Seksuele intimidatie je hoort mensen hier niet vaak over. Heb jij ooit iemand in je omgeving gehad die hierover sprak? Ik heb het als HR wellicht één keer meegemaakt tot op een dag ik een mailbox voor grove seksuele berichten had! Ik ben niet op mijn mondje gevallen maar vond dit wel echt heel erg en eng! Wat is seksuele intimidatie, wat gebeurde er bij mij, wat kan je doen, hoe ga je hier als bedrijf mee om? Lezen jullie weer mee?

Wat is seksuele intimidatie?

Ik kwam online tegen dat één op de tien werknemers last heeft van seksuele intimidatie. Dit vind ik onwijs veel! In een bedrijf van 250 werknemers zouden er dus 25 mensen last hebben van seksuele intimidatie. Seksuele intimidatie kan verbaal, non verbaal of fysiek gebeuren. Het kan zorgen voor ziekteverzuim en of psychische en lichamelijke klachten.

Het is seksuele intimidatie als de ontvanger zich er ongemakkelijk bij voelt en het niet prettig vindt. Ook al zijn de intenties van de ”dader” nog zo goed bedoeld. Deze grens van iets als vervelend ervaren ligt voor iedereen anders, dus wees je hier van bewust!

Fysieke seksuele intimidatie

Ik denk dat dit de vervelendste is van alle drie. Iemand komt echt in je persoonlijke space! Hij/zij raakt je fysiek aan terwijl jij dit niet wenst. Je kent het wel de aanrakerige types. Je hebt soms ook dat dronken mensen dit extreem krijgen en handtastelijk worden. Maar ook het versperren van de weg of iemand ergens niet langs laten kan als seksuele intimidatie ervaren worden.

Verbale seksuele intimidatie

Je hebt altijd types die seksueel getinte grapjes maken. Van die grapjes waarvan je denkt oh dit kan eigenlijk echt niet. Je hebt ook van die ouwehoer types die soms helemaal niet bewust zijn van de impact van hun seksuele ”grappen” en opmerkingen. Verbale seksuele intimidatie is dus met woorden. Dit kan live face to face of per online chat berichten zoals Whatsapp, Facebook Messenger en mail. Een onschuldig goed bedoelde opmerking dat je iemand erg mooi of knap vind kan al seksuele intimidatie voor iemand zijn.

Non verbale seksuele intimidatie

Dit kan het langdurig gluren en staren naar iemand zijn. Ik heb dit persoonlijk ervaren met een ex-collega en dit is echt heel intimideren en vervelend. Wellicht dat de persoon in kwestie niet eens door heeft dat dit zo indringend en vervelend kan zijn voor de ander.

Eigen ervaring met seksuele intimidatie

Ik denk dat ik als vrouw best wel vaak last heb gehad van seksuele intimidatie. Je kent het wel die ene collega die altijd naar iedereen zijn borsten kijkt/staart! De grapjas die altijd het randje op zoekt met opmerkingen. Je staat er eigenlijk niet bij stil dat dit seksuele intimidatie is en doet er eigenlijk niets mee. Je laat het. Terwijl het eigenlijk, als je erover nadenkt heel vervelend is. Mijn ogen zitten hier hoor en die grapjes van jou vind ik helemaal niet leuk!

Ik werd vervelend en naar aangestaard

Allereerst ging dit echt heeeeeeeeel ver en had ik nooit gedacht ooit in zo’n situatie terecht te komen. Ik kan er nu om ”lachen” jaren later, dat iemand zo twisted kan zijn, maar het was echt eng, ziek en gestoord op dat moment.

Er was een collega die al vaak ontzettend lang en naar naar me staarde. Vies en naar glimlachte, ik kan het niet uitleggen, maar ik had altijd een heel naar gevoel bij deze persoon. Ik ging hem uit de weg en liep nog liever om dan langs deze persoon. Ik was zelf HR binnen de organisatie en heb er toen voor gekozen het te melden bij zijn leidinggevende. Deze is een gesprek met hem aan gegaan dat hij gewoon moet werken en niet moet lopen staren.

Hij trok zich hier niks van aan en bleef doorgaan en ik heb toen de leidinggevende aangesproken dat ik hem zelf ook wilde aanspreken. Ik ben naar hem toe gegaan en heb gezegd dat hij moet stoppen met zijn vervelende gedrag. Hij zei niet veel, staarde me aan en ging vervolgens verder met werken.

Vieze grove seksuele berichten in mijn mailbox

Tot op een dag ik op de desktop op Facebook zat en opeens een mapje zag staan met overige berichten. Dit was destijds bij Facebook een beetje een geheim mapje die je mobiel niet ziet en waar berichten van niet vrienden in terecht komen. Bizar wat ik hier ontdekte en nog nooit had gezien.

Ik kreeg al maanden echt maanden de goorste vieste berichten binnen van deze collega. Meerdere berichten onder werktijd verstuurd de hele dag door! Wat ik aan had die dag, hoe mooi het me stond, of het goed met me ging, of ik zin in hem had, of we konden ontmoeten bij het toilet en hele verhalen wat die met me wilde doen. IK SCHROK ME KAPOT!

Bedenk even voor jezelf of jij wellicht bijdraagt aan seksuele intimidatie

Een groot en belangrijk onderdeel is dat je je bewust moet zijn dat iets wat jij goed bedoelt voor een ander toch als vervelend ervaren kan worden. Ben jij zo’n grappenmaker, vraag dan eens aan je collega’s of ze het wel ”leuk” vinden. Zoek je soms het randje op, stop hiermee! De kans bestaat dat jij iemand schade aanbrengt zonder het te weten.

We zijn ontzettend sociaal opgevoed waardoor we vaak maar meelachen en niet durven te zeggen HO STOP ik vind dit niet fijn. Tijd om allemaal even bewust naar onszelf en ons gedrag te kijken en tijd om vaker je stem te laten horen dat je iets niet fijn vindt! 

What to do

Wat moet je doen wanneer je hier als bedrijf of als werknemer mee te maken krijgt lees je binnenkort op Lindas Resources. Het is in ieder geval ontzettend belangrijk om dit als organisatie te voorkomen en duidelijk te zijn in wat jullie wel en niet accepteren, eigenlijk net als bij pesten op de werkvloer. I”ll keep you posted!

Heb jij weleens te maken gehad met seksuele intimidatie? Durfde je hierover te spreken? Wat heb je er mee gedaan? Laat het me weten in een comment below! Laten we dit onderwerp bespreekbaar maken!

Foto: Prisca Visser

Jeej bedankt voor het zetten van de eerste stap check je mailbox ter bevestiging.