Er zijn nog bedrijven die werken met ADV / ATV-dagen. Het is belangrijk om je te realiseren dat deze dagen niet als vakantiedagen worden beschouwd en hiermee dus ook niet vallen onder de wettelijke regels omtrent wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen.

Wat zijn ATV-dagen?

ATV staat voor arbeidstijdverkorting. ATV-regelingen zijn vroeger ontstaan om het verlies van arbeidsplaatsen tegen te gaan en om nieuwe arbeidsplaatsen te creĆ«ren. Vakantiedagen zijn er om werknemers te voorzien van ‘rust’.

Niet genoten ATV-dagen hoeven niet uitbetaald te worden

Werkgevers hoeven niet genoten ATV-dagen niet uit te betalen wanneer iemand uit dienst gaat. Tenzij er iets in het arbeidscontract, reglement of CAO staat.

ATV-dagen vervallen in principe ieder jaar

ATV-dagen vervallen in principe ieder jaar. Tenzij er in je contract, reglement of CAO hier iets anders over staat.

Vakantiedagen, ATV-dagen en ziekte

Wanneer een werknemer ziek is bouwt deze wettelijke vakantiedagen op. Over bovenwettelijke vakantiedagen kan een werkgever zelf de regels bepalen, mits deze vooraf op papier zijn gezet en een werknemer hiervoor getekend heeft. Je bouwt geen ATV-dagen op wanneer je ziek bent, tenzij hierover afwijkende afspraken zijn gemaakt.

Tips werkgever

  • Over bovenwettelijke vakantiedagen en bijvoorbeeld dus ATV-dagen kan de werkgever eigen regels bepalen. Deze moeten wel vooraf opgenomen worden in een contract, personeelshandboek, reglement of CAO en de werknemer hoort hiervoor te tekenen.

Tips werknemer

  • Weet vooraf waar je voor tekent en waar je indirect mee akkoord gaat. Vraag altijd om alle reglementen waar bijvoorbeeld je contract naar verwijst en zorg dat je hier bekend mee bent. Bespreek en neem dit soort zaken mee in je salarisonderhandeling en of arbeidsvoorwaardengesprek.

 

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie of neem persoonlijk contact met ons op.