Van de week keek ik naar het journaal. Het nieuws kwam voorbij dat ex-kanker patiënten geen arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen krijgen wanneer ze voor zichzelf starten. Soms wordt het mensen onnodig lastig gemaakt. Dit nieuws zette mij aan het denken, ook over mijn eigen situatie en plannen.

Geen recht op WW en Ziektewet?

Als je ZZP’er bent heb je geen recht op een ziektewet uitkering of WW (werkloosheidsuitkering). Afhankelijk van je situatie, reserves, spaarrekeningen en inkomen van je partner doe je er verstandig aan om je te verzekeren. Te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, inkomsten terugval etc.

Verzekeren is niet vanzelfsprekend?

Nu is het probleem dat verzekeringsmaatschappijen mensen met een medische achtergrond niet willen verzekeren. Toen ik dit nieuws hoorde dacht ik WOW ik zal ook nooit meer een verzekering krijgen. Best shocking want hoe moet je jezelf dan beschermen? Hoe kan je nog voor jezelf starten als je ziek bent geweest? Gelukkig schrok de overheid hier ook van en gaat het kabinet hier mee aan de slag. Het kabinet is ook bezig met alle moeilijkheden omtrent de modelovereenkomsten.

Tot die tijd…

Wist je dat wanneer jij jezelf op de payroll zet je wel een werkgever hebt. Dat je dan dus ook gewoon recht hebt op WW en een ziektewetuitkering. Je hebt gespecialiseerde payroll organisaties voor freelancers en ZZP’ers. Ik zet de voordelen voor jullie op een rij. Ik vind het persoonlijk best wel een slimme en goede oplossing.

Voordelen:

  • Geen administratie (je geeft het uurtarief en de uren door aan de payroll organisatie).
  • Gegarandeerde loonbetaling.
  • Geen risico dat je niet betaald krijgt. Het debiteurenrisico ligt bij de payroll organisatie.
  • Geen gedoe met een modelovereenkomst.
  • Automatisch verzekerd voor ziektewet, arbeidsongeschiktheid en WW.
  • Je opdrachtgever hoeft ook niet bang te zijn dat ze risico lopen op naheffingen of boetes.

Wat vind jij van deze oplossing? Zou jij dit als ZZP’er gebruiken?