Een proef loonstrook heet een pro forma berekening en laat zien wat er met jouw bruto salaris onderaan de streep zal gebeuren. Dit is ontzettend handig om vooraf aan te vragen. Wat veel mensen niet weten is dat 2500 bruto bij de ene werkgever een totaal ander bedrag onderaan de streep kan opleveren dan bij een andere werkgever. Hoe dit zit en waar je op moet letten vertel ik je in deze blog.

Iedere werkgever heeft andere premies

Om een voorbeeld te geven: de pensioenpremie is bij iedere werkgever anders. De ene werkgever betaalt een groot deel voor jou, de ander betaalt bijna niks voor je. Hierdoor kunnen deze bedragen enorm verschillen. Zo kan je bij de ene werkgever bijna 200 euro aan pensioenpremie betalen en bij een ander bijvoorbeeld maar 70 euro. Dit gebeurt echt! Hierdoor is dus jouw 2500 bruto salaris bij de ene werkgever onderaan de streep totaal anders dan bij een andere werkgever.

WGA premie

De WGA premie heeft te maken met hoeveel langdurig zieken er de WIA zijn ingestroomd. Hoe meer zieke mensen er uitdienst gaan, hoe hoger de premies voor die werkgever. Ook deze premie kan behoorlijk oplopen en mag doorbelast worden aan de werknemers. De ene werkgever doet dit meer dan de ander. Daarom heeft ook deze premie invloed op jouw netto salaris.

Overige emolumenten

Ook is de bijtelling van je eventuele lease auto van invloed. De hoogte van de reiskosten, de hoogte van eventuele onkostenvergoedingen, bonussen, een personeelsvereniging inhouding en een eventuele verplichte lunchkosten inhouding. Zoals je merkt kunnen er veel inhoudingen en toevoegingen zijn waar je mogelijk niet direct rekening mee hebt gehouden.

Meer of minder werken

Ook wanneer je een uren wijziging wenst kan je je werkgever vragen om een pro forma berekening. Deze kan je dan precies vertellen hoeveel je meer of minder gaat verdienen. Zo kan jij een goede overweging maken of je dit zou willen.

Vraag altijd een proef loonstrook / pro forma aan

Ik hoop dat ik je heb weten te overtuigen dat er ontzettend veel zaken van invloed zijn op jouw netto salaris onderaan de streep. Ik adviseer mensen daarom altijd om een pro forma berekening aan te vragen. Je zal niet de eerste zijn die teleurgesteld achterblijft wanneer zijn salaris op zijn rekening wordt gestort. Dit zou ontzettend zonde zijn dus zorg dat je vooraf weet waar je aan toe bent en waar je mee akkoord gaat.

Waar je tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek nog meer op moet letten lees je hier. Zo ontzettend belangrijk om te weten.

Doe mee met de Online Cursus Succesvol Solliciteren

Doe mee met de Online Cursus Succesvol Solliciteren

Ik leer jou stap voor stap hoe jij een goed CV en brief maakt. Onbewust worden er veel fouten gemaakt en dit is ontzettend zonde. Ik heb 11 jaar ervaring in recruitment en heb hierdoor 1000den sollicitaties beoordeeld. Hierdoor weet ik precies welke fouten er (onbewust) gemaakt worden en wat jij moet doen om op te vallen tussen al die andere sollicitanten zodat jij uitgenodigd wordt op sollicitatiegesprek. Meer info: Cursus Succesvol Solliciteren. Je krijgt een uitgebreid Ebook met stap voor stap uitleg, voorbeeldbrieven, mijn persoonlijke voorbeeld CV, sollicitatie checklist zodat jij niks vergeet en begeleidende video’s op Instagram.