...
Gepubliceerd op 16 april 2024
Heb ik als oproepkracht recht op loon nu ik door Corona maatregelen niet kan werken?

Veel oproepkrachten met een nulurencontract maken zich zorgen zonder inkomen te zitten. Ze kunnen door Corona maatregelen niet werken en denken dat ze helemaal geen aanspraak kunnen doen op loon. Ik zeg vaak tegen veel van mijn werkgevers klanten dat oproepkrachten een gevaarlijke groep werknemers zijn. Dit komt omdat ze eigenlijk vaak maar heel kort echt flexibel zijn en enkel betaald hoeven te worden voor wat ze werken. In deze blog leg ik even het een en ander uit. De kans is namelijk groot dat jij gewoon recht hebt op loon. 

Wees er snel bij! Je gemiddelde uren kelderen. 

Ik ga onderstaand 2 opties geven waarbij je als oproepkracht toch loon kunt ‘eisen’. Wat ontzettend belangrijk is is dat er gekeken wordt naar de gemiddelde uren van de afgelopen periode. Hoe langer jij thuis zit en niet kan werken, hoe harder jouw gemiddelde uren afnemen en lager uitvallen. Doe deze aanvraag voor gemiddelde vaste uren daarom zo snel mogelijk!

Optie 1. Rechtsvermoeden van een bepaalde arbeidsduur

Wist je namelijk dat je al na 3 maanden een beroep kunt doen op het rechtsvermoeden van een bepaalde arbeidsduur? Deze regel in de wet betekent namelijk dat je na 3 maanden al de gemiddelde uren van de afgelopen 3 maanden als ‘vaste’ uren kunt claimen bij je werkgever. Ontzettend veel oproepers weten dit. Deze regel geldt ook voor werknemers met een vast urencontract.

Voorbeeld: je krijgt bij indiensttreding een 24-uur contract maar in de praktijk werk jij standaard of gemiddeld bijvoorbeeld 3 uur. Na 3 maanden kan je je werkgever dus vragen om die 32 uur aan vaste uren in je contract. De werkgever kan dit enkel weigeren met zeer gegronde redenen.

LET OP: de uitzonderingsregel

In de wet is ook opgenomen dat je een uitzonderingsregel mag toepassen op de oproepkracht, waarbij je de eerste 6 maanden enkel betaald voor hetgeen de oproeper daadwerkelijk heeft gewerkt. Ben je dus ziek of kan er om welke reden dan ook niet gewerkt worden dan hoeft de werkgever niet te betalen. Echter MOET dit wel opgenomen zijn in bijvoorbeeld het contract, personeelshandboek en of CAO waar de werknemer voor heeft getekend. Controleer deze daarom goed.

Optie 2. Nieuwe WAB wetgeving

Sinds 1 januari 2020 is er ook nieuwe WAB wetgeving. Werkgevers moeten alle oproepers indienst die 12 maanden oproeper zijn een aanbod doen van een vaste urenomvang. Hierbij wordt gekeken naar de gemiddelde uren van de afgelopen 12 maanden. 

Nieuw Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid

Kortom je kan dus via 2 wegen gemiddelde vaste uren claimen bij je werkgever en hiermee loon vorderen. Je werkgevers kan vervolgens gebruik maken van het nieuwe noodfonds welke de regering 17 maart 2020 bekend heeft gemaakt. Praat met elkaar. Heb begrip voor de financiële situatie van beide partijen en kijk hoe het samen op te lossen. 

 

Wil je sparren over jouw persoonlijke situatie?

Mocht je willen sparren of willen overleggen hoe jij dit het beste kunt aanvliegen dan kun je contact met mij opnemen

Foto: Prisca Visser

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.