...
Gepubliceerd op 16 april 2024
Nevenactiviteiten / nevenwerkzaamheden rechten, plichten en mogelijkheden

Nevenactiviteiten zijn eigenlijk extra ”activiteiten” ”werkzaamheden” die je naast je huidige baan doet of onderneemt. Deze bijverdiensten kunnen gratis zijn of betaald. De werkgever staat in zijn recht om hier iets van te vinden en om hierover iets met jou af te spreken. Er kunnen namelijk belangen verstrengelingen zijn en het kan extra risico’s voor de werkgever opleveren zoals meer kans op ziekteverzuim.

Waarom de werkgever tegen nevenactiviteiten kan zijn?

Werkgevers kunnen verschillende redenen hebben om tegen nevenactiviteiten te zijn. Stel iemand heeft een fulltime baan en werkt 40 uur per week. De vrije uren in de avond en het weekend zijn dan nodig om weer bij te komen van alle geleverde inspanningen in het werk. Stel dat de werknemer een groot deel van zijn vrije uren gebruikt en besteed aan nevenwerkzaamheden dan kan het gebeuren dat de werknemer overbelast raakt. Ook kan het belang van een werkgever zijn ter voorkoming van concurrentie of voor haar reputatie.

Nevenactiviteiten niet in de wet vastgelegd maar vaak wel in een contract

Nevenwerkzaamheden zijn niet keihard in de wet vastgelegd. Toch mogen werkgevers een nevenwerkzaamhedenbeding in een contract opnemen. Rechters verwachten wel dat er duidelijk wordt wat het belang van de werkgever is met het opstellen van het (gedeeltelijke/gehele) verbod. Ook moet duidelijk zijn waar het verbod voor geldt. Er zijn eigenlijk drie mogelijkheden:

  • Volledig verbod op alle nevenactiviteiten.
  • Een verbod zolang er geen toestemming is voor de activiteiten.
  • Specifiek omschreven en vermelde activiteiten.

Controleer dus altijd het contract of personeelshandboek of hier een nevenwerkzaamhedenbeding in staat. Kijk wat hier in staat en zorg dat je je hier aan houdt. Werkgevers mogen namelijk sancties leggen op overtreding van dit beding.

Mogelijke sancties op het overtreden van een nevenwerkzaamhedenbeding

Werkgevers kunnen een boete opleggen of een mogelijke schade verhalen op de werknemer. Wanneer een werknemer bijvoorbeeld concurrerende werkzaamheden verricht en de werkgever hier dusdanige inkomsten door misloopt kan zij die schade op werknemer verhalen. Wanneer een werknemer niet meer goed functioneert kan er ontslag komen door disfunctioneren en er kan zelfs ontslag op staande voet zijn.

Er is geen nevenwerkzaamhedenbeding, wat nu?

Werknemers kunnen dan betaald of onbetaald andere werkzaamheden verrichten. Let op! werknemers mogen nooit hun werkgever beconcurreren! Werkgevers kunnen dan middels onrechtmatige concurrentie alsnog schade op de werknemer verhalen. Deze bedragen kunnen behoorlijk oplopen. Onrechtmatige concurrentie valt niet onder het arbeidsrecht maar onder het private recht. Hierover in een andere blog meer.

Daarnaast mag het werk van de werknemer er niet onder leiden. Wanneer jij bijvoorbeeld ziek wordt door overbelasting of te moe bent door de nevenactiviteiten dan ben je door eigen schuld ziek. Hier kunnen werknemers ook flinke problemen mee krijgen.

Zieke werknemer en ontslag op staande voet

Nevenactiviteiten uit oefenen terwijl jij ziek bent. Dit zou de werknemer duur kunnen komen te staan en kan ontslag op staande voet betekenen. Als zieke werknemer heb je namelijk veel verplichtingen. Zieke werknemers moeten herstel bevorderen, herstel naar hun eigen werkzaamheden. Wanneer zij denken bepaalde werkzaamheden weer op te kunnen pakken dan moeten zij dit doen. Ook wanneer dit aangepast werk is. Je kan dus niet zomaar ”ander” werk voor je nevenwerkzaamheden gaan uitvoeren. Alleen de bedrijfsarts zal kunnen bepalen of je de nevenwerkzaamheden wel of niet terecht mag uitvoeren.

Tips werkgever

  • Bepaal het belang dat je wilt beschermen.
  • Zorg ervoor dat dit belang legitiem is.
  • Neem altijd een nevenwerkzaamhedenbeding op in een contract of personeelshandboek.

Tips werknemer

  • Controleer altijd je contract en personeelshandboek wanneer je nevenactiviteiten wilt ondernemen.
  • Zorg dat je nooit je werkgever beconcurreerd.
  • Overleg open en eerlijk en kijk naar mogelijkheden en oplossingen voor beide partijen.

Heb je hulp of advies nodig bij het opstellen van een goed nevenwerkzaamhedenbeding of wil je weten of jouw werkzaamheden in strijd zijn met je nevenwerkzaamhedenbeding? Neem contact met mij op.

Hit the stars tot er ”your rating” staat om mij te laten weten of je dit een nuttig artikel vond.

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

2 Reacties

  1. Cal

    Hoi
    Toch een vraag. Ik werk als jeugdzorgwerker 32 u in de week.
    Wil hier naast nevenactiviteiten doen. 4 uurtjes bij een thuiszorg organisatie. Kan dit?

    Mvg cal

    Antwoord
    • Linda

      Hi Cal,

      de vraag is wat er in je nevenwerkzaamheden beding staat. Ik kan dit voor je checken zodat je weet waar je aan toe bent.

      Ik denk dat mij dit een klein half uur kost om naar te kijken en jou een advies te kunnen geven. Maximale kosten zouden hiermee maximaal 30 euro zijn en ik denk zelfs lager.

      Mocht je hier gebruik van willen maken dan hoor ik het graag van je.

      Groeten Linda

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.