten er allemaal wel naar een concurrent?

Uitspraak rechtspraak

  • Een zaak waarin iemand naar een concurrent gaat binnen de straal van 25 kilometer en hier een positieverbetering en arbeidsvoorwaarden verbetering zou krijgen wordt afgewezen. De positieverbetering heeft de huidige werkgever ook aangeboden, de salarisverhoging is maar 100 euro nettto dus is geen ”mega” verbetering en de werknemer kan dit ook zoeken buiten de straal van 25 km. Betreft de makelaarsbranche waarbij het belang van de huidige werkgever, met echt geografisch belang zwaarder weegt dan het belang van de werknemer. Wel is het concurrentiebeding korter van duur verklaard omdat over een jaar de informatie ”oud” zal zijn van alle projecten en contacten en partijen op de markt.
  • Een zaak waarbij de rechter heeft bepaald dat het relatiebeding de belangen van de ex-werkgever voldoende dekt, waardoor het concurrentiebeding geschorst is. De werknemer mag blijven werken voor de ”concurrent”.
  • Een zaak waarbij een servicemonteur van koffie en snoepautomaten naar de directe concurrent mag. Hij gaat er financieel fors op vooruit 310 euro netto + overige arbeidsvoorwaarden verbetering + dichter bij huis + ander regionaal gebied dan waar hij nu werkzaam in is. Concurrentiebeding is geschorst. Ondanks dat de werkgever een salarisverhoging wilde geven. De rechter stelt dat een concurrentiebeding niet gebruikt mag worden om het personeelsbestand onder controle te houden (i.v.m. tekorten aan mensen in deze branche en functie) en de werknemer gaat er op diverse fronten op vooruit en zou onvoldoende in staat zijn de oude werkgever schade toe te brengen.
  • Een zaak waarbij een HR trainee Werving & Selectie bij de concurrent wil gaan doen. Deze trainee mag wel voor de concurrent werken maar moet zich onthouden van activiteiten die verband houden met zijn oude werk (o.a. de finance tak). Er is dus een aanpassing in/van het concurrentiebeding. Het relatiebeding blijft daarnaast ook van kracht.

De duur van het concurrentiebeding aanpassen

Zou je de duur van het beding graag verkort willen zien dan kan je als argument aandragen dat je inhouse kennis na een jaar tot anderhalf jaar echt wel verouderd is en niet meer actueel. Concurrentiebedingen van langer dan 1,5 jaar houden vaak geen stand en worden in een rechtzaak vaak verkort.

LET OP:

In een rechtzaak worden bij het afwegen van belangen naar ontzettend veel aspecten gekeken. Dit artikel geeft je handvatten en inzichten in eventuele mogelijkheden en uitspraken die er gedaan zijn. Raadpleeg daarom altijd een specialist en laat je juist informeren over jouw persoonlijke situatie.

Lees ook:

WAT IS EEN CONCURRENTIEBEDING EN OF EEN RELATIEBEDING EN WANNEER MAG HET?
RISICO: TEKENEN VOOR EEN STANDAARD CONCURRENTIEBEDING IN EEN TIJDELIJK CONTRACT?!
HOE KAN IK MIJN BEDRIJF BESCHERMEN WANNEER HET RELATIEBEDING EN CONCURRENTIEBEDING NIET MAG?

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.