Wauw wat een prachtig plaatje wanneer je naar buiten kijkt. Alles mooi wit. Ik kom helemaal in de winterstemming. Gisteren wilde ik met Jeroen naar de Mediamarkt gaan om een splitter te kopen. Wij gleden en glibberden echt alle kanten op. Super gevaarlijk. Mijn winterbanden zijn nog niet gemonteerd. Uit veiligheidsoverwegingen hebben we besloten om om te keren. We zijn weer lekker warm thuis onder een plaitje op de bank geploft met een lekker warm soepje. Maar hoe zit het wettelijk met deze extreme weersomstandigheden? Mag je zomaar sneeuwvrij nemen?

Waarom de weg op gaan als het niet nodig is?

In het weekend en in je eigen tijd kan je nog beslissen wat je doet. Blijf je thuis of ga je de weg op? Maar wat als je naar je werk moet? Wellicht heb jij helemaal geen winterbanden? Is jouw stuk weg extra glad, staat het verkeer helemaal vast en is het een groot drama om op je werk te komen? Wat heeft dat nou voor nut en zin? Misschien kan jij wel gewoon thuis werken en werk je in een branche en functie die dit prima toelaat.

Hoe zit het wettelijk met extreme weersomstandigheden?

Helaas is er bij wet niets geregeld. De vraag is dus of er iets is opgenomen in je contract, personeelshandboek, CAO of ander reglement. Ik kan je vertellen na al tien jaar werkzaam te zijn in het HR vak dat ik nog nooit een clausule over sneeuw en extreem weer ben tegengekomen. Dus je zal in overleg moeten met je werkgever over eventuele mogelijkheden.

Branches waarbij er geen mogelijkheden zijn

Daarnaast zijn er natuurlijk branches en functies waarbij je niet weg kan blijven. Denk aan verpleegkundigen of chirurgen die moeten opereren. Treinmachinisten die toch de treinen van A naar B moeten begeleiden. Helaas hebben deze werknemers pech. šŸ™ Super rot en vervelend.

Tips voor mogelijkheden bij extreme weersomstandigheden

  • Ga in overleg met je werkgever.
  • Stel voor om thuis te werken indien dit mogelijk is.
  • Stel voor om je parttime dag te ruilen met een andere dag.
  • Stel voor om een dag vrij op te nemen als je per se thuis wilt blijven maar niet kan thuiswerken.
  • Onderbouw je aanvraag richting je werkgever. Geef bijvoorbeeld aan dat de overheid code rood afgeeft of de NS een noodoproep plaats. Deze partijen zijn niet leidend maar kunnen je aanvraag wel versterken.Ā Geef aan dat je nu niet lang onderweg bent, tijd bespaart en veilig bent. Want wat heeft je werkgever eraan wanneer je er 3 uur over doet om op kantoor te komen. Daarnaast kunnen we met alle moderne apparatuur ook nog digitaal meetings bijwonen. Een afspraak verzetten is ook vaak geen probleem wanneer deze een goede reden heeft en het is veiliger voor beide om thuis te blijven.
  • Wanneer je thuis mag werken bespreek dan even goed en duidelijk wat ze van je verwachten. Waar willen ze dat je aan werkt? Willen ze einde dag een update? Zorg dat ze tevreden zijn over jouw thuiswerk dag zodat dit in de toekomst vaker mogelijk is. Zorg dat het thuiswerken een positieve ervaring is voor je werkgever.

Mijn tip voor alle werkgevers:

  • Toon zelf initiatief en kijk naar de veiligheid van je werknemers. Kijk wie er van ver komen, ga uit jezelf al met hen in overleg en kijk welke functies het toelaten om thuis te werken. Geef mensen zelf de keus om bijvoorbeeld vrij te nemen, thuis te blijven of thuis te werken. Kijk en bespreek intern hoe je hier als organisatie mee om wilt gaan. Wellicht kunnen collega’s die dichtbij wonen inspringen voor collega’s die van ver weg moeten komen. Wees creatief en denk mee.
  • Uiteindelijk wie goed doet, goed ontmoet! Deze werknemers zullen het ontzettend waarderen en dit krijg je (bijna) altijd terug. Hier geloof ik altijd in. Ik zeg niet voor niets een directeur krijgt het personeel welke hij/zij verdient.
  • Zorg dat werknemers met auto’s van de zaak voorzien zijn van winterbanden.
  • Bekijk iedersĀ persoonlijke situatie goed.

Jeroen zijn werkgever liet iedereen vrij te vertrekken wanneer zij wilden. Hij is daarom voor de spits vertrokken en veilig thuisgekomen. Hier word ik als HR toch wel blij van! Safety first!

Nu ben ik ontzettend nieuwsgierig: welke mogelijkheden biedt jouw werkgever jou bij extreem weer? Laat het me weten in een reactie en laat het me weten wat jij graag zou zien als oplossing?