...
Wanneer moet je juridische hulp inschakelen voor je ontslag | De Ontslagexpert
Gepubliceerd op 22 april 2024
Worden uitbetaalde overuren of vakantiedagen zwaarder belast?

Er is heel vaak een discussie over het uitbetalen van bijvoorbeeld overuren en of vakantiedagen. De een zegt dat je dit niet moet doen, omdat het zwaarder belast wordt en van HR krijg je te horen dat dit niet zo is. Hoe zit het nu precies? Ik vroeg mijn lieve oud collega Esmeralda van der Voort (salarisadministrateur) om hulp. 

Welke zaken kunnen zwaarder belast worden?

Laat ik even starten met aangeven dat onderstaande emolumenten, ik noem het even ”extra” emolumenten zijn naast je gewone salaris. Laat ik ook even beginnen met zeggen dat deze zaken mogelijk zwaarder belast worden. Dit is afhankelijk van hoe je werkgever de salarisadministratie verwerkt. Onderstaand de extra emolumenten die mogelijk zwaarder belast worden:

  • Vakantie-uren
  • Vakantiegeld
  • Overwerkuren
  • Bonussen
  • 13de maand
  • Winstuitkeringen

LET OP: wanneer je teveel loonbelasting betaalt kun je dit mogelijk terugvragen via je inkomstenbelasting

Wanneer de werkgever standaard het hoogste bijzonder tarief afdraagt van 49,5% over bovenstaande emolumenten, maar je zit normaliter in een lagere loonbelastingschaal, dan kan je dit teveel betaalde loonbelasting bij je inkomstenbelasting terugvragen. Echter is dit dan achteraf. Men kan dit zien als een spaarpotje :D.

Hoe wordt het bijzonder tarief over de extra emolumenten bepaald?

Wanneer de werknemer iets uit bovenstaand rijtje uitbetaald krijgt, dan kan de werkgever hier een speciaal belastingtarief van 49,5% over verwerken in de salarisadministratie. De werkgever kan ook uitrekenen wat het % voor het bijzonder tarief exact zou moeten zijn, aan de hand van je bruto jaarinkomen. Zo voorkom je dat werknemers moeten terugbetalen aan de belastingdienst. 

LET OP: Er is een kwetsbare groep met een bruto jaarinkomen tussen de 18.500 en 20.143. Waarbij het bijzonder tarief bij de ene groep 8,49% is en bij de ander 45,43%. Dit is een groot verschil in % ten opzichte van het kleine verschil in bruto jaarinkomen. Lees het gelinkte artikel goed door. Wanneer de werknemer bijvoorbeeld veel overwerkt, stijgt het bruto jaarinkomen en zou de werknemer zomaar in de hogere groep kunnen vallen.  

 

Tip werknemer:

  • Kijk wat er in de CAO, het contract of bijvoorbeeld een personeelshandboek staat over hoe men omgaat met overwerk en meeruren. Werknemers doen er goed aan om zelf ook hun meeruren en of overuren bij te houden. Controleer altijd je loonstrook want het verwerken van de uren in de salarisadministratie is uiteindelijk ook mensenwerk waarbij fouten gemaakt kunnen worden.
  • Controleer op je loonstrook welk bijzonder tarief er doorgevoerd wordt en controleer met de link van hierboven of dit klopt. Zo kan je er zelf rekening mee houden of je mogelijk geld terug krijgt of moet bijbetalen.
  • Parttimers opgelet: MEERUREN! Parttimers mogen tot aan het fulltime dienstverband (vaak 40 uur) meeruren opschrijven ipv overwerkuren (tenzij anders staat in CAO personeelshandboek ed.). Dus wanneer de werknemer 32 uur op contract heeft staan, kun je 8 meeruren per week ”extra” werken (een fulltime werkweek is in dit geval 40 uur). Over meeruren bouw je wel vakantiegeld op, betaal je sowieso zonder handmatige aanpassing van het bijzonder tarief het normale loonbelastingtarief en bouw je wel vakantiedagen op. Over overwerkuren bouw je ook vakantiegeld op, maar betaal je het bijzonder belastingtarief en bouw je geen vakantiedagen op. Let op er kunnen afwijkende afspraken gemaakt worden in contract, personeelshandboek of CAO.

 

Tip werkgever:

  • Leg de regels goed vast! Om verwarring te voorkomen doen werkgevers er verstandig aan duidelijk hun regels in contracten en/of personeelshandboeken te noteren. Wees open en transparant hoe je omgaat met overwerk, met meeruren, met eventuele overwerktoeslagen en mogelijk zelfs open over hoe je het bijzonder tarief verwerkt en dat je als werkgever niet verantwoordelijk bent voor wel of niet moeten bijbetalen bij de inkomstenbelasting. 
  • Wettelijke verlofuren nooit uitbetalen! Wettelijke verlofdagen mogen NOOIT uitbetaald worden. Deze wettelijke vakantiedagen heeft iedereen namelijk nodig als minimale rustdagen. Die mogen op geen enkele andere manier, vanuit de wetgeving, anders worden benut. Enkel wanneer je uit dienst gaat mogen deze uitbetaald worden. Je zou dan wel bij een nieuwe werkgever nog aanspraak kunnen maken op de niet genoten verlofuren bij de ex werkgever, echter zullen deze dan niet doorbetaald worden.

 

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie of neem persoonlijk contact met ons op.

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.