Je bent in een sollicitatieprocedure en de werkgever, het bureau of de recruiter vraagt om een kopie van je loonstrook? Wat doe je? Hoe ga je hier mee om? Lees het allemaal in deze nieuwe blog.

Waarom wordt er gevraagd naar een salarisindicatie?

Wanneer je gaat solliciteren zal er ergens in de sollicitatieprocedure altijd gevraagd worden naar een salarisindicatie. Dit doet men omdat ze willen weten of je salarisindicatie enigszins past binnen budget en wat het bedrijf over heeft voor de functie. Soms is een salarisindicatie echt veel te hoog. Hierdoor weet het bedrijf dan al snel dat verder gaan met die kandidaat niet zoveel zin heeft. Aan het einde van de rit zal je er waarschijnlijk met de arbeidsvoorwaarden niet uit komen. Het is dan zonde van jou en het bedrijf haar tijd om toch met elkaar in gesprek te gaan.

Lees ook: ”Tips: hoe onderhandel ik een goed salaris?”

Sommigen vragen om een loonstrook

Sommige bedrijven of bureaus gaan nog even een stapje verder. Deze vragen dan ook nog om je loonstrook. Door het vragen van een loonstrook krijgen bedrijven een eerlijker antwoord over wat iemand nu zou verdienen. Vaak wordt er hoger ingezet, omdat kandidaten graag een stap willen maken. Mijn ervaring is echter wel dat een stap maken, met het afgeven van een loonstrook, toch minder groot is.

Een loonstrook vragen vind ik persoonlijk brutaal en best wel een kijkje in iets wat prive is. Ook zet je de kandidaat erg klem. Ik vind dat bedrijven gewoon kunnen kijken naar de afgegeven salarisindicatie, opleiding, werkervaring, marktconform en passend bij de organisatie. Waarom zou hier perse een loonstrook bij nodig moeten zijn? In een eerdere blog schreef ik al dat de kans op een flinke verhoging is bij het switchen van een baan. Ik schreef daarom een artikel over hoe je de beste voorwaarden voor jezelf kunt onderhandelen tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek.

Hoe ga je hier mee om?

Je kan twee dingen doen: 1. de loonstrook geven 2. de loonstrook niet geven. Wanneer je het vervelend vindt om de loonstrook af te geven kan je dit aangeven. Je kan zeggen dat je dit niet gewend bent en ook niet prettig of nodig vind. Nadeel is dat bedrijven dit niet begrijpen of waarderen of dat ze denken dat je loog over je afgegeven salaris. Immers wanneer je het eerlijk hebt gezegd kan je toch gewoon een loonstrook afgeven?

Wat zou ik doen?

Ik persoonlijk zou mijn kopie loonstrook niet afgeven. Puur uit principe dat ik het niet nodig vind. Een bedrijf die mij zou laten lopen of zou afschrijven omdat ik de loonstrook niet wil afgeven? Dit is prima. Het bedrijf zou dan ook niet bij mij passen.

Ik zou persoonlijk de volgende punten aangeven: Ik vind het niet nodig om een kopie loonstrook af te geven omdat ik al een salarisindicatie heb afgegeven. Een salarisindicatie is een richtlijn en er is daarmee ruimte om er over te praten. Ik vind het belangrijk dat het bedrijf kijkt naar wat zij mij waard vinden en wat past binnen hun organisatie en hun afdeling en dat ze dit niet laten afhangen van een oude loonstrook waar ik misschien helemaal niet blij mee ben.

Extra tip geef al je arbeidsvoorwaarden door

Geef alle informatie dan is je loonstrook ook niet meer nodig. Wanneer je een salarisindicatie afgeeft is het ook belangrijk dat je alle overige arbeidsvoorwaarden benoemt. Heb jij een 13de maand? Een vaste bonus? Aantal vakantiedagen? Hoge of lage pensioenpremie? Wanneer je alle juist opgeeft zal je een passender voorstel krijgen. Je wil er namelijk met brutojaarinkomen niet op achteruit gaan. Dus die 13de maand die je huidige werkgever wel heeft en de nieuwe niet wil je wel gecompenseerd zien.

Vinden jullie het wel of niet kunnen dat bedrijven vragen naar een loonstrook?
Laat het me weten in een reactie onderstaand.

Doe mee met de Online Cursus Succesvol Solliciteren

Goed nieuws 1 april start mijn eerste online cursus Succesvol Solliciteren. Ik leer jou stap voor stap hoe jij een goed CV en brief maakt. Onbewust worden er veel fouten gemaakt en dit is ontzettend zonde. Ik heb 11 jaar ervaring in recruitment en heb hierdoor 1000den sollicitaties beoordeeld. Hierdoor weet ik precies wat jij moet doen om op te vallen tussen al die andere sollicitanten zodat jij uitgenodigd wordt op gesprek. Meer info: Cursus Succesvol Solliciteren. Je krijgt een uitgebreid Ebook met stap voor stap uitleg, voorbeeldbrieven, mijn persoonlijke voorbeeld CV, sollicitatie checklist zodat jij niks vergeet en nog veel meer.