...
Hoe zit het wettelijk met ziektedagen en wachtdagen? | De Ontslagexpert
Gepubliceerd op 15 april 2024
HELP: WAT MOET IK DOEN NU MIJN WERKGEVER MIJ WIL ONTSLAAN MIDDELS EEN VASTSTELLINGSOVEREENKOMST?

In deze blog ga ik er vanuit dat je een VSO hebt gekregen ivm verschil van inzicht of bedrijfseconomische redenen.

Wanneer het woord vaststellingsovereenkomst genoemd wordt kijken veel mensen mij vreemd aan. Het is eigenlijk niets anders dan een ontslag met wederzijds goedvinden. Veel werkgevers komen met een vaststellingsovereenkomst op de proppen wanneer ze van je af willen. Het is vaak tricky omdat veel mensen niet weten wat hun rechten zijn. Zo hoef je er bijvoorbeeld niet in mee te gaan en kan je vaak volop onderhandelen. Het wordt vaak verkocht als een cadeautje, maar is er wel goed aan jouw belang gedacht? In deze blog meer hierover.

Wat moet ik doen?

Dit is helemaal afhankelijk van je persoonlijke situatie en de situatie waar de werkgever in verkeerd. De vraag is altijd even of je zuinig moet zijn op je ontslagvoorstel. Ik schreef eerder een blog over hoe een ontslagvergunning UWV werkt.

 

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst wordt ook wel eens een beëindigingsovereenkomst genoemd. Dit betreft ”ontslag” die met wederzijds goed vinden (tussen werkgever en werknemer) tot stand is gekomen. Wat ik heel vaak zie gebeuren is dat men te snel een vaststellingsovereenkomst tekent. Werknemers zijn soms in paniek, geschrokken en denken hier goed aan te doen. Soms verkopen werkgevers het ook mooi. Mijn eerste tip is daarom; teken nooit meteen!

We moeten je kansen inschatten!

Wees dus zo zuinig mogelijk op je ontslagvoorstel. Wat ik hier mee bedoel is, dat we de kans moeten inschatten of je werkgever een ontslagvergunning via het UWV (of kantonrechter) zou kunnen krijgen. Als dat zo is, dan heb je namelijk geen keus meer want als die wordt verstrekt dan ga jij met ontslag! Het voordeel van een VSO is dat je mogelijk meer dan de basis deal kan krijgen en nog veel meer kunt vastleggen en afspreken met elkaar. Dit is voor jou vaak gunstiger dan de weg via de ontslagvergunning UWV. Werkgevers geven vaak de voorkeur aan een VSO omdat het minder papierwerk is en een gegarandeerd ontslag zodra er twee handtekeningen onderstaan. We moeten onderzoeken wat je kansen zijn en weten of we behoedzaam moeten omgaan met je ontslagvoorstel. Zodra we dit weten is dit de kans tot onderhandeling en kunnen we veel extra zaken regelen want anders ga je  met een basisdeal via de ontslagvergunning van het UWV sowieso met ontslag. 

*Door Corona gaan de ontslagvergunningen bij het UWV in sommige branches als warme broodjes over de toonbank. We moeten daarom nu extra opletten of we toch serieus naar de VSO moeten gaan kijken.

Je werkgever verkoopt het alsof er geen andere keus is! TEKEN NOOIT ZONDER JURIDISCHE HULP!

Wanneer je werkgever je wilt ontslaan met een VSO (vaststellingsovereenkomst) ofwel ontslag met wederzijds goedvinden dan zijn hier twee handtekeningen voor nodig om dit bindend te maken. Let dus op! Zonder jouw handtekening kan jouw werkgever in principe niets. Laat je NOOIT onder druk zetten om meteen te tekenen en geloof je werkgever nooit op haar of zijn blauwe ogen dat het wel zal kloppen. De werkgever verkoopt het vaak mooi en als de beste optie en keus voor jou. Echter is dit vaak niet waar en is er nog zoveel meer mogelijk.

*Tenzij je werkgever een gegarandeerde ontslagvergunning middels het UWV kan krijgen. Dan moeten we de VSO serieus nemen en er mee aan de slag.

Je wilt geen slechte deal tekenen!

In de blog hoe een ontslagvergunning UWV werkt schrijf ik ook over de basisdeal die de ontslagvergunning kent. Je wilt dus geen slechte deal in de VSO tekenen dan wat de deal via het UWV zou zijn. Schakel alsjeblieft mijn hulp in want ik kan je vertellen of de deal in je VSO wel of niet een goede deal is voor jouw specifieke situatie. Daarnaast weet ik veel van alle andere extra zaken die je kan uit onderhandelen. Een goede deal is voor iedereen anders. Je zal niet de eerste zijn die mogelijk zijn WW of serieus geld misloopt. Er worden bewust of onbewust (door gebrek aan kennis bij je werkgever) veel fouten gemaakt en verkeerde beloftes gemaakt door je werkgever.

WERKGEVERS GEVEN DE VOORKEUR AAN DE VASTSTELLINGSOVEREENKOMST.

Werkgevers lossen ontslag het liefste op met een vaststellingsovereenkomst. Wanneer het namelijk niet lukt (omdat jij niet tekent) middels een vaststellingsovereenkomst, dan zal de werkgever ontbinding moeten aanvragen bij de kantonrechter of het UWV. Je kan natuurlijk nooit zomaar ontslagen worden. Zeker het UWV en een kantonrechter gaan hier niet zomaar mee akkoord. De werkgever zal bij de kantonrechter en het UWV 1 moeten aantonen wat de rede van ontslag is maar 2 wat er gedaan is om het ontslag te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan disfunctioneren. Hiervoor zullen er meerdere gesprekken plaatsgevonden moeten hebben, zullen er dingen zwart op wit in je personeelsdossier moeten zitten en zal de werkgever een verbeterplan moeten kunnen aantonen met evaluaties. Nog een voorbeeld is dat werkgevers je officiële waarschuwingen gegeven moeten hebben voor bijvoorbeeld te laat komen etc. Een vaststellingsovereenkomst is de snelste, makkelijkste en vaak goedkoopste manier voor de werkgever om tot een beëindiging te komen.

Moet ik me ziek melden?

Dit ligt ook echt aan de situatie. Het kan zorgen voor extra spanning en olie op het vuur wat je onderhandeling soms echt geen goed doet. In sommige gevallen kan een ziekmelding juist wel positief effect hebben. Er zijn meer mogelijkheden om ruimte en rust te vragen aan je werkgever. Voor veel klanten vraag ik een tijdelijke vrijstelling van werk aan, zodat wij ons samen kunnen verdiepen in jouw zaak. Daarnaast is het vaak fijn om rustig de tijd te krijgen om over deze grote beslissing na te denken en het te kunnen verwerken. Ontslag valt bij veel mensen rauw op hun dak en heeft mentaal en fysiek vaak veel impact. Het is ook niet niets. Overleg altijd met mij of je je mag ziek melden. Zodat we veilig de juiste stappen kunnen zetten. Soms kan je bijvoorbeeld ook zelf om verlof vragen of even aangeven dat het je teveel wordt en dan vraag je of je naar huis mag. 

WAAROM IK FAN BEN VAN EEN SPECIALIST EN DIT GEEN EXTRA GELD HOEFT TE KOSTEN?

Wanneer je te maken krijgt met een vaststellingsovereenkomst zou ik iedereen willen adviseren in ieder geval een expert zoals ik mee te laten kijken. Ik werk al 13 jaar in het vak en heb vanuit beide kanten diverse succesvolle onderhandelingen gedaan. Ik kan zorgen dat je het beste resultaat eruit haalt en krijgt waar je recht op hebt. Het is de normaalste zaak om mijn juridische kosten mee te onderhandelen in de vaststellingsovereenkomst. Dit lukt in 98,5% van de gevallen. Hoe fijn is dat. Wel de beste hulp en hier geen kosten aan hebben.

WAAROM IK GEEN FAN BEN VAN DE RECHTSBIJSTAND

Ik ben persoonlijk niet zo fan van de rechtsbijstand. Naar mijn idee (dit is een persoonlijke mening) wil de rechtsbijstand zoveel mogelijk klanten bedienen en zo snel mogelijk dossiers afhandelen. Er zitten veel studenten op de helpdesken. Hierdoor gaan ze vaak niet voor het beste resultaat of kennen ze het beste resultaat niet. Je krijgt weinig tot geen persoonlijke begeleiding, geen goed overleg en veelal gaat alles per mail. Soms moet je zelfs het contact met je werkgever zelf doen.

Nogmaals ik adviseur je dringend om dit niet zelf te doen! Mochten er namelijk verkeerde zaken in de vaststellingsovereenkomst staan dan kan dit betekenen dat je mogelijk geen recht hebt op een uitkering.

Wat moet je doen op het moment dat je een VSO (vaststellingsovereenkomst) ontslagvoorstel krijgt? 

  • Reageer verbaasd en geef aan dat je dit niet zag aankomen en helemaal niet weg wilt.
  • Optioneel: Geef aan dat het je even allemaal teveel wordt en vraag of je naar huis mag gaan. 
  • Mochten ze nog geen voorstel op papier aan je meegeven, vraag dan of ze dit zo spoedig mogelijk op de mail kunnen zetten. Dit, zodat jij de juiste juridische hulp kunt gaan inschakelen. LET OP: hiermee zeg je dus niet dat je er voor openstaat. Je gaat je beraden, that’s it!
  • Doe geen uitspraken en laat je niks ontlokken. Soms gaan werkgevers met opmerkingen reacties ontlokken zoals bijvoorbeeld ‘je had het toch niet naar je zin’ of ‘dit is toch een goede oplossing voor beide’ etc etc. Blijf antwoorden met ‘het overvalt me, ik weet even niet wat te zeggen, ik kom erop terug’. 
  • Zeg nooit dat je rechtsbijstand hebt. Je werkgever gaat dan vaak lastig doen over het verhalen van mijn juridische kosten op hen. 
  • Praat niet meer met collega’s over je ontslag. Ik weet hoe moeilijk dat vaak is, maar in je VSO komt te staan dat je inhoudelijk met niemand mag spreken en je zelfs je deal kunt kwijtraken of alsnog alles moet terugbetalen. 
  • Lever je spullen nooit meteen in. Het is heel simpel. Zonder 2 handtekeningen is er geen ontslag! Door je spullen in te leveren kan je je onderhandelingspositie verslechteren. We moeten dus niet voorbarig op de zaken vooruit lopen. Ga hier daarom ook niet in mee. 
  • Soms wil je werkgever al samen met jou je collega’s informeren over je vertrek. Maar nogmaals, zonder twee handtekeningen is er geen vertrek, en als je deal super slecht is dan ga ik je zeker niet adviseren te tekenen. We moeten dus niet voorbarig op de zaken vooruit lopen. Ga hier daarom ook niet in mee. 

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie of neem persoonlijk contact met ons op.

 

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.