Wanneer onze klanten, vaak onverwachts, een ontslagvoorstel hebben ontvangen van hun werkgever dan adviseren familie en vrienden hen vaak om zich ziek te melden. Is het nu wel of niet slim om je ziek te melden wanneer je het bericht krijgt ontslagen te gaan worden?

Accepteer je ontslag niet zomaar!

Ik hoef jullie hopelijk niet meer te vertellen dat een ontslag niet zomaar kan en dat je vaak meer te zeggen hebt dan je denkt. De vraag is of je terecht geselecteerd bent voor bijvoorbeeld een ontslag bij een reorganisatie. En dat voor een ontslag een dossier nodig is. Voor een VSO zijn 2 handtekeningen nodig. Waarbij wij vaak zeggen als de werkgever eenmaal van je af wilt, zie de VSO dan als een kans om met een goede deal te vertrekken want het zal er in de toekomst niet leuker op gaan worden. In alle situaties kan er nog van alles mogelijk zijn ook met betrekking tot de onderhandeling. Het ligt aan je situatie en wat jij belangrijk vindt. Maar een eerste deal is vaak nooit de beste en hierin is bijna altijd nog ruimte. Schakel alsjeblieft hulp in zodat wij je eerlijk kunnen vertellen of iets een fair deal is in jouw situatie.

Ziekmelden kan olie op het vuur zijn.

Een ziekmelding kan ontzettend verkeerd vallen bij een werkgever. Het is soms letterlijk olie wat je op het vuur gooit. Je moet je beseffen en realiseren dat er vaak 2 partijen zijn (werkgever en werknemer) die beide hun eigen waarheid kennen en oprecht vinden dat zij altijd alles met de beste intenties doen en deden. Je kan hiermee je onderhandelingspositie schaden dus doe een ziekmelding altijd in overleg met ons.

Wij kunnen vrijstelling van werk vragen of een time out.

De nette werkgevers beseffen dat de impact van een ontslagmededeling groot is. De nette werkgevers beseffen ook dat je tijd nodig hebt om een specialist te zoeken en je zaak met deze specialist te bespreken. Dit kost tijd en hier heb je mentaal en fysiek ruimte voor nodig. Sommige werkgevers geven hun werknemer daarom zelf direct vrijstelling van werk. Anderen doen dit niet. Wat wij vaak doen is bespreken met onze klanten wat zij willen. Trekken ze het nog om door te blijven werken (wat soms slim kan zijn als strategie) of zitten ze er emotioneel doorheen en kunnen ze op dit moment echt even niet werken of willen ze dat niet. Afhankelijk van dit gesprek bespreken we of wij bijvoorbeeld vragen aan de werkgever of jij vrijstelling van werk kunt krijgen. Vaak als wij erom vragen dan is dat geen probleem. Wij wijzen de werkgever namelijk op de impact van een ontslag en vragen hen om goed werkgeverschap toe te passen en dus ruimte voor jou.

Soms adviseren wij je om je ziek te melden

En heel soms hebben we geen andere keus of is het strategisch slim om een ziekmelding te doen. Dit gebeurt overigens zelden.

Ontslag is en blijft maatwerk!

Ontslag is en blijft maatwerk en wat er nodig is, is in elke situatie en iedere keer weer anders. Het ligt eraan hoe de kaarten op tafel liggen. Het ligt eraan hoe de werkgever er in staat en hoe jij erin staat. Overleg altijd met ons wat verstandig is zodat we je ontslagzaak vanaf het begin meteen goed kunnen aanpakken. Dit heeft namelijk enorme invloed op de uitkomst en resultaten van je zaak. Maak je de werkgever kwaad dan kunnen ze er een principe kwestie van gaan maken en wordt het een moeilijke en stugge onderhandeling. Pak je het niet slim aan dan hebben wij er dubbel zoveel werk aan om de boel recht te trekken.

Wat moet je doen op het moment dat je een voorstel krijgt?

Vraag of je naar huis mag gaan omdat je erg geschrokken bent van het nieuws en hier even van moet bijkomen. Ga naar huis. Neem contact met ons op want dan zullen wij ons zo spoedig mogelijk kenbaar maken bij je werkgever zodat er even een time-out komt. 

Loop geen geld mis en verpest je onderhandelingspositie niet en schakel direct onze hulp in!

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie of neem persoonlijk contact met ons op.