...
Hoe zit het wettelijk met ziektedagen en wachtdagen? | De Ontslagexpert
Gepubliceerd op 15 april 2024
Hoe zit het wettelijk met ziektedagen en wachtdagen?

Er zijn werkgevers die wachtdagen hanteren bij ziekte. Ze schrijven dan de eerste ziektedag of de eerste twee ziektedagen van je verlof af of deze dagen worden gekort op je salaris. Nu vragen mensen zich vaak af of dit wel mag? In dit artikel meer over het waarom en de wet en regelgeving hieromtrent.

Waarom hanteren werkgevers wachtdagen?

Veel werkgevers hanteren wachtdagen als middel om het ziekteverzuim laag te houden. Werknemers vinden het niet leuk wanneer zij vakantiedagen of salaris kwijt raken door ziekte. Je ziet in de praktijk dat werknemers zich minder snel ziek melden en toch langer door werken. De keerzijde is echter dat wanneer de werknemer zich dan toch ziek moet melden de werknemer uiteindelijk vaak langer ziek is. Hij is de wachtdagen toch al kwijt ”en neemt het er dan rustig van”.

De wachtdagen helpen vaak om het kortdurende verzuim te verlagen, maar kan soms het langdurig verzuim verhogen. Werkgevers zullen hier dus goed over na moeten denken. Het kan ook per branche verschillen om een keus te maken. Callcenters hebben bijvoorbeeld te maken met veel kort ziekteverzuim en minder betrokken personeel wegens een bijbaan.

Mogen ziektedagen ingewisseld worden?

Ziektedagen mogen ingewisseld worden indien de werknemer vooraf schriftelijk toestemming heeft gegeven. In de praktijk zie je dan dat in een contract of personeelsreglement hierover de regel bij de werkgever staat. Bij de indiensttreding en het tekenen van alle documenten is de werknemer dan akkoord gegaan. Hiermee is er dus vooraf toestemming van de werknemer en mogen de ziektedagen ingewisseld worden.

Maar alleen bovenwettelijk verlof!

Wettelijk is echter wel bepaald dat alleen bovenwettelijk verlof ingewisseld mag worden en niet het wettelijke verlof. Dit is ter bescherming van de werknemer. Wettelijk verlof  is bedoeld om echt bij te komen en bij te tanken. Dit mag nooit aan iets anders op gaan.

LET OP: wanneer het bovenwettelijk verlof dus op is mag de werkgever geen verlofdagen meer verrekenen. Alleen wanneer de werknemer getekend heeft voor akkoord met eventueel onbetaald verlof kan de werkgever vervolgens de wachtdagen inhouden als salaris.

Binnen vier weken weer ziek

LET OP: Dit is wat bijna niemand weet maar wanneer de werknemer binnen vier weken weer ziek wordt is dit een doorlopende ziekte. Dit betekent dat er dan niet opnieuw wachtdagen ingehouden mogen worden. Die zijn namelijk al de eerste keer ingehouden.  Hou dit goed in de gaten. Sommige werkgevers dragen aan dat het een andere ziekte is dus dat het dan wel mag. Dit mag niet. Er wordt niet gekeken naar de klachten, er wordt enkel gekeken dat dit een doorlopende ziekte is en de wachtdag dan niet opnieuw mag.

Tips werkgever:

  • Noteer duidelijk in het contract of personeelshandboek wat er gebeurt met de wachtdagen. Wil je dit kunnen korten op het salaris? Worden ze niet doorbetaald? Worden ze verrekend met bovenwettelijk verlof en wat gebeurt er als het bovenwettelijk verlof op is?
  • Maak een weloverwogen keuze of je wachtdagen binnen je organisatie wilt.

Wil je ook zorgeloos richting je WIA en ontslag?

De één werd 40% WIA afgekeurd en de ander 100% WIA afgekeurd met dezelfde ziekte en klachten. Zo voorkom je dat je de verkeerde dingen zegt tijdens je WIA gesprek en mogelijk in de WW of bijstand belandt.

Lees hier meer informatie ‘Zorgeloos richting je WIA en ontslag’.

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

88 Reacties

  1. Ria

    hoe zit ’t dan met iemand die iedere 2 weken een dag migraine heeft?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Ria, dit is dezelfde ”ziekte” die binnen een maand terugkeert en wordt dus gezien als dezelfde ziekte. Men mag dan niet opnieuw wachtdagen in rekening brengen. Let op: in een eventueel contract, CAO of handboek kunnen afwijkende afspraken staan. Liefs Linda

      Antwoord
    • Aurora

      Ik werk ineen bedrijf zonder CAO en ik ben een keer 1 dag ziek geweest (spit in de rug) dit jaar en er werd een wachtdag ingehouden.
      Binnen 4 weken werd ik weer ziek (corona), nu wil het bedrijf weer 2 wachtdagen inhouden.
      het bedrijf zegt omdat het niet dezelfde ziekte was binnen 4 weken tijd maar een andere ziekte.
      Ik wil graag weten of ze nu wel of niet die 2e keer wachtdagen mogen inhouden

      Antwoord
      • Linda

        Dit is geen legitieme reden. Het gaat niet om de soort ziekte. Het is en blijft een doorlopende ziekte waarbij je geen extra wachtdag mag inhouden opnieuw.

        Antwoord
      • Bareyeni

        Mag een werkgever de wachtdag aftrekken van mijn overuren ? Ook als ik dan in de min kom?
        En ik die dag dus ergens moet inhalen?

        Antwoord
        • Linda

          De vraag is wat men met elkaar heeft afgesproken over wachtdagen. Wat staat erover op papier?

          Antwoord
        • Bram

          Als ik 12 dagen ziek ben mag ee werkgever dan 2 wachtdagen inhouden plus 70 procent

          Antwoord
          • Linda

            Wat de regels omtrent wachtdagen zijn staat niet in de wet wet. Dit is iets wat een werkgever mag doen als er afspraken over zijn op papier. Dus de vraag is heb je ergens getekend indirect of direct voor wachtdagen. Wat staat daar en dat mag. Je zal er samen uit moeten komen. Succes.

  2. Mirjam Boerboom

    Hoe zit het dan als men op een langere werkdag(zie koopavond) zich ziekmeld? Is het dan ook normaal dat er meer uren afgeschreven worden dan met een normale werkdag? Dus geen 9.5 uur ipv normale 7.5 uur?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Mirjam,

      in principe doe ik altijd de roostertijd van de eerste 2 wachtdagen (als er 2 wachtdagen zijn) dat iemand ingepland staat. Dus werkt iemand de eerste ziektedag normaal 8 uur en bijvoorbeeld de tweede dag 4 uur, dan kort ik een medewerker op 12 uur ivm wachtdagen. Ik hoop dat dit je vraag beantwoord. 😀

      Liefs Linda

      Antwoord
  3. Simone

    Hoi linda,
    Mag een werkgever meerdere ziekteregelingen hanteren. Ik heb collega’s die het niks kost als ze ziek worden, dan is er een groep die nog maar 70 procent krijgen vanaf de eerste dag ziekmelding, en dan is er nog een groep die 2 dagen wachtgeld kwijt zijn en elk volgende dag daarna nog maar 70 procent krijgen. Mag dit uberhaupt wel.

    Mvg simone

    Antwoord
    • Linda

      Hi Simone,

      ik heb je tevens even een privé mail gestuurd. In het kort: de vraag is wat er op papier staat. Je zou niet zwaarder gestraft mogen worden dan hetgeen op papier staat. Verder kan een werkgever verschillende afspraken maken met medewerkers, echter is dit lastig en onhandig en voldoet het niet helemaal aan de rechtsgelijkheid. Ik zou dus meer info nodig hebben, om specifiek in deze situatie met je mee te kunnen denken.

      groeten Linda

      Antwoord
      • Rizlen

        Dag Linda,

        Ik heb me helaas voor de 2de keer in 4 weken moeten ziek melden. Dit als gevolg van een virus die ik op werk heb opgelopen. (Ik werk in de zorg). De eerste ziekmelding zijn geen wachtdagen ingehouden. Maar nu dus wel. Ik schrok er wel een beetje van omdat ik zoals aangegeven de ziekte op mijn werk heb opgelopen. Daarnaast moet ook meteen op gesprek omdat ik dus in 1 maand tijd 2x ziek ben geweest. Heb je advies voor mij?

        Liefs Rizlen

        Antwoord
        • Linda

          Hi Rizlen,

          Als ergens op papier staat dat je werkgever wachtdagen mag inhouden dan mogen zij dit doen. Onderstaand staat in een blog van mij. Bij jou is dit dus nu andersom gebeurt. De eerste keer niet en de tweede keer nu wel. Ik denk dat dat dus mag. En dat je op gesprek moet meteen is soms standaard conform ziekteverzuimprotocol. Kijk hoe het gesprek gaat. 
          ‘LET OP: Dit is wat bijna niemand weet maar wanneer de werknemer binnen vier weken weer ziek wordt is dit een doorlopende ziekte. Dit betekent dat er dan niet opnieuw wachtdagen ingehouden mogen worden. Die zijn namelijk al de eerste keer ingehouden.  Hou dit goed in de gaten.’

          Groeten Linda

          Antwoord
  4. Chantal

    Hi Linda,

    Wat is jou mening / ervaring met positief belonen van medewerkers bij niet ziek zijn?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Chantal,

      Interessante en goede vraag!

      ik heb bij werkgevers gewerkt die bijvoorbeeld 1 extra vrije dag per kwartaal niet ziek gaven. Wat je zag is dat mensen meer hun best doen om niet ziek te worden (als ze een vrije dag belangrijk vinden en graag zouden willen). Nadeel was dat toch al eenmaal ziek in dat kwartaal dat ze dan ook meteen vaker ziek waren, meerdere keren of langer. Laat ik dan maar echt goed uitzieken, zodat ik het volgende kwartaal weer kans maak. Dus voor en nadelen soms. De vraag is ook wie werken er bij je en waar zouden die gemotiveerd van worden. Waar hebben ze behoefte aan? Meer complimenten? Meer waardering? Uiteindelijk gaat het erom dat je mensen gewoon blij en gelukkig moeten zijn in hun functie, dat voorkomt al heel veel ziekte. Waardering en persoonlijke aandacht zijn sowieso key. Analyseer je huidige verzuim ook goed. Waar komt dat door en lost een extra dag vrij dit probleem denk je op? Hangt van veel verschillende factoren af. Ik hoop dat je iets aan mijn toelichting hebt.

      Groeten Linda

      Antwoord
      • L.Leenen

        Ik werk 8 uur in de week en er is 1 wachtdag en 1 vrij dag ingehouden totaal 18 uur klopt dit? 1 wachtdag staat in contract…

        Antwoord
        • Linda

          Hi L. Leenen,
          dat ligt eraan wat er op papier staat en waar je voor getekend hebt. 

          Antwoord
  5. Geertje

    Hoi Linda, mijn werkgever wil de wachtdag gaan invoeren, ze zegt dat dit in ons cao staat en daarom gaan we dit nu invoeren ik werk al 9 jaar in het bedrijf en eerder is die regeling niet gehanteerd kan ze dit zomaar invoeren zonder mijn schriftelijke goedkeuring?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Geraldine, je ziet wel eens vaker dat werkgevers er wisselend mee om gaan. Een werknemer die nooit ziek is wordt de ene keer wel gekort of niet gekort. Wachtdagen de ene keer wel of niet. Wanneer jij getekend hebt voor die CAO waar de wachtdagen in staan, dan mogen ze die in rekening brengen. Je zou dan nog kunnen stellen dat er een verworven recht is of dat er geen gelijke behandeling is, maar dit zijn lastige dingen om aan te vechten en de vraag is of dat echt kan. Hoe ik het zie is dat je geluk hebt gehad dat ze het voorheen niet deden, terwijl het wel mocht (mits dit echt in de CAO staat). Wil je het 100% weten dan zou ik even een advocaat raadplegen. Het is een grijs gebied welke niet letterlijk in de wet staat. Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Groeten Linda

      Antwoord
  6. Lianne

    Hoi Linda,

    Mijn werkgever hanteert de regel dat als je ziek bent de 1e dag altijd van je vakantiedagen wordt afgehouden. Maakt niet uit of deze bovenwettelijk of niet zijn. Hier heb ik wel voor getekend in mijn contract.
    Ik ben nu al een paar keer ziek geweest dankzij medische problemen en heb nu dus geen vrije dagen meer over om met kerst vrij te kunnen zijn. Mogen ze dit dus eigenlijk niet doen ondanks dat ik er voor getekend heb?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Lianne,

      de vraag is inderdaad in eerste instantie wat staat in je contract, personeelshandboek of CAO. Vanuit de wetgeving is het zo dat je wettelijke vakantiedagen nooit uitbetaald of ingewisseld mogen worden voor andere zaken. Deze zijn wettelijk verplicht om op te maken aan betaald verlof/vakantie.

      Daarnaast is het zo dat een werkgever altijd eerst het verlof moet afboeken opmaken welke als eerste komt te vervallen. Kortom het wettelijke verlof moeten ze eerst afboeken (dit kan dus nadelig zijn in jou geval want bovenwettelijk verlof mogen ze verrekenen met bijv vakantiedagen mits zie volgende punt).

      Bovenwettelijk verlof mogen ze inwisselen voor andere zaken (zoals bijv wachtdagen) mits dit schriftelijk is vastgelegd (handboek contract CAO ed) en jij hiervoor getekend hebt.

      Daarnaast is nog de vraag wanneer je binnen 4 weken weer ziek wordt dat dit als een doorlopende ziekte geldt en ze niet dan opnieuw een wachtdag mogen afschrijven. Er moet dus steeds minimaal 4 weken tussenzitten alvorens ze weer een wachtdag mogen afschrijven.

      De vraag is dus of er terecht wachtdagen zijn afgeschreven en of dit van bovenwettelijk of wettelijk verlof is gebeurd. Dit kan ik helaas niet voor je uitzoeken ;).

      Ik hoop dat bovenstaande punten helder zijn zodat je kunt nagaan of wat er gebeurd juist gebeurd en mag. Heel veel succes in ieder geval en sterkte en beterschap!

      Antwoord
    • Linda

      Ik las dit nog even terug en in jou geval hadden ze wellicht soms gewoon dus geld/loon moeten inhouden ipv ‘wettelijk’ verlof waar ze vanaf horen te blijven. Het kan natuurlijk niet dat al het verlof van iemand op gaat aan wachtdagen en je daardoor geen vrij kunt nemen. Dit is niet de bedoeling van de wet.

      Antwoord
  7. An

    Ik ben week ziek geweest en in de overeenkomst staat twee wachtdagen. Nu heb ik gevraagd of ik twee verlofdagen kan opnemen voor deze twee wachtdagen. Nu wordt dit geweigerd en niet onderbouwd??

    Antwoord
    • Linda

      Hi An,

      Goede vraag die je ingestuurd hebt. Sowieso is het bij wet zo geregeld dat je wettelijke verlofdagen op geen enkele manier uitbetaald mogen worden (tenzij je uitdienst gaat). Mogelijk is dit aan de hand dat je enkel nog wettelijk verlof hebt. Daarnaast is de vraag wat er eventueel in contract of handboek staat. Dit geldt dan.

      Als daar niet in staat of wachtdagen altijd met salaris of verlof worden ingehouden dan is dit vrij aan de werkgever om te beslissen en te bespreken met jou.

      Naar mijn idee mag je werkgever dit doen zonder duidelijke argumenten.

      Ik hoop dat je hiermee geholpen bent? Laat je het me weten.

      Groeten Linda

      Antwoord
  8. Niene

    Het bedrijf waar ik werk hanteert 2 wachtdagen per ziekte periode per maand. Maar hoe zit het als je ziek bent vanwege zwangerschap? Mogen deze dan ook ingehouden worden? Mijn werkgever is op dit moment nog niet op de hoogte van mijn zwangerschap en dat wil ik de komende weken het liefst ook nog zo houden.

    Antwoord
    • Linda

      Hi Niene,

      gefeliciteerd met je zwangerschap!
      Wachtdagen mogen bij ieder ziektegeval ingezet worden. Ziek is ziek en de reden maakt zeg maar niet uit. Echter als je binnen 1 maand opnieuw ziek wordt is dit een doorlopende ziekte en mogen ze niet opnieuw wachtdagen inhouden.

      Wanneer jij ziek bent door je zwangerschap, kan je werkgever je zwangerschapsgerelateerd ziekmelden bij het UWV en krijgen zij hier een vergoeding voor. Dit kan er mogelijk voor zorgen dat wanneer ze toch geld voor die dagen krijgen jij gewoon netjes je loon doorbetaald krijgt. Dus je zou kunnen overwegen om het toch met HR te delen discreet en te vragen of ze het vertrouwelijk behandelen. Dan kan je bespreken of ze niet wachtdagen inhouden want beetje gek als ze jou korten terwijl ze je loon achter de schermen terug kijken.

      Ik hoop dat je met dit antwoord iets kan. Succes!

      Antwoord
  9. Louis Hagendoorn

    Hallo Linda,

    Mijn vraag is of ingeleverde verlofdagen voor wachtdagen meegeteld mogen worden als ziektedagen of heeft men dan gewoon verlof?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Louis,

      helaas staat hier niets over in de wet. Kijk je neemt verlof op puur ter compensatie van de wachtdagen en de financiële gevolgen. Enerzijds zou je denken het is dan gewoon verlof, maar aan de andere kant kan ik me ook voorstellen dat een werkgever je gewoon op ziek zet want je meldt je ziek en de werkgever zet je ook op ziek in het verzuimsysteem. Links om rechts om ben je ziek want je kan niet naar werk. Voor beide partijen valt wat te zeggen. Ik durf geen uitsluitsel te geven. Als ik een keer tijd over heb ga ik dit uitzoeken. Interessante vraag ;). Je zal er iig met de werkgever uit moeten komen.

      Groeten Linda

      Antwoord
  10. Patricia

    Als je al een jaar in de ziektewet zit en aan het reïntegreren bent, dus gedeeltelijk werkt mogen ze dan een wachtdag inhouden als je je weer ziek meld. Ook al is het na 4 weken?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Patricia,

      je bent nog steeds doorlopend ziek dus nee er mogen niet opnieuw wachtdagen ingehouden worden. Tenzij je 4 weken beter bent geweest. Pas wanneer je 4 weken beter bent en je wordt opnieuw ziek en er komt een nieuwe ziekmelding dan pas mogen er weer wachtdagen ingehouden worden. Dus zolang je nog gedeeltelijk ziek bent niet. Ik hoop dat dit je vraag beantwoord.

      Succes!

      Antwoord
  11. Karlijn

    Hallo Linda, kan een werkgever nog wachtdagen inhouden van een ziekmelding uit 2017? Dus van 2 jaar geleden?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Karlijn,

      wat gek en bijzonder dat ze dit zoveel later nog doen. Ik moest er even induiken om een antwoord te kunnen geven. Er staat in de wet niet wat de verjaringstermijn is van een dergelijke inhouding. Hiermee kan je mogelijk terugvallen op de wettelijke verjaringstermijn van 5 jaar. Ik kon dit niet met zekerheid uitsluiten vaststellen.

      Echter! Geldt ook goed werkgeverschap en goed werknemershap. En vanuit dat oogpunt vind ik het persoonlijk echt niet kunnen. De werkgever had zijn huiswerk destijds moeten doen, anderzijds zou de werkgever weer kunnen stellen dat jij als goed werknemer dit destijds had kunnen noemen.

      Wat je mogelijk kunt doen is het gesprek aan gaan. Dat dit niet leuk is etc etc en als ze erg koppig zijn aangeven of het een idee is om de uren 50-50 op te pakken. Omdat jullie beide niet scherp zijn geweest.

      Wel vraag ik me af wat er nu aan de hand is (zijn er spanningen/conflicten) dat ze dit nu opeens gaan doen? Om je te pesten ofzo? Maar dat is natuurlijk een ander verhaal.

      Ik hoop dat je hier iets mee kunt?

      Groeten Linda

      Antwoord
  12. Prive

    Hoi,

    Ik heb een contract van 24 uur en werk volgens vast rooster op maandag, woensdag en vrijdag. In januari ben ik 1 dag ziek geweest op woensdag en heb mij donderdagmiddag weer beter gemeld voor de vrijdag. Mijn werkgever heeft hiervoor 1 wachtdag ingehouden (hier ben ik het mee eens) maar betaald vervolgens over 9,6 uur maar 70% uit. De reden volgens mijn werkgever: ik ben 2 dagen ziek geweest omdat ik mij pas donderdagmiddag beter heb gemeld (terwijl ik nooit op donderdag werk). De 9,6 uur is gebasseerd op 24u : 5 dagen x 2 ziektedagen. Ik ben het hier uiteraard niet mee eens, in mijn ogen moet er 1 wachtdag ingehouden worden en verder niets. Wat is uw mening?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Yoke,

      als het jouw vrije vaste dag is dan is het gek dat je hierop gekort wordt. Dat zou niet mogen.

      Groeten Linda

      Antwoord
  13. Liesbeth

    Hallo,

    Ik werk op contract 28 uur, maar werk er tijdelijk gemiddeld 34 uur.
    Nu was ik laatst 2 dagen ziek. Dus had die week 14 uur minder gewerkt. (wij hebben geen cao of wachtdagen)
    Nu vroeg ik me af of deze 2 dagen wel of niet mee tellen bij de uren? Of worden deze van mijn overuren afgehouden?
    Ik hoor het graag.
    Groetjes

    Antwoord
    • Linda

      Hi Liesbeth,

      als er geen cao is en er nergens staat dat er bij ziekte 2 dagen worden ingehouden dan mogen ze dit niet doen want daar ben jij niet mee akkoord gegaan.

      groeten Linda

      Antwoord
      • Liesbeth

        Bedankt voor je snelle reactie!

        Antwoord
  14. aart

    Hallo Linda, ik werk normaal 3 dagen van 3 uur per dag dus 9 uur per week, nu wordt ik ziek, en krijg te maken met 1 wachtdag, echter die wordt berekent met 8 uur.
    uiteindelijk word een week afgerekend met zogenaamd 1 wachtdag (dus 8 uur) en blijft er nog 1 uur over die uitbetaald wordt over die week.
    wat ik opzicht vreemd vind! immers nu lijkt het er op dat ik juist 5/6 deel als wachtdag moet inleveren.
    Normaal zou ik denken dat 1 wachtdag dus 3 uur zou moeten zijn en dat ik dan nog 2 dagen (dus 6 uur) nog uitbetaald zou moet krijgen.
    er word namelijk alleen gesproken over 1 wachtdag.
    En dat dit juist 8 uur is, dat kom ik nergens tegen.

    ik heb een A detacherings overeenkomst bij manpower

    gaarne je reactie

    Antwoord
    • Linda

      Hi Aart,

      het lijkt mij ook dat een wachtdag is voor die eerste ziektedag en dus voor de uren die je dan zou moeten werken. Dat zou mijn gevoel ook zijn dus ik zou deze discussie zeker met hen aangaan. Ook is het verstandig je detacheringsovereenkomst goed door te spitten.

      Soms kan een mail van een hr expert of jurist je helpen en mocht je rechtbijstand hebben dan kunnen zij mogelijk ook helpen.

      Mocht je willen dat ik je help dan is dat ook mogelijk. Mijn uurtarief is 60 euro per uur. Een dergelijke mail heb ik binnen een half uur voor je gemaakt.

      Succes en sterkte!

      Antwoord
  15. wj

    ik ben woensdag ziek geworden en werk donderdag nooit. op vrijdag werk ik ook niet maar begin maandag weer. geldt nu ook de vrijdag als wachtdag omdat ik nooit op donderdag werk?

    Antwoord
    • Linda

      Hi WJ,

      goede vraag die ik eigenlijk niet 100% zeker weet. Mij lijkt dat er alleen wachtdagen worden ingehouden over ‘werkdagen’. De vraag is dan denk ik een beetje wanneer was je weer beter, was je maandag nog ziek? Want dan denk ik dat de maandag weer een wachtdag was. Hij zou een beetje lullig zijn als ze een wachtdag verrekenen met verlof en of salaris terwijl je die dagen niet zou werken en dus ook geen loon zou krijgen. Dit is even mijn logische nadenkende beredenering.

      Groeten Linda

      Antwoord
  16. Annieck

    Hallo,

    Indien je bijvoorbeeld van 9:30 uur tot 18:00 uur moet werken, maar je meldt je om 14:00 uur ziek. Moet de werkgever de gewerkte uren dan nog uitbetalen?
    De werkgever hanteert 1 wachtdag.
    Ook hanteert de werkgever hanteert de regeling waarbij bovenwettelijk verlof-uren worden verrekend met ziekte uren. De “ziekte-uren” van 14:00 uur tot 18:00 uur gaan dus van de bovenwettelijke verlof-uren af (heeft de wg aangegeven.)

    Antwoord
    • Linda

      Hi Annieck,

      Er lijken even verschillende regelingen door elkaar heen te lopen. Ze kunnen en mogen niet en en en toepassen. Dus als ze nu je bovenwettelijk verlof verrekenen dan moeten ze wel gewoon loon uitkeren want je betaald door je bovenwettelijk verlof in te zetten.

      Ik hoop dat je hiermee geholpen bent.

      Groeten Linda

      Antwoord
  17. Katja

    Beste Linda,

    Bouw je verlof, pensioen etc. op over je wachtdag(en)?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Katja,

      ik denk dat je niks opbouwt omdat in principe een wachtdag onbetaald is. Tenzij je bijvoorbeeld een verlofdag inzet ed. Dus het ligt eraan hoe de wachtdag verwerkt wordt.

      Groetjes Linda

      Antwoord
  18. Lisa

    Hi Linda,

    In mijn CAO is het zo geregeld dat er een vakantiedag wordt ingehouden bij een tweede ziekmelding. De eerste dag van het ziekteverzuim wordt dan genoteerd als vakantiedag.

    Maar hoe zit het dan bij de derde, vierde of vijfde ziekmelding? Wordt dan de eerste ziektedag ook als verlofdag genoteerd of mag mijn werkgever maar één keer verlof afschrijven (dus bij de tweede keer ziek)?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Lisa,

      het ligt eraan wat er op papier staat en waar je voor getekend hebt. Beetje een rot antwoord natuurlijk waar je niet veel mee kan. Een werkgever mag iedere keer opnieuw een wachtdag inhouden in principe volgens de wet (let op CAO kan afwijken) echter als ze het standaard verrekenen met vakantiedagen dan mag dit maar beperkt. Werkgevers mogen alleen bovenwettelijke dagen toekennen aan dit soort zaken dus is dit verlof op dan kan dat niet meer. Echter kan het dan zo zijn dat ze gewoon loon inhouden. De vraag is wat staat op papier. Als je binnen 4 weken opnieuw ziek wordt dan telt dit als eenzelfde ziekte en daarmee mag er dan niet opnieuw een wachtdag ingehouden worden omdat het dan een doorlopende ziekte wordt.

      Ik hoop dat dit het een beetje meer helder maakt.

      Groeten Linda

      Antwoord
  19. Bram

    Mag een bedrijf elke dag dat je ziek bent 10% inhouden op je salaris

    Antwoord
    • Linda

      Hi Bram,

      de vraag is wat er op papier staat? Wat zijn de regels binnen de organisatie? Staat er helemaal niks op papier dan geldt de wetgeving. Dan kunnen ze zelfs 30% inhouden en maar 70% doorbetalen. Even contracten, CAO, personeelshandboek induiken om dit uit te zoeken. Beterschap!

      Antwoord
  20. Bart

    Hi Linda,

    ik werk in een bedrijf zonder CAO geldt er dan ook dat als je 2 keer 2 dagen ziek bent in 4 weken tijd dat er 4 wachtdagen worden gerekend?

    Groet,

    Bart

    Antwoord
    • Linda

      Hi Bart,

      als er geen CAO is dan is de vraag wat staat er op papier? Waar heb je voor getekend, want daar ben je mee akkoord gegaan? In principe is een nieuwe ziekmelding binnen een maand dezelfde ziekmelding en zou je dus niet opnieuw geconfronteerd moeten worden met wachtdagen. Wel kan er een discussie ontstaan als het heel duidelijk een andere ziekte betreft.

      Ik hoop dat je hier mee geholpen bent.

      Groeten Linda

      Antwoord
      • Bart

        Hi Linda,

        Bedankt voor je snelle reactie, hier ben ik zeker mee geholpen! betreft inderdaad dezelfde ziekmelding.

        Groet,

        Bart

        Antwoord
        • Bart

          Het is wel alleen zo dat de wachtdagen die worden berekend worden afgetrokken van mijn vakantiedagen..

          Antwoord
          • Linda

            Ook hier is weer de vraag wat er op papier staat. Wettelijke verlofdagen mogen nooit ingezet worden voor verrekeningen met zaken. Dan zou de werkgever onbetaald verlof moeten afboeken ipv een wettelijke verlofdag. Je wettelijke verlof is de minimale RUST die je moet krijgen per jaar. Bovenwettelijke verlofdagen mogen wel ingezet worden voor verrekening mits dit ook zo op papier staat. Check dus wat er op papier staat. Dat moet gebeuren.

  21. Bart

    Hi Linda,

    Ik werk in een bedrijf zonder CAO geldt er dan ook dat als je 2 keer 2 dagen ziek bent binnen 4 weken dat er 4 wachtdagen mogen worden berekend?

    Groet,

    Bart

    Antwoord
  22. Maaike

    Hoi,

    Ik ben op eerste kerstdag in elkaar gezakt met een hartinfarct ik had toen al 10 uur gewerkt en ben afgevoerd per ambulance mijn werkgever heeft nu wel een wachtdag gerekend mag dat?op de 27ste heb ik therapeutisch 2 uurtjes gewerkt dit had ik op de 26ste al afgesproken.

    Groet Maaike

    Antwoord
    • Linda

      Hi Maaike,

      als ik het goed begrijp zak je op de ene dag in elkaar en ga je dus na 10 uur werk ziek naar huis of je was al thuis. De dag erna was tweede kerstdag en heb je je dus ziek moeten melden. Voor deze dag mogen ze de wachtdag inhouden. Daarna ben je weer gedeeltelijk gaan werken.

      Mijn inziens klopt het wat de werkgever doet tenzij donderdag je vaste vrije dag is in je standaard rooster. Ondanks kerst moet je het als een normale dag beschouwen. Het is geen nationale vrije dag die iedereen standaard vrij heeft namelijk. Werkgevers kunnen dit zelf beslissen. Lees eventueel ook: https://www.deontslagexpert.nl/hrblog/verlof/nationale-feestdagen/ over nationale feestdagen.

      Liefs Linda

      Groeten Linda

      Antwoord
  23. Anne

    Dag,

    Wanneer je tijdens je dienst ziek wordt / ziek na huis gaat tellen de wachtdagen dan ook? Of mag je dan wel tot het einde van je dienst doorschrijven?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Anne,

      dit ligt helemaal aan je soort contract. Bijvoorbeeld een oproeper die ingeroosterd is voor X uren en ziek wordt of ziek naar huis gaat moet dat rooster uitbetaald krijgen. Bij oproepers kan er ook de eerste 6 maanden indienst een uitzonderingsregels toegepast worden (moet dan wel in je contract staan) en dan betaald de werkgever enkel wat er gewerkt wordt.

      De wachtdag (mits dit in het contract staat) mag ingehouden worden zodra er een ziekmelding is. In dit geval zou ik persoonlijk als hr eventueel de gewerkte uren in mindering brengen op de wachtdag.

      Het is in ieder geval niet in de wet vastgelegd. Dus kijk wat er op papier staat en bespreek eventueel met je werkgever wat fair is en voelt.

      Liefs Linda

      Antwoord
  24. Bionda

    Beste Linda,

    Hoe zit het als ik 2 dagen ziek ben geweest, mijn salaris 2 dagen is ingehouden als wachtdagen en dat ik na vier weken weer ziek ben en daarna weer na 4 weken ziek, etc.? Wordt er dan elke nieuwe arbeidsongeschiktheidsperiode als ik ziek ben twee dagen salaris ingehouden? Zit daar bijvoorbeeld geen maximum op per jaar? Mijn bovenwettelijke verlofdagen zijn al op.

    Alvast bedankt voor uw antwoord.

    Antwoord
    • Linda

      Hi Bionda,

      ”LET OP: Dit is wat bijna niemand weet maar wanneer de werknemer binnen vier weken weer ziek wordt is dit een doorlopende ziekte. Dit betekent dat er dan niet opnieuw wachtdagen ingehouden mogen worden. Die zijn namelijk al de eerste keer ingehouden. Hou dit goed in de gaten.” De vraag is dus of je binnen of na 4 weken weer ziek bent? En of het dan wel of niet een doorlopende ziekte is. Ik hoop dat je hiermee genoeg weet.

      Groeten Linda

      Antwoord
  25. Sam

    Hallo, in mijn contract staat 2 wachtdagen. Ik werk echter alleen op dinsdag en zondag. Betekent dit dan dat deze beide dagen niet betaald worden? Of zijn het opeenvolgende dagen die ze in mogen houden? Of worden er echt 2 WERKdagen gerekend?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Sam,

      de vraag is even of je die dinsdag en zondag beide ziek was. Ik hield als hr altijd de roosterdagen aan. Dus was je beide roosterdagen ziek dan hou ik er 2 in. Was je er maar 1 ziek dan hou ik 1 wachtdag in. Dit is niet perse in de wet vastgelegd. Dus beetje lastig. Ik deed het altijd naar redelijkheid en billijkheid.

      Groeten Linda

      Antwoord
  26. Geertje

    Hoi, binnen ons bedrijf zijn er 2 soorten contracten. De werknemers die al langer in dienst zijn hebben geen wachtdag in hun contract en degene die later zijn gekomen hebben deze wachtdag wel in hun contract. Mag er binnen 1 bedrijf dit onderscheid gemaakt worden? Ik hoor het graag.

    Antwoord
    • Linda

      Hi Geertje,

      het komt binnen diverse bedrijven soms voor dat er verschillende arbeidsvoorwaarden zijn. Bedrijven vernieuwen soms of krijgen een bedrijfsovername of er kan van alles zijn. De mensen met oude regelingen zijn niet verplicht nieuwe te tekenen, die kan je niet zomaar dwingen en zo kan het soms gebeuren dat er nog een oude garde is en een nieuwe. In principe zou er gelijke behandeling moeten zijn, alleen soms kan en lukt dat niet zomaar. Veel bedrijven vinden het vaak ook niet wenselijk en gaan op den duur over op harmonisatie van arbeidsvoorwaarden. In ieder geval hetgeen waar jij voor getekend hebt is van toepassing op jou.

      Ik hoop dat je hiermee geholpen bent.

      Antwoord
  27. s

    Goedemorgen,
    Ik werk bij een bedrijf die 2 wachtdagen rekent voor een ziekmelding. Alleen staat dit nergens vermeld. Niet in de arbeidsovereenkomst, cao of personeelsreglement. Dit ook aangegeven bij HR maar die reageren hier nog niet op. Naar mijn idee mogen ze dan geen wachtdagen inhouden. Zijn hier toch uitzondering op waardoor ze dit wel mogen?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Stefan,
      dit mag absoluut niet. Als je hier niet voor getekend hebt en dit niet in een algemeen verbind verklarende CAO staat die mogelijk van toepassing is dan mag dit niet. 
      Evt kan een mail van mij helpen mocht je er niet uit komen. 
      Let me know als ik kan helpen. 

      Antwoord
  28. Dees

    Hoi Linda,

    In mijn contract staat dat tot de 60ste ziektedag het loon voor 100% wordt doorbetaald, maar vanaf de 61ste ziektedag nog maar 70% van het loon betaald wordt. Welke dagen tellen dan als ziektedagen wanneer je 32 p week werkt in 4 dagen?

    Groet

    Antwoord
    • Linda

      Hi Dees,
      iedere dag van de week telt mee als ziektedag omdat je alle dagen doorlopend ziek bent. Helaas geen trucje mogelijk hierin. 60 dagen is dus na 2 maanden. Parttime werken ed maakt niks uit, dan had er moeten staan niet ziektedagen maar ‘werkdagen’ snapje. 
      Groeten Linda

      Antwoord
  29. Bianca

    Ik ben begin januari ziek geweest en er is een wachtdag verrekend met bovenwettelijk verlof conform personeelshandboek. Nu heb ik gehoord dat dit niet mag omdat ik op moment van ziekte deze bovenwettelijke uren nog niet had opgebouwd. Klopt dat? Dan zou ik dus bij ziekte in januari geen wachtdagen hebben en later in het wel omdat je de uren dan opgebouwd zou hebben.

    Antwoord
    • Linda

      Hi Bianca,
      Hmmm dit staat nergens in de wet. Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Als het niet van je bovenwettelijke af kan dan zal het je vrees ik salaris kosten. Dus de vraag is wat je wilt. Mocht ik ooit tijd teveel hebben, zal ik dit is proberen te achterhalen. 
      Groeten Linda

      Antwoord
  30. Chantal

    Hoi Linda,

    Ik werk in de tandheelkunde en kreeg op woensdag 13 mei diagnose jicht linker enkel.
    heb me ziekgemeld dus do 14 mei tm vr 22 mei ziek en nu ben ik gisteren weer begonnen.
    woensdags (in dit geval 17 mei dus) is mijn vrije dag en donderdag 18 mei was hemelvaart tellen deze 2 dagen ook of niet?

    groetjes Chantal

    Antwoord
    • Linda

      Hi Chantal,

      alle ziektedagen zijn gewoon doorlopend ziekte. Dus het is aaneensluitend. Je bent niet opeens op een vrije dag niet ziek snap je. Dat is net als 2 jaar ziekte en dan een wia keuring. Dan worden niet de weekenden of doordeweekse vrije dagen afgetrokken of die tellen opeens niet mee, snapje.

      Sterkte met je enkel.

      Antwoord
  31. Fleur

    Hoi,

    Is een wachtdag de gehele loon of een deel daarvan? Hoe bereken je hoeveel geld er wordt ingehouden op een wachtdag?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Fleur,

      Even een snelle reactie vanaf mijn vakantieadres.

      Dat ligt eraan wat er op papier staat.

      Ik deed altijd als er loon ingehouden word dan is het 8 uur x uurloon. Maar stel dat jij maar 6 uur werkte normaliter die dag dan 6 uur x uurloon. Dit staat iig niet in de wet. Dus heb het erover met elkaar.

      Groeten Linda

      Antwoord
  32. Isa

    Hi Linda,

    Is een ‘wachtdag’ ook altijd een ‘werkdag’. Zo ja, waar staat dat dan?

    Groetjes,

    Antwoord
    • Linda

      De wachtdagen gaan over de dagen dat je zou moeten werken. Over die dag krijg je geen loon uitbetaald.
      Stel je werkt een paar dagen in de week en je bent een week ziek. Dan zijn de eerste 2 dagen waarop je zou moeten werken de wachtdagen.Dit dient wel in je arbeidsovereenkomst of CAO vastgelegd te zijn.

      Antwoord
  33. Dennis

    Hi Linda,

    In mijn contract staat dat de ziektevoorschriften van het bedrijf gelden en dat ik ziekte dien te melden voor 9:00.

    Nu krijg ik van andere werknemers te horen dat de eerste twee dagen van het ziekteverzuim niet worden uitbetaald. Mag dit zonder dit in het contract te vermelden? Daarnaast zijn de ziektevoorschriften ook nooit met mij gedeeld.

    Er is geen CAO van toepassing.

    Groet,

    Dennis

    Antwoord
    • Linda

      Hi Dennis,

      je moet ergens akkoord zijn met deze voorwaarden. Anders mogen er geen wachtdagen ingehouden worden. Dit kan in een document zijn waar men naar verwijst en je daarmee de toestemming hebt gegeven. Zonder schriftelijke overeenstemming mogen er geen wachtdagen ingehouden worden. 
      Succes. 

      Antwoord
  34. Lisa M

    Beste Linda,
    Bedankt voor het informatieve artikel.

    Mijn vraag:
    Mijn werkgever heeft geen CAO. Er is nooit sprake geweest van wachtdagen. Tot een paar maanden geleden, waarin in de personeelsgids werd opgenomen dat bij ziekte 2 wachtdagen opgenomen moeten worden. Is dit wettelijk? In mijn arbeidscontracht staat dat het salaris wordt doorbetaald bij ziekte conform wettelijke voorschriften. Verder staat er in het contract dat de personeelsgids onderdeel is van het arbeidscontract. Maar geldt dit ook als de personeelgids later wordt gewijzigd?

    Alvast bedankt en hartelijke groet.

    Antwoord
    • Linda

      Hi Lisa,

      als je niet getekend hebt voor het nieuwe personeelshandboek dan mogen ze dit niet zomaar opeens inlassen en toepassen.

      Groeten Linda

      Antwoord
  35. Petra

    Een medewerker van ons is binnen twee maanden 4 keer ziek geweest, elke keer paar dagen of weekje. Nu heb ik vorige maand 2 wachtdagen ingehouden. Dus de ziektedagen die nu volgen heb ik verloond tegen 70%. Wanneer kan ik weer wachtdagen inhouden? Pas wanneer er tussen die ziekmeldingen 4 weken zit? en dan dus vanaf betermelding tot ziekmelding?

    Antwoord
    • Linda

      Yes pas weer als er 4 weken tussenzit of je kan een discussie voeren als het heel duidelijk een andere ziekte is.

      Antwoord
  36. Marleen

    Hii Linda, even een andere vraag dacht wellicht weet je dat. Ik ben al tijdje ziek dus ben de wachtdagen al voorbij. Ik ben op 8 september ziek gemeld ik dacht dat ik dan het gemiddelde zou krijgen uitbetaald van de afgelopen 3 maanden (dus 8 juni tot 8 september)en dan 95 procent. Nu berekend mijn werkgever het afgerond op
    Weken ik heb het gemiddelde gewerkte uren van de 13 weken voor week 36 uit betaald gekregen.

    Hierbij krijg ik 15 uur minder uitbetaald dan als het van dag op dag berekend wordt dus van 8 juni tot 8 september.

    Kan jij mij misschien vertellen wat de juiste manier van berekenen is?

    Antwoord
    • Linda

      Ben je oproeper dan moet je kijken naar het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden.
      Bij een gewoon contract met vaste uren is het in principe je gewone contract uren. Werkte je bijvoorbeeld veel over dan kan je hogere contracturen eisen over het gemiddelde van de afgelopen 3 maanden.

      Ik kan uit je verhaal helaas even niet halen wat voor soort dienstverband je hebt. En inderdaad hier zijn vaak discussies over.

      Antwoord
  37. Linda Eijking

    Ik werk 1 vaste dag per week. Als ik ziek ben is de eerste ziektedag ivm een wachtdag altijd volledig voor mijn eigen rekening. Meestal ben ik de week erop gewoon weer aan het werk. Hierdoor sta ik nu behoorlijk in de minuren.
    Klopt dit wel? Moet ik nu extra werken om mijn uren weer recht te trekken? Het voelt oneerlijk. Ik kan er niets aan doen dat ik af en toe eens ziek ben. Mijn collega’s die fulltime werken krijgen 4dgn uitbetaald ipv 5 als zij ziek zijn. En mij kost het alleen maar. Wat is uw advies?

    Antwoord
    • Linda

      Er is waarschijnlijk sprake van een ‘wachtdag’. Dan hoeft het loon tijdens de eerste ziektedag niet worden doorbetaald. Je ziet vaak dat er wordt overeengekomen dat deze dag van je verlof wordt afgehaald, maar inderdaad mag dat alleen met jouw toestemming. Wanneer je wel doorbetaald hebt gekregen en je dat niet van je verlof af had willen laten schrijven, heb je wel teveel loon ontvangen. Het is aan te raden om je arbeidsovereenkomst hierop na te slaan.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.