Je bent zwanger maar je bent hartstikke moe en rent alleen maar naar de wc door de misselijkheid. Een ontzettend bekende en vervelende situatie voor vele zwangere vrouwen. Toch is het een enorme drempel om je ziek te melden. Wellicht dat deze informatie je nieuwe inzichten geeft.

Het UWV betaald zwangerschapsverlof

Het UWV staat werkgevers bij die te maken krijgen met zwangere vrouwen. Zo betaald het UWV achter de schermen het salaris van de zwangere dame die met zwangerschapsverlof en bevallingsverlof gaat. Waarom? Omdat de overheid wil voorkomen dat werkgevers geen vrouwen willen aannemen omdat dit teveel kosten met zich meebrengt. Hiermee zijn natuurlijk niet alle problemen opgelost, want het werk van deze persoon moet wel worden overgenomen door collega’s of door een vervanger. Vaak moet een vervanger ingewerkt worden en dit kost ook weer tijd en dus geld. De werkgever heeft daarom het liefste gewoon zijn eigen werknemer.

Het UWV betaald zwangerschapsgerelateerde ziekte

Maar wisten jullie eigenlijk ook dat het UWV zwangerschapsgerelateerde ziekte achter de schermen aan de werkgever betaald. Dit kan gehele of gedeeltelijke ziekte zijn. Wanneer jij dus zwanger bent en veel klachten hebt, waardoor je niet kunt werken, geef dit dan aan. Dit maakt het iets minder vervelend voor de werknemer en voor de werkgever. Het moeten wel echt zwangerschapsgerelateerde klachten zijn wil de werkgever je ziektegeld betaald krijgen van het UWV. Soms kan de werknemer door het UWV gebeld worden. Ze controleren dan of de klachten wel echt zwangerschapsgerelateerd zijn.

Tips voor de werknemer

  • Wanneer je uitgeput/moe of te misselijk bent ga dan in gesprek met de werkgever. Je kan dan gezamenlijk kijken en bespreken wat er mogelijk is.
  • Informeer je werkgever eventueel toch in een vroeg stadium (vertrouwelijk) dat je zwanger bent. Je kan je dan zwangerschapsgerelateerd ziekmelden. Dit scheelt de werkgever kosten.
  • Je kunt je ook gedeeltelijk zwangerschapsgerelateerd ziekmelden. Denk in mogelijkheden en in wat nog wel kan en lukt. Bespreek wat niet meer lukt of vanaf welk tijdstip de batterij compleet leeg is.
  • Bespreek met de werkgever dat je eventueel extra pauzes wilt nemen. De werkgever is tevens verplicht een rustruimte beschikbaar te stellen. Lees de uitgebreide rechten en plichten omtrent zwangerschap hier.

Tips voor de werkgever

  • Ga met de werknemer in gesprek wanneer je merkt dat het niet goed gaat of de werknemer er uitgeput uitziet.
  • De werknemer kan beter vroegtijdig al kortere dagen gaan werken dan dat deze compleet uitvalt.
  • Roep de werknemer eventueel op bij de bedrijfsarts, deze kan dan vertrouwelijk met de werknemer in gesprek gaan.

Let op: er is een maximum dagloon van 202 euro (1 jan 2016), mocht jij veel verdienen dan krijgt de werkgever dit maximum vergoedt.

Wil je ook zorgeloos richting je WIA en ontslag?

De één werd 40% WIA afgekeurd en de ander 100% WIA afgekeurd met dezelfde ziekte en klachten. Zo voorkom je dat je de verkeerde dingen zegt tijdens je WIA gesprek en mogelijk in de WW of bijstand belandt.

Meld je nu aan voor ‘Zorgeloos richting je WIA en ontslag’.