...
Waarom wij geen fan van rechtsbijstand of vakbond zijn | De Ontslagexpert
Gepubliceerd op 25 maart 2024
Waarom je huisarts niets kan zeggen over ziekte voor je werk

Het gebeurd in de praktijk vaak dat werknemers een bepaald advies van hun huisarts krijgen en dan alsnog naar de bedrijfsarts moeten van hun werkgever. Werknemers voelen zich vaak niet serieus genomen door hun baas. De huisarts heeft namelijk vastgesteld dat je overspannen bent of dat er iets anders aan de hand is. De huisarts heeft rust geadviseerd, waarom zit die werkgever dan alsnog aan je kop te ”zeuren”?

Waarom de werkgever niets kan met het advies van een huisarts

Het is in Nederland zo geregeld dat enkel een bedrijfsarts mag en kan bepalen of je ziek bent voor je werk. De huisarts kan een advies geven maar deze zal nooit leidend zijn. Een bedrijfsarts is de enige persoon die kan bepalen of je wel of niet in staat bent om te werken. Deze overruled dus altijd het advies van de huisarts. Beperkingen in combinatie met werkzaamheden inschatten, is een ander beroep/specialiteit dan het werk van een huisarts.

Werkgever kan de eerste 5 weken zelf beslissen

Toch kan de werkgever in de eerste 5 weken genoegen nemen met jouw verhaal en het advies van een huisarts. Pas vanaf week 5/6 krijg je als werkgever te maken met verplichtingen conform de Wet Verbetering Poortwachter. Dit is een wet vanuit de overheid waar werkgevers en werknemers aan moeten voldoen. Hierin staat per periode omschreven wat er moet gebeuren. De eerste stap is dat er in week 6 een probleemanalyse opgesteld moet worden door de bedrijfsarts. De gehele procedure van de Wet Verbetering Poortwachter vind je hier terug.

De bedrijfsarts kan informatie inwinnen bij specialisten

Als werknemer kan je de bedrijfsarts machtigen om namens jou medische informatie op te vragen bij specialisten. Op deze manier zou de bedrijfsarts met toestemming van jou onder anderen in overleg kunnen gaan met je huisarts. Echter mag de bedrijfsarts zijn eigen oordeel vellen. Waar je huisarts wellicht vind dat je volledig rust zou moeten nemen kan een bedrijfsarts beslissen dat je wel in staat bent om bijvoorbeeld 2 uur per dag (aangepast) werk te verrichten.

Bedrijven hebben vaak beleid

Bijna alle werkgevers hebben een ziekteverzuimreglement of protocol. Hierin omschrijven zij wanneer zij welke actie uitvoeren. Bij de ene werkgever moet je sneller naar een bedrijfsarts dan bij een andere werkgever. Vaak wanneer er een vermoeden is dat iemand langdurig ziek gaat worden (langer dan 6 weken) wordt er al sneller een bedrijfsarts in gezet. Zo weten partijen sneller wat er aan de hand is. Werkgever en werknemer zijn beide verplicht er alles aan te doen om te zorgen dat hij/zij zo snel mogelijk weer kan gaan reïntegreren.

Twijfelt de werkgever

Wanneer de werkgever twijfelt aan de oprechtheid van een ziekmelding schakelt zij ook vaak een bedrijfsarts in. Bij regelmatige ziekte wordt ook vaak een bedrijfsarts ingeschakeld. Zo kunnen ze preventief kijken wat er aan de hand is en of zij wellicht nog iets kunnen betekenen voor je. Dit zie je in de praktijk vaak gebeuren. Dit is niet altijd achterdocht. Soms is het ook ter voorkoming van nog meer ziekmeldingen in de toekomst. Ziekte kost bedrijven namelijk veel geld, tijd en energie.

Bedrijfsartsen zijn vaak begripvol

Werknemers die voor het eerst te maken krijgen met een bedrijfsarts vinden dit spannend of eng. Dit is echt niet nodig. Een bedrijfsarts verstaat zijn vak en zijn vaak begripvol. Wanneer je zelf eerlijk en open bent en medische informatie deelt. Alleen dan kunnen zij je goed helpen.

Tips voor werknemers

  • Ga wel altijd naar je huisarts, je bent verplicht om zorg in te schakelen welke meewerkt aan je reintegratie. Tevens is het goed dat je huisarts wel weet hoe het met je gaat. De bedrijfsarts kan dan informatie inwinnen. Zo heb je een extra specialist en een extra advies.
  • Je mag zelf altijd een gesprek aanvragen bij de bedrijfsarts.
  • Je hoeft geen medische inhoudelijke informatie te delen met je werkgever.
  • Niet eens met de bedrijfsarts? Vraag een UWV deskundigen oordeel aan. Dit kunnen zowel de werkgever als de werknemer doen.
  • Meer informatie over al je rechten en plichten vind je hier.

LET OP: er is nieuwe wetgeving waarbij je een second opinion kan aanvragen bij je werkgever bij een andere bedrijfsarts. Lees mijn uitgebreide blog over dit artikel hier.

Wil je ook zorgeloos richting je WIA en ontslag?

De één werd 40% WIA afgekeurd en de ander 100% WIA afgekeurd met dezelfde ziekte en klachten. Zo voorkom je dat je de verkeerde dingen zegt tijdens je WIA gesprek en mogelijk in de WW of bijstand belandt.

Lees hier meer informatie ‘Zorgeloos richting je WIA en ontslag’.

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.