...
Kan ik als zwangere werknemer instemmen met ontslag of vragen om een ontslag? | De Ontslagexpert
Gepubliceerd op 23 april 2024
Je krijgt een ontslagvoorstel maar wilt helemaal niet weg! Wat moet je doen?

Het kan gebeuren dat je een ontslagvoorstel (vaststellingsovereenkomst = VSO) krijgt van je werkgever maar dat jij helemaal niet weg wilt. Wat kun je dan doen en hoe werkt dit alles? In deze blog meer.

Ontslag kan via 3 wegen:

  • Ontslagvergunning UWV
  • Kantonrechter
  • Vaststellingsovereenkomst (= VSO met wederzijds goedvinden)

De voorkeur van werkgevers is vaak de VSO omdat ze dit gewoon in onderling overleg met jou kunnen regelen. Het is minder gedoe omdat bij het UWV allemaal papierwerk komt kijken en ze maar moeten afwachten of ze deze ontslagvergunning krijgen. Voor de weg via de kantonrechter moet er een goed dichtgetimmerd dossier zijn. Kortom twee handtekening onder een vaststellingsovereenkomst is een gegarandeerd ontslag en vaak de snelste weg.  

Kan mijn werkgever mij ontslaan?

Zolang je geen vaststellingsovereenkomst = VSO tekent is er geen sprake van een ontslag met wederzijds goedvinden. Zonder je handtekening kunnen ze niks. De vraag is alleen, als jij deze VSO niet tekent of je werkgever een ontslagvergunning UWV of een ontslag bij de kantonrechter kan krijgen? Als dit namelijk zo is dan is de kans groot dat je er via de kantonrechter of ontslagvergunning UWV alsnog uitvliegt. Dan kan het slimmer zijn om toch via een vaststellingsovereenkomst te gaan onderhandelen en met de beste of in ieder geval een betere deal dan via een ontslagvergunning UWV te vertrekken. 

Ik wil vechten tegen mijn ontslag!

Het is logisch dat je eerst denkt: wat gebeurt hier?! Ik ga het gevecht aan! Echter in de praktijk blijkt vaak dat als de eerste stap is gezet door de werkgever om van je af te willen komen, je vroeg of laat toch ontslagen zal gaan worden. Vechten tegen je ontslag gaat vaak gepaard met een uitputtende strijd waarbij de werknemer vaak alsnog opgeeft of de werkgever alsnog ontslag voor elkaar kan krijgen. Kortom een weg met een bak aan negatieve energie. 

We moeten dus inschatten hoeveel kans je maakt om echt te kunnen blijven. Het is handig om hierover met ons een betaalde advies-call te plannen. 

Realiseer je, dat je nu de kans krijgt om mogelijk met een goede deal te vertrekken.

Als een werkgever van je af wilt en zijn pijlen hier op heeft gericht wordt het er vaak niet gezelliger op. Weiger jij te tekenen dan zie je vaak dat men gaat ‘pesten’ of opeens begint over disfunctioneren en een dossier tegen je gaan opbouwen. Wij zeggen ook vaak dat je er  vroeg of laat  uiteindelijk toch uit gaat, helaas. Een werkgever staat vaak sterk en is machtiger. Bedenk dus goed of je echt wilt blijven? Soms zie je nu nog niet dat het mogelijk een hele fijne ontwikkeling kan zijn naar een nog veel fijnere toekomst. Waar deuren sluiten, gaan soms nog mooiere, nieuwe deuren open. Lees ook de blog over mijn persoonlijke ontslag wat eerst vreselijk was maar achteraf gezien heeft het goed uitgepakt.

Ben je de juist geselecteerde persoon?

De vraag is of bij een reorganisatie je de juiste geselecteerde persoon bent. Of dat er wel echt zware bedrijfseconomische redenen zijn? Werkgevers horen af te spiegelen

We horen ook van veel van onze klanten dat men zegt dat er bedrijfseconomische redenen zijn, maar in de VSO zelf een verschil van inzicht benoemt staat. Hier zouden we even goed naar moeten kijken want dit is vreemd. Alarmbel!

Je kan weigeren een vaststellingsovereenkomst te tekenen.

Je kan gewoon zeggen ik teken niks als je niks te verliezen hebt. Je kan dan achterover leunen en afwachten of er een ontslag komt via een van de andere wegen: UWV ontslagvergunning of kantonrechtersprocedure. Houdt in je achterhoofd dat een ontslagvergunning via het UWV gepaard gaat met een bepaalde minimale basis deal. Deze basis deal houdt in: transitievergoeding, einddatum conform fictieve opzegtermijn en uitbetaling van vakantiedagen. De basis deal moet je sowieso krijgen als je werkgever alsnog een ontslagvergunning regelt via het UWV. Je vliegt er dan toch uit maar mogelijk  vaak met een veel minder goede deal dan we hadden kunnen regelen middels een VSO. Hierbij kun je denken aan een langere opzegtermijn, vrijstelling van werk, een opleidingsbudget of iets waarmee je meer zekerheid hebt bij het zoeken naar een nieuwe baan.

De ontslagvergunningen gaan nu als warme broodjes over de toonbank

In de branches, waarvan we weten dat die nu slecht gaan door COVID, vliegen de ontslagvergunningen via het UWV als warme broodjes over de toonbank. De ontslagvergunningen via het UWV zijn vaak binnen een week al binnen bij de werkgevers. Realiseer je dit heel goed! De kans is groot dat je werkgever je alsnog gaat ontslaan. 

Kortom wil je niet weg? Dan is dit de routing die je kan doorlopen:

  • Je tekent geen VSO en zegt dat je wilt blijven werken en stelt je beschikbaar voor werk (doe dit schriftelijk). Je werkgever moet  jou voorzien van werk en anders vrijstelling van werk geven met behoud van salaris als zij geen werk voor je hebben en je werkgever niet wilt dat je iets doet. Laat dit alles wel zwart op wit vastleggen. Wil je werkgever niks vastleggen dan kun jij na ieder gesprek een mailtje sturen met een samenvatting. Dan bouw je toch je eigen dossier op. 
  • Wacht af wat er gaat gebeuren mogelijk komt er alsnog een gedwongen ontslag. 
  • Mocht er toch een ontslagvergunning UWV komen dan is het van belang dat je de eindafrekening en bedragen goed laat na rekenen. Dit kunnen wij voor je doen tegen betaling. Je hebt dan geen heel pakket nodig omdat we enkel de bedragen moeten controleren. 
  • Weet dat je ook bezwaar kunt maken tegen je ontslagvergunning van het UWV. Hierbij kunnen wij je helaas niet helpen.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie of neem persoonlijk contact met ons op. 

 

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.