Enige tijd geleden had ik een ”cursus” over de juiste werkhouding en hoe belangrijk een goede werkplek en werkhouding is. Natuurlijk was deze cursus aangeboden door een fabrikant van kantoorartikelen en kantoormeubels en was ik een beetje sceptisch over wat ging komen. Er was een fysiotherapeut met een spierspanningsmeter en allemaal plakkers en gadgets. Toch heeft deze cursus mij veel inzichten gegeven over het belang van een goede werkplek en je eigen verantwoordelijkheid hierin.

Waarom een goede werkplek en werkhouding zo belangrijk is.

De fysiotherapeut die ons meer ging vertellen over werkhouding en klachten haalde iemand uit het publiek. Gelukkig was ik dit niet. Deze jongen kreeg allemaal plakkers op zijn lichaam. Met name op zijn nek, rug en borst. Hij werd achter een computer (werkplek) geplaatst en moest gaan ”werken”. Deze werkplek was totaal niet afgestemd op hem. Vervolgens werd de spanningsmeter gestart. Je zag enorme pieken in de grafieken. Na deze meting werd de werkplek helemaal afgestemd op de jongen, startende met zijn stoel/armleuningen, daarna de hoogte van het bureau en als laatste de afstand en hoogte van het scherm en toetsenbord. Hij kreeg instructies  rechtop te zitten, zijn armen te laten steunen op de armleuningen en op die manier te werken. De spierspanningsmeter werd weer gestart. Het was bizar om te zien maar de spierspanning was nu nog maar 1/4 van de andere meting. De jongen moest ook op de goed ingestelde werkplek krom gaan zitten (voorover hangen richting zijn scherm, armen meer optillen). Je zag dat de spierspanningsmeter meteen omhoog vloog!

Waarom je je bewust moet zijn van een goede werkhouding ook wanneer je geen klachten ervaart!

De fysiotherapeut vertelde dat dit de reden is dat veel mensen arm, nek en schouder klachten hebben en dat zitten zwaarder is dan staan. Hij vertelde ook dat het een zeer groot probleem is wanneer men zich hier niet bewust van is. Vaak zeggen werknemers ik heb geen klachten en dan letten ze niet op hun houding en werkplek. Het probleem is alleen dat het vrij lang duurt voor de klachten ontstaan en dan dusdanig zijn dat je ze niet meer kunt negeren. Wanneer deze klachten er zijn ben je eigenlijk al veel te ver gegaan.

Wat is dan een goede werkplek?

  • Je stoel moet verstelbaar zijn (hoogte zitvlak, diepte zitvlak, hoogte rugleuning, breedte en hoogte armleuningen)
  • Je bureau moet verstelbaar zijn (in hoogte en soms diepte van het blad)
  • Je beeldscherm moet verstelbaar zijn in hoogte en in afstand

Wat is de juiste werkhouding?

Ik kwam een mooi plaatje tegen op de site van de universiteit in Twente. Die hun studenten zich bewust willen maken van hun werkhouding. Deze heb ik voor het gemak even gekopieerd.

werkhouding

1. Je begint met het instellen van je stoelhoogte. De hoogte moet zo zijn dat je met een hoek van 90 graden zit met je benen.
2. De diepte van je zitting. Je moet een vuist tussen je knieën en je zitting kunnen plaatsen.
3. De rugleuning moet je in je eigen fijne hoogte plaatsen zodat de bolling van je stoel goed in je rug valt en steun geeft.
4. De armleuning moet precies de hoogte hebben dat je je armen er in een hoek van 90 graden op kunt leggen. Niet te hoog want dan komt er spanning op je nek en schouders. Mocht je geen armleuningen hebben die je kunt gebruiken of instellen of zijn deze te breed dan zorg je dat je je bureaublad als armsteun gebruikt. Gooi je armleuning omlaag zodat deze onder je bureau kunnen.
5. De hoogte van het bureaublad moet in het verlengde van je armleuning zijn. Op dit plaatje staat het bureaublad net iets te laag. Het moet aansluiten zodat je armen niet zweven!
6. De bovenkant van je beeldscherm moet op ooghoogte zijn en het scherm moet minimaal 50 cm van je af staan.

Werkgevers pas op met flexplekken!

Tegenwoordig zien we steeds meer flexplekken en werken steeds meer mensen op laptops. Een hele dag op een laptop werken is heel slecht. Je beeldscherm is klein, je toetsenbord en beeldscherm staan veel te dichtbij, je kijkt veel te ver naar beneden en dit zorgt op lange termijn echt voor klachten. Serieuze klachten! Als werkgever ben je verplicht om te zorgen voor een goede werkomgeving en werkplek. Zorg daarom dat alle bureaus en bureaustoelen (bureaustoel dient te voldoen aan de NPR1813 norm) op flexplekken instelbaar zijn. De bureaus het liefst elektrisch verstelbaar, zodat ze gemakkelijk in hoogte aan te passen zijn. Zorg voor instructies bij de werkplekken en zorg voor laptopstandaards (losse beeldschermen) en losse toetsenborden en muizen. Zo kunnen de werknemers toch op een goede manier werken.

TIP: Stimuleer een goede werkhouding en maak hier een hype van intern! Investeer in goed meubilair!

Ik weet zeker dat wanneer werkgevers hier aandacht aan besteden en bovenstaande problemen kenbaar maken aan hun personeel er op den duur minder ziekteverzuim zal zijn. Het probleem is namelijk dat mensen de ernst er niet van inzien zolang ze geen klachten ervaren. Deze fysiotherapeut heeft mij met zijn meetapparatuur absoluut overtuigd!

Werknemers neem je eigen verantwoordelijkheid!

Ik hoop dat alle werknemers, met bovenstaande instructies, gaan kijken hoe zij op hun stoel zitten en wat voor spanning zij in hun lijf voelen. Neem je eigen verantwoordelijkheid en voorkom klachten en ziekte in de toekomst. Mocht je geen goede werkplek hebben ga hierover in gesprek met je werkgever.

Extra tips van de fysiotherapeut!

  • Zorg dat je hoofd altijd boven je romp blijft! Wanneer je hoofd naar voren hangt, dus meer voor je lichaam, dan staat deze niet recht boven je ruggengraat en romp. Je rug en nek zijn er niet voor gemaakt om je hoofd in die stand een hele dag te tillen. Bijkomstigheid is ook dat de zwaartekracht nu ook nog eens extra aan je hoofd trekt. Je moet dus dubbel gewicht tillen. Dit is een zware overbelasting, die je duur kan komen te staan.
  • Zorg voor regelmatige pauzes en kom vaker van je stoel af. Haal zelf je thee, loop naar de keuken, zet geen kan op je bureau, pak de trap ipv de lift etc.

Zit jij goed op je stoel? Laat het me weten in een comment.