...
Gepubliceerd op 25 maart 2024
Wat jij moet weten voordat jij je eerste personeelslid gaat aannemen?

Een personeelslid aannemen is vaak een spannend moment. Enerzijds ben je door het dolle dat het moment daar is dat je kunt gaan uitbreiden anderzijds kan dit je grootste fout worden wanneer je dit niet goed doet. Veel ondernemers die aan personeel beginnen zonder er verstand van te hebben komen later in de problemen. Ik vertel je wat jij moet weten en waar jij op moet letten.

Zorg dat je een HR specialist of advocaat in de arm neemt

Wanneer je een personeelslid gaat aannemen is het eerste en belangrijkste punt dat je begrijpt dat het hebben van personeel risico’s met zich meebrengt. Je doet er verstandig aan om iemand aan je zijde te hebben die met je mee denkt en kijkt. Situaties waarvan jij denkt dat je er niets mee hoeft te doen, zijn soms juist situaties waar je iets mee had gemoeten. Weet waar je aan begint en zorg dat je weet wat al je rechten en plichten zijn. Start sowieso met het lezen van www.deontslagexpert.nl en meldt je aan voor de nieuwsbrief. Ik ben de externe afdeling van bedrijven die geen HR inhouse hebben of kunnen betalen. Dit doe ik omdat er helaas teveel fouten voorkomen wat ik zo ontzettend zonde vind en dat allemaal door een gebrek aan kennis.

Goede contracten en reglementen van essentieel belang

Wat worden hier veel fouten in gemaakt. Je krijgt van je boekhouder een contract die helemaal aan de laatste wetgeving zou moeten voldoen. Op goed vertrouwen ga je hier vanuit en geef je je werknemer zo’n contract. Zolang er geen problemen en conflicten zijn gaat alles goed tot het tij zich keert. Zorg voor een waterdicht contract. Bespreek met je HR specialist of advocaat wat jij belangrijk vindt, welke risico’s jij wil beschermen, concurrentiebeding en relatiebeding etc etc. Een goede specialist zal hier naar vragen en dit met jou bespreken. Neem dus niet zomaar het eerste het beste contract aan er zijn namelijk vele constructies.

Een goed personeelsreglement is verstandig en een aanvulling op het contract. Wat spreek je af over kleding? Wat spreek je af over bijzonder verlof? Wat spreek je af over ongewenst gedrag? Wat spreek je af over vakantiedagen? Wanneer deze aangevraagd moeten worden? Wat spreek je af over ziekte? Gedragsregels? Arbeidstijden overwerk? Gebruik social media?

Stel een functieprofiel op voor je personeelslid

Wat zijn de verantwoordelijkheden van iemand? Wat verwacht je van iemand? Zorg voor een goed functieprofiel en laat iemand hier ook voor tekenen! Dit is dan altijd een leidraad waar je op kunt bouwen en afrekenen. Ook zal de werknemer dit als zeer prettig ervaren, omdat werknemers duidelijkheid willen. Win-win dus.

Alle afspraken zwart op wit

Zet alles wat je afspreekt zwart op wit en zo duidelijk mogelijk omschreven. Dit voorkomt later discussies en eventuele teleurstellingen. Mondelinge afspraken zijn ook rechtsgeldig, maar die zijn zo moeilijk te bewijzen. Noteer ook zwart op wit wanneer je werknemer niet goed functioneert of waar deze aan moet werken. Stel dat je ooit met iemand wil stoppen dan is het hebben van een opgebouwd dossier van essentieel belang.

Ziek personeelslid brengt veel kosten met zich mee

Werknemers kunnen ziek worden en dit kan ook langdurig zijn. Je weet nooit wat iemand overkomt of wat er gebeurd. Werkgevers zijn verplicht om ziekte door te betalen gedurende 2 jaar! Wanneer je werknemer ziek is en een tijdelijk contract heeft kan je natuurlijk een contract niet verlengen. Echter wanneer personeel ziek uit dienst gaat heeft dit gevolgen voor bepaalde premies die jij als werkgever moet betalen. Deze kunnen behoorlijk oplopen. Wanneer je personeelslid ziek is moet je dus betalen en moet je vaak ook betalen voor vervanging en moet je ook betalen voor alle te volgen stappen middels de Wet Verbetering Poortwachter (WVP). De WVP is een schema die jij moet opvolgen met alle te nemen reïntegratie stappen. Dit betekent het inhuren van bedrijfsartsen etc. Het kan dus verstandig zijn je te verzekeren voor ziek personeel. Ik kan niet in jouw portemonnee kijken maar de vraag is ‘’is je bedrijf in staat deze kosten op te vangen?’’.

Kortom het hebben van personeel is een vak apart

Dit is nog maar een kleine selectie van wat je zou moeten weten en waar je op moet letten. Voor nu denk ik even genoeg informatie ;). Ik hoop dat ik met dit artikel een stuk bewustwording bij de ondernemers teweegbreng. Voor vragen weten jullie me te vinden op www.deontslagexpert.nl Liefs Linda

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.