Wat we in de praktijk veel zien gebeuren is dat bij een groot massaal ontslag werknemers ontslaghulp gaan bundelen. Nu is dit bundelen niet zo erg maar het gevaar zit erin dat niet iedereen zijn eigen specifieke situatie goed laat bekijken. De advocaat van Piet zegt dat het sociaal plan er goed uitziet en de rest tekent klakkeloos zijn of haar ontslagvoorstel en dat is niet slim!

 

Bijna niemand heeft dezelfde arbeidsvoorwaarden.

Er kunnen verschillende contracten getekend zijn. De een is bijvoorbeeld heel lang in dienst en zit nog op oude voorwaarden en een ander is heel kort in dienst en heeft andere voorwaarden. De een heeft wel een concurrentiebeding en de ander niet. De een heeft wel een studieovereenkomst en de ander niet. De een heeft nog heel veel vakantiedagen staan en de ander niet. Kortom iedere persoonlijke situatie is anders. Realiseer je dit.

Iedere VSO moet je laten controleren. 

De VSO’s zijn maatwerk en heel vaak gekopieerd en geplakt vanuit een ander. Je weet dus nooit of hier per ongeluk een fout in staat of er een verkeerde berekening is toegepast. Het is en blijft mensen werk.

Welke ruimte geeft het sociaal plan?

Afhankelijk van wat er wel en nog niet is vastgelegd in een sociaal plan kan je hier dus nog ruimte vinden om nog wel of niet over bepaalde zaken te onderhandelen. Sommige sociale plannen zijn helemaal dichtgetimmerd en bij sommige is er nog veel ruimte ter onderhandeling. In een eerdere blog leg ik je uit waar de onderhandelruimte bij een sociaal plan in zit.

Iedereen heeft andere wensen?

Afhankelijk van de ruimte, ter onderhandeling in het sociaal plan die er nog is, moeten we gaan kijken naar de wensen die je hebt. De een wil wel dat we een bepaalde mogelijkheid die wij zien wel onderhandelen en een ander wil dit niet. En zo is en blijft het dus maatwerk!

Wij bundelen ook groepen werknemers!

Ook wij hebben soms meerdere werknemers bij een sociaal plan die ontslaghulp willen. Wij bespreken en bekijken per individu of het sociaal plan überhaupt goed is toegepast en bespreken per persoon welke mogelijkheden en of er wensen nog zijn.

Schakel hulp in!

Een fout zit in een klein hoekje en dit kan maken dat je mogelijk veel geld misloopt of problemen krijgt met je WW aanvraag. Laat het dus altijd controleren! Of er wel of niet nog iets uit te halen valt weten we nooit vooraf. Hiervoor moeten we het hele dossier oppakken en bekijken.

Het belangrijkste is dat je zeker weet dat alles klopt en zeker bij bedrijven waar er VEEL mensen ontslagen moeten worden gaat er veel mis. Zo hielpen we laatst een klant aan 5000 euro extra wat verkeerd was toegepast in zijn VSO met een sociaal plan.

De juridische kosten zijn vaak geen probleem.

Goed om te weten is dat in bijna alle sociale plannen een juridisch budget staat voor juridische hulp. Onze kosten voor hulp zijn eigenlijk nooit een probleem in deze situaties.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie of neem persoonlijk contact met ons op.