De ontslagvergunning via het UWV krijgt een werkgever niet zomaar. Er moeten dan serieuze zwaarwegende bedrijfseconomische redenen zijn. De werkgever moet allemaal formulieren invullen en de werknemer moet/mag ook reageren richting het UWV. Daarnaast is de vraag of terecht het juiste poppetje geselecteerd is en kijkt het UWV naar het afspiegelingsbeginsel. Helaas nu door COVID is het krijgen van een ontslagvergunning via het UWV vele malen makkelijker geworden. 

Ben je ziek of zwanger dan geldt er een ontslagverbod!

Als je ziek bent dan geldt er een ontslagverbod en zal je werkgever voor een zieke werknemer of een zwangere werknemer geen ontslagvergunning van het UWV krijgen. Gebeurt dit toch dan is er iets vreemds aan de hand. Je kan dan het beste bezwaar maken bij het UWV tegen deze ontslagvergunning. Waarschijnlijk was het UWV hier niet van op de hoogte.

*Na 2 jaar ziekte is er geen ontslagverbod en kan je wel ontslagen worden via een ontslagvergunning UWV. Lees: Hoe werkt ontslag na 2 jaar ziekte.

 

Uitzondering ziek toch een ontslagvergunning UWV:

Als een bedrijfsarts verklaart dat je binnen 4 weken beter bent dan kan de ontslagvergunning alsnog doorgaan of als de ontslagvergunning is ingediend voor jij je ziek hebt gemeld. Het moment van indienen van de ontslagvergunningsaanvraag is dan leidend.  

Bij de ontslagvergunning UWV heb je een basis deal.

Wanneer er door het UWV een ontslagvergunning wordt toegekend zijn er basisvoorwaarden waar je recht op hebt: 

 1. De transitievergoeding: Echter wordt deze vaak (bewust) verkeerd berekend. Laat dit dus altijd door een specialist controleren. 
 2. Uitbetaling van vakantiedagen, tenzij anders in contract het staat.
 3. De juiste fictieve opzegtermijn moet de werkgever aanhouden mbt het vaststellen van de juiste einddatum. 

Er is een heleboel ook niet geregeld denk bijvoorbeeld aan:

 • Je kan niets extra’s eisen zoals bijvoorbeeld extra transitievergoeding.
 • Over de einddatum kun je niet onderhandelen.
 • Er is niets geregeld over vrijstelling van werk en of je wel of niet door moeten werken en hoeveel.
 • Postcontractuele bedingen uit je contract.
 • Opleidingskosten.
 • Vergoeding voor juridische bijstand.
 • Overlijden en dat het geld dan alsnog naar de nabestaanden moet. 
 • Afspraken over je lease auto.
 • En nog veel meer!

Wees in deze tijden zuinig op een ontslagvoorstel ofwel vaststellingsovereenkomst aanbod!

De kans is dus groot wanneer je niet in wilt gaan op een ontslagvoorstel met wederzijds goedvinden (vaststellingsovereenkomst) de werkgever alsnog ontslag kan krijgen via het UWV en dan heb je dus geen keus meer. Kortom een vaststellingsovereenkomst is het fijnste om mee ontslagen te worden omdat je over zoveel extra’s, mogelijkheden en een betere deal kan onderhandelen. Je krijgt een unieke kans om alles in een keer juist en goed op papier te zetten. 

Wil je meer weten over mijn ontslaghulp?

Ik ben strijder voor eerlijke ontslagen. Ik zie zoveel mis gaan. Verkeerde bedragen waardoor mensen serieus veel geld mislopen. Verkeerde einddata of verkeerde juridische omschrijvingen waardoor mensen toch WW mislopen. Pijnlijk om aan te moeten zien. Mijn hulp wordt eigenlijk in 90% van de gevallen vergoed door de werkgever. Je bent dus gek om mijn hulp niet in te schakelen. 

Meer lezen over mijn dienst ‘Eerlijk met ontslag!’: https://www.lindasresources.nl/vaststellingsovereenkomst/

Foto: Prisca Visser