Ik had een tijdelijk contract en werd ziek. Hierdoor werd mijn contract niet verlengd en ging ik ziek uit dienst de ziektewet in. Regelmatig krijg ik vragen van mensen binnen die in dezelfde situatie zitten als ik destijds. Daarom weer tijd voor een artikel. Wat gebeurt er? Hoe werkt dit en hoe zit dit? Ik deel in dit artikel mijn persoonlijke ervaring.

Werkgever 2 jaar verplicht ziekte te betalen

Wanneer je een onbepaalde tijd contract hebt bij een werkgever is deze verplicht 2 jaar ziekte door te betalen. In deze 2 jaar moeten werkgever en werknemer diverse verplichtingen en acties ondernemen en opvolgen. Deze zijn vastgelegd in de Wet Verbetering Poortwachter.

Ik ben ziek en mijn contract wordt niet verlengt

Maar wat als je een tijdelijk bepaalde tijd contract hebt? Het UWV neemt dan de resterende periode van die 2 jaar op zich. Je gaat dan de ziektewet in en het UWV neemt alle te nemen stappen van de Wet Verbetering Poortwachter over. Wanneer je dus volledig ziek bent, ga je volledig de ziektewet in. Wanneer je nog gedeeltelijk ziek bent zal je gedeeltelijk de ziektewet in gaan.

Tip: zorg dat je ziekteverzuimdossier op orde is en voldoet aan de stappen van de Wet Verbetering Poortwachter. Het UWV kijkt namelijk wel of je dossier juist is opgebouwd.

Ik ging de ziektewet in

Ik had een tijdelijk contract en werd ziek. Ik kreeg de diagnose van mijn spierziekte en wist dat ik mijn leven drastisch moest gaan veranderen. Werkgevers zijn nooit blij wanneer werknemers ziek uit dienst gaan omdat dit achter de schermen nog een grote nasleep heeft, met name financieel, voor de organisatie. Lees ook: waarom werkgevers niet willen dat je ziek uit dienst gaat?. Mijn werkgever heeft mij ziek gemeld bij het UWV. Werkgevers zijn verplicht om dit te doen en riskeren een boete wanneer zij dit nalaten. Ik ben dus volledig 100% ziek uit dienst gemeld.

Ik kreeg mijn eerste oproep

Ik kreeg een brief thuis dat ik uitgenodigd werd bij het UWV. Ik zou een gesprek hebben met een ”aanspreekpunt”. Ik ging samen met mijn moeder naar het UWV en had een gesprek met een ontzettend sympathieke vrouw. Zij deed een soort van eerste screening en had de papieren ook bij zich die ik van te voren had moeten invullen. Zij ging eigenlijk even kijken wat er aan de hand was en of ik ”voorlopig” terecht ziek kon zijn. Gezien mijn situatie kon ik voorlopig terecht ziek blijven. Ze zouden wel nog informatie gaan opvragen bij mijn artsen in het ziekenhuis, hier geef je dan toestemming voor.

Eerstejaarsevaluatie verzekeringsarts

Ik was zo beperkt en ziek dat er helaas gewoon echt niets mogelijk was.Ā Daarna is de Wet Verbetering Poortwachter toegepast en opgevolgd. Mijn eerste oproep hierna was voor de eerstejaarsevaluatie bij de verzekeringsarts. Deze arts ging kijken en praten over al mijn klachten en beperkingen. Er wordt dan een speciale lijst ingevuld en hier komt dan automatisch uitrollen wat je nog zou moeten kunnen. Bij mij was dit uit mijn hoofd iets van 3 uur per dag, welke ik zou moeten kunnen werken. Ik schrok hier enorm van want dit kan ik echt niet. Ik kan geen drie uur achter een computer. Maar…

Eerstejaarsevaluatie arbeidsdeskundige

Nadat de verzekeringsarts al mijn mogelijkheden en beperkingen in kaart had gebracht, en het automatische rapport uit de computer komt rollen, gaat de arbeidsdeskundige kijken. Deze arbeidsdeskundige gaat naar aanleiding van het rapport kijken welk werk er beschikbaar is. Werk welke past bij je mogelijkheden en beperkingen. Bij mij bestaat er geen werk welke mogelijk is bij mijn beperkingen en mogelijkheden. Ik moet namelijk na een korte inspanning pauze houden en zo zijn er nog een aantal dingen wat niet gaat. Er is helaas geen werk waar je steeds zo kort iets kan doen en dan weer een ”lange” pauze kunt houden.

De arbeidsdeskundige heeft mij toen gebeld en besproken dat er geen passend werk voor mij is. Ik hoefde alleen voor deze conclusie niet helemaal naar het UWV te komen. Fijn dat het UWV hier zoveel rekening mee houdt. Reizen is namelijk ookal intensief voor mij. Ik kreeg het rapport van de arbeidsdeskundige daarom gewoon thuis. De conclusie was dat ik nog steeds volledig arbeidsongeschikt ben.

Status nu

Op dit moment ben ik nog steeds volledig arbeidsongeschikt. Vanaf week 88 zal er weer een nieuwe officiƫle stap gezet moeten worden. Namelijk een WIA uitkering aanvraag doen.

Na 2 jaar ziekte wordt je namelijk beoordeeld voor een soort van definitieve arbeidsongeschiktheidskeuring. Je zal dan of de WGA (gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid) of IVA (volledig 80% plus arbeidsongeschikt) uitkering gaan krijgen. Hiermee stopt dan de ziektewet periode (eerste 2 jaar ziekte) en start de WIA periode.

Spannende periode

Voor mij is het heel spannend wat het UWV straks gaat beoordelen voor mijn toekomst. Je hoort soms toch hele negatieve verhalen over het UWV en dat mensen toch gepusht worden dingen te moeten doen die ze eigenlijk niet kunnen. Deze angst heb ook ik iedere keer weer wanneer ik een afspraak heb bij het UWV. Wat gaan ze beoordelen en helaas is het wel zo dat ze ”macht” hebben en je moet doen wat zij vinden. Daarnaast heb ik mijn uitkering echt nodig om mijzelf te kunnen onderhouden en ben ik echt afhankelijk van hen. Dit is best freaky voor iemand die altijd hard gewerkt heeft en alles onder controle had, goed verdiende en zelfstandig was.

Tot nu toe is mijn ervaring dat het echt begripvolle mensen zijn en ze echt oprecht met mij meedenken en meekijken. Nu scheelt het natuurlijk ook dat ik een duidelijke diagnose heb van een spierziekte. Toch ervaar ik de contacten tot op heden als prettig.

 

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie of neem persoonlijk contact met ons op.