...
Waarom werkgevers niet willen dat je ziek uitdienst gaat? | De Ontslagexpert
Gepubliceerd op 11 april 2024
Waarom werkgevers niet willen dat je ziek uitdienst gaat?

Ik krijg soms de vraag van mensen om mij heen waarom werkgevers zo moeilijk doen wanneer je ziek bent. Met name dan ook wanneer je contract afloopt en je dus ziek uitdienst gaat. Echter heeft dit een begrijpelijke reden. Als je maar weet hoe het zit. Daarom in deze blog meer informatie over het ziek uitdienst gaan.

Ontslagverbod bij ziekte

In principe geldt tijdens ziekte een ontslagverbod. Echter mag een werkgever beslissen een tijdelijke arbeidsovereenkomst niet te verlengen. Ook wanneer je dus ziek bent. Hierdoor stopt het dienstverband en ga je dus ziek uitdienst.

Ziektewetuitkering aanvragen bij het UWV

Wanneer je ziek uitdienst gaat bij je werkgever, omdat je geen contractverlenging krijgt, moet je als werknemer een ziektewetuitkering aanvragen. De werkgever is verplicht om je ziek te melden bij het UWV. Dit kan via een online formulier. Vergeet je als werkgever een ziektewetuitkering voor je werknemer aan te vragen dan riskeer je een boete.

De premie Ziektewet en WGA

Werkgevers hebben te maken met premies voor ziektewet en WGA. Deze zie je vaak ook terug op je loonstrook. Dit komt doordat ze gedeeltelijk doorbelast mogen worden aan werknemers. De premies worden beïnvloed door de instroom in de ziektewet en WIA vanuit desbetreffende organisatie. De hoogte wordt bepaald mede ook door de duur van die (ex-)werknemers in de ziektewetuitkering. Werkgevers willen hun premies zo laag mogelijk houden en willen daarom dus de instroom in de ziektewet beperken.

Binnen een maand na uitdiensttreding toch ziek

Wanneer je binnen een maand na uitdiensttreding toch ziek wordt kan de teller voor de werkgever ook gaan lopen. Daarom staat er tegenwoordig in veel contracten dat je verplicht bent een ziekmelding binnen een maand na uitdiensttreding te melden. Werkgevers willen weten wie er ziek worden en voor wie er dus premies doorbelast kunnen gaan worden.

Advies werkgevers: stimuleer uw werknemers om een WW-uitkering aan te vragen na einde dienstverband. Dit voorkomt dat de premies van ziekmelding binnen 4 weken aan deze ex-werkgever worden doorbelast. Je zou kunnen stellen dat door de WW-uitkering het UWV zelf de laatste ”werkgever” is.

Werkgevers die eigen risico drager zijn

Werkgevers hebben de keus om zich bij het UWV te verzekeren of om zich particulier te verzekeren. Wanneer de werkgever zich particulier verzekerd heet die dat ze eigen risico drager zijn (voor ziekte). Eigen risico dragers zijn 10 jaar verantwoordelijk voor de reintegratie van de zieke werknemer die dus ook ziek uitdienst is gegaan. Ook wanneer werknemer en ex-werkgever niets meer met elkaar te maken zouden willen hebben, blijft de werkgever verantwoordelijk. In de praktijk zal je dan als zieke ex-werknemer toch nog veel te maken hebben met de ex-werkgever of zijn arbodienst. Daarom is het ook altijd belangrijk om de ex-werkgever te informeren wanneer je nieuw werk hebt.

Daarom willen werkgevers geen ziek uitdiensttreding

Ook al krijg jij een uitkering van het UWV, deze rekening gaat achter de schermen gewoon door naar de werkgever. Dit is daarom, mede met de premies de rede dat (ex-)werkgevers zo moeilijk doen omtrent ziekte en er uitgebreide ziek na uitdiensttreding clausules staan in contracten en of reglementen.

Wil je ook zorgeloos richting je WIA en ontslag?

De één werd 40% WIA afgekeurd en de ander 100% WIA afgekeurd met dezelfde ziekte en klachten. Zo voorkom je dat je de verkeerde dingen zegt tijdens je WIA gesprek en mogelijk in de WW of bijstand belandt.

Lees hier meer informatie ‘Zorgeloos richting je WIA en ontslag’.

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

103 Reacties

  1. Frank

    Mooi geschreven! Ik wist veel nog niet ook al werk ik 10 jaar bij een bedrijf ??. Zeker interesant om te weten ?

    Antwoord
    • Linda

      zoveel mensen die zoveel niet weten.. ik hoop daarom dat iedereen massaal al mijn tips en tricks leest 😀

      Antwoord
      • Sanne

        Dankjewel ik wist dit niet
        Mijm contact is niet verlengd en daarbij zou ik ziek uit dienst gaan. Nu kreeg ik een telefoontje van mijn werkgever van we hebben een foutje gemaakt we willen je graag trug maar voordat je een nieuw contract krijg moet je eerst naar de bedrijfsarts. Ik vind dat je hierdoor monddood gemaakt wordt want in principe heb jij je ontslagbrief al.

        Antwoord
        • Linda

          Hi Sanne,

          als je al een ontslagbrief had gekregen dan zou ik die aanhouden. Wat een nare situatie want je wilt er nu natuurlijk liever niet terug. Hoe gaan ze/je dit nu aanpakken? Ik weet eigenlijk ook niet hoe het zit als ze eerst zeggen geen verlenging en vervolgens toch wel.. zal het uwv je dit kwalijk nemen als je dan toch de ww/ziektewet in gaat. Moet je blijven bij je werkgever? Complexe situatie. Als ik ooit eens tijd heb duik ik erin hoe dit zit.

          Sterkte met alles.

          Antwoord
        • Lemar

          Kan je een vergoeding krijgen als je werkgever je beter meldt En vrij stelt van werk en je contract loopt bijna af kan je dan een vergoeding krijgen

          Antwoord
      • Jan

        Maar nu de volgend vraag,

        Ik ga ziek uit dienst, maar heb zelf ontslag genomen.
        Ik zou per 1 april ergens anders aan het werk gaan maar nu heeft de regering een lockdown voor de horeca i.v.m. het corona virus.
        Wat is de procedure nu?
        Nog een schepje er bovenop,
        Wat als de lockdown langer gaat duren. Kan de nieuwe werkgever het contract uitstellen of ontbinden aangezien er natuurlijk een proeftijd geld.

        Antwoord
        • Linda

          Ik heb je gemaild. Als er een proeftijd is kan een werkgever zelf vooraf opzeggen.Vraag wel om een bestigingsbriefje ter bewijs dat je niet vrijwillig door eigenschuld werkloos bent. Als je nog op ziek staat dan moet je ziek uitdienst gemeld worden door werkgever. Maar als je direct indienst gaat bij een nieuwe werkgever is dat niet handig tenzij je daar weer ziek indienst gaat.

          Antwoord
      • Lilian

        ik ga ziek uit dienst wat staat me te wachten en wat moet ik doen

        Antwoord
        • Linda

          Hi Lilian,
          je werkgever zal je ziek uitdienst moeten melden. Dit moet je even bewaken of dit gebeurd. Je kan bijv bellen met het uwv om dit te checken. Het uwv zal dan een ziektewet beoordeling gaan doen. Ze sturen je in ieder geval een vragenlijst toe online welke je zal moeten invullen. Zorg dus dat je DigiD in huis hebt zodat je straks kan inloggen bij het uwv. 
          Sterkte en succes!

          Antwoord
          • Romy Verhaegh

            Hoi Linda

            Ik ga ziek uit dienst.
            Ik krijg dan 70%van mijn dagloon betaald begrijp ik?

            Als ik over bijvoorbeeld 6 weken beter meld, dan gaat de ww toch pas lopen? Wordt ik dan weer 30% gekort op mijn loon?

          • Linda

            Hi Romy,

            ik ben altijd voorzichtig met uitspraken doen over het UWV want dit is een heel ander rechtsgebied. Wat je wel en niet krijgt bij het UWV kan je beste bij hen zelf informeren en opvragen. Je werkgever moet je inderdaad ziek uitdienst melden. Dan gaat UWV beoordelen of ze je accepteren in hun ziektewet. Zodra je je beter zou melden zou je ziektewet inderdaad omgezet worden in ww mits je aan alle ww eisen voldoet. Over hoogtes ed doe ik geen uitspraken.

            Sterkte met alles!

      • Esther

        Mijn contract loopt af eind januari en ben in de ziektewet, mijn baas doet er alles aan om mij niet ziek uit dienst te laten gaan, arbo arts heb ik nog steeds niet gezien, en toen ik het vroeg ,werd er een telefonisch een afspraak gepland, voel me erg onzeker

        Antwoord
        • Linda

          Gewoon rustig blijven. De bedrijfsarts is de enige die kan bepalen of je terecht ziek bent. Deel goed je klachten met de bedrijfsarts en kijk wat die oordeelt. Oordeelt die in je nadeel dan kan je een UWV deskundigen oordeel aanvragen. Als je ziek uitdienst gaat, dan moet je werkgever dit melden bij uwv, let goed op dat zij dit ook echt doen.

          Antwoord
      • Jeroen

        Ik heb tijdens dat ik in de ziektewet van mijn werk zat mijn baan opgezegd , dit omdat ik positief ingesteld stond en wel dacht na 4 maanden beter te zijn.
        Ik heb in maart 2023 dit dus opgezegd en 1 juli loopt mijn dienstverband af. Ik had een vaste aanstelling maar heb door een enorme terugval dus mijzelf helaas niet beter kunnen melden. Nu heb ik vandaag een gesprek gehad met mijn werkgever en te horen gekregen dat ik nergens recht meer op heb qua een ziekte uitkering. Helaas ook het uwv zegt dat dit zo is omdat het initiatief om op te zeggen vanuit mij kwam. Een enorme fout met financiële gevolgen

        Antwoord
        • Linda

          Goedemorgen Jeroen,
          Het klopt inderdaad dat als het ontslag op jouw initiatief is geweest, je je rechten op WW verliest.
          Enorm vervelend dat je in deze situatie terecht bent gekomen.
          Heel veel sterkte.
          Groetjes Linda

          Antwoord
    • Peter

      Hallo Linda ,

      Ik ben ziek uit dienst gegaan met een tijdelijk contract , gezien de ziekte lang gaat duren belt mijn ex werkgever regelmatig op om te bekijken of hij niet meer aansprakelijk kan worden gesteld door de wettelijke regels.
      Zijn vraag is nu om me beter te melden bij het UWV en na een maand opnieuw ziek te melden zodat hij niet meer aansprakelijk is. Wat is wijsheid hierin ?

      Antwoord
      • Linda

        Niet doen. Dat is de boel en verplichtingen die ze hebben bewust en expres omzeilen, kan ook als fraude gezien worden. Het is zoals het is. Sterkte!

        Antwoord
  2. Claudia

    Beste Linda,
    ik zit sinds begin juli in de ziektewet na het krijgen van een trombose in één oog waardoor ik op dat oog vrijwel blind ben. Ik werk voor 2 huisartsenpraktijken als praktijkondersteuner. Eind augustus ben ik weer op mijn verzoek en iom arboarts begonnen met re-integratie 4 halve dagen (2 halve dagen per praktijk) maar dat werd na 3 weken te zwaar. Daarbij komt dat ik voor de ene praktijk ruim 3uur met OV per dag onderweg ben. Bij diezelfde praktijk ben ik in mei pas begonnen met een tijdelijk contract tot 1 dec. a.s. Intussen kan ik weer auto rijden maar niet in het donker hetgeen het bemoeilijkt om met de auto naar de nieuwe praktijk te reizen. Met het OV in de wintermaanden is voor mij geen optie ivm te lange reistijd. Daarnaast wil ik ook niet meer rekenen op hun loyaliteit en medewerking. Dus heb ik besloten om mijn ontslag in deze praktijk in te dienen. Wel met het aanbod om me beschikbaar te stellen tot een opvolger is gevonden. Ik dien mijn ontslag in a.s. do rekening houdend met de opzegtermijn conform afspraak(contract). Dan ben ik daar t/m oktober met aftrek van mijn vakantiedagen. Waar moet ik op letten? Zijn er geen nadelen voor mij aan verbonden? Alvast dank voor je tijd en antwoord. Hartelijke groet Claudia

    Antwoord
    • Linda

      Hi Claudia,

      je maakt wellicht niet de meest verstandige keuzes. Ik heb je gemaild met mijn nummer! Ik help je graag even op weg zodat je weloverwogen keuzes maakt. Want je keuze nu, kan vrij grote gevolgen hebben. Ik hoop dat je me snel contact.

      Liefs Linda

      Antwoord
    • Cora

      Beste linda,

      Ik zit sinds april in de ziektewet en re-intergreer. Mijn contract loopt 31 januari af. Heb gisteren een brief gekregen dat mijn contract gekregen dat het wordt beëindigd. Ik moet dus zelf nu een ziektewetuitkering aanvragen. Hoe nu verder?
      Ik ben geheel ontwetend hierin dit is namelijk de 1e keer dat ik werkeloos raak.

      Antwoord
      • Linda

        Hi Cora,
        je werkgever moet jij geheel of gedeeltelijk ziek uitdienst melden bij het UWV. Dat moeten zij! Vervolgens krijg jij een brief met oproep tot het invullen van een vragenlijst online bij UWV en dan zal je de ziektewet uitkering gaan krijgen en of zal het uwv vervolg contact met je opnemen. In ieder geval je niet laten overhalen om je beter te melden, want in de ww zou je gewoon volle bak moeten solliciteren en je bent natuurlijk niet voor niets aan het re-integreren. 
        Sterkte en succes. 

        Antwoord
      • Carin

        Beste Linda,

        Ik ben radeloos, ik ben sinds nov 2019 in de ziektewet en werk sinds febr gedeeltelijk 2 x 3 uur in de middag. Nu heb ik paar weken geleden aangegeven dat ik dat niet meer volhou en of ik niet naar de ochtend kan. Dat was zakelijk niet mogelijk. Nu heb ik me weer ziek gemeld omdat het niet meer gaat zelfs nog meer klachten erbij nu werd ik vandaag gebeld dat ik volgende week MOET komen werken en anders is het werkweigering. Ik wil heel graag, maar ik kan echt niet meer. Heb argo advies geprobeerd te bellen, maar ook die bellen niet terug. Mijn leidinggevende zei dat ik maar second opinion moet aanvragen bij uwv op eigen kosten. En dan werk je 11 jaar voor dit bedrijf. wat moet ik doen?

        Antwoord
        • Linda

          Hi Carin,

          Even een snelle korte reactie vanaf mijn vakantie.
          in principe als je je weer ziek meldt moet de arbo opnieuw bepalen of dit terecht is. Je kan een second opinion bij een andere bedrijfsarts aanvragen en of een uwv deskundigen oordeel bij het uwv. Dit kan je online aanvragen. Dit zijn je opties en eventueel dus de werkweigerign “loonstop’ accepteren. Als je achteraf gelijk krijgt dan moeten ze alsnog betalen wat ze hebben ingehouden.

          Sterkte en succes. Ik kan je hier helaas verder niet bij helpen.

          Antwoord
          • Lieke

            Hoi Linda
            Ik ben nu een paar maanden ziek en mijn tijdelijke contract word nu beëindigd. Volgens de bedrijfsarts ben ik er nog net niet aan toe om te reïntegreren maar ik wist niet dat ik daar tegen in kon gaan helaas. Het gaat nu beter met mij en wil graag een bbl opleiding gaan volgen. Mag ik na mijn einde dienstverband me beter melden bij uwv en alsnog met de opleiding beginnen?

          • Linda

            ja dit kan. Je kan je beter melden zodra je beter bent. Je kan dit eventueel ook nog op de laatste dag bij werkgever doen dan hoeven ze geen ziek uitdienst melding te doen. Als je beter bent dan ben je beter en kun je je beter melden bij je werkgever. Aan hun om die te accepteren of niet. Niet accepteren betekend dat de bedrijfsarts er opnieuw iets over moet zeggen. Heel veel succes met je BBL plannen.

  3. Anita

    Hallo
    Ik ben Anita, 58 jaar en verzorgende IG in een verzorgingshuis waar ik een contract heb van 16 uur per week. Deze worden flexibel ingepland.
    De laatste jaren is het niet plezierig meer werken. Ik ben in oktober flink gevallen en zit momenteel in de ziektewet. Mijn unitmanager wil graag hebben dat ik volgende week alweer een paar uurtjes naar het werk kom. Echter de stress vd afgelopen jaren en het verminderde werkplezier heeft mij eigenlijk doen besluiten om te stoppen met werken en zelf mijn dienst verband op te zeggen.
    Financiel is het haalbaar echter…………. zijn er volgens jouw nog tips waar ik rekening mee moet houden?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Anita, ik stuur je even een privé berichtje. Ik zou niemand zomaar adviseren om zelf ontslag te nemen. Vaak staan werkgevers wel open voor een vaststellingsovereenkomst. Welke je nog financieel voordeel kan opleveren. Voor de werkgever is het mega handig en voordeel als jij gewoon zelf je baan opzegt. Er zijn meer mogelijkheden ;). Ik ga je mailen. Groeten Linda

      Antwoord
  4. T

    Goedenavond Linda

    Vanaf begin deze maand ben ik ziek geworden. Mijn klachten lopen al langer en ik kwam tot de conclusie deze niet langer meer te kunnen negeren. Mijn baas heeft mij echter heel erg bang gemaakt voor de Arbo dat ik uit paniek de dag voordat ik naar de Arbo moest een mail heb geschreven waarin ik aangeef dat ik voor een lange tijd ziek zal zijn en dat ik geen last wil zijn voor zijn bedrijf. Dat ik graag wil dat hij een vaststellingsovereenkomst maakt zodat ik geen last meer ben. Hij heeft niet gereageerd dus ben ik naar de Arbo gegaan. Die heeft direct het advies gegeven dat ik ziek uit dienst moet en dat hoj een vaststellingsovereenkomst moet maken. Nu ( na een week ) krijg ik pas bericht van hem dat ik boetes opgelegd krijg omdat ik me niet aan mijn opzeggingstermijn heb gehouden en hij verdraaid mijn woorden en die vam de Arbo. Graag zou ik van jou willen weten: Als een Arbo arts adviseert het contract niet te verlengen en een vaststellingsovereenkomst te maken en ziek uit dienst ga, krijg ik dan alsnog te maken met een opzegtermijn? En boetes?

    Mvg T

    Antwoord
    • Linda

      Hi T, ik heb je een prive mail gestuurd. Groetjes!

      Antwoord
  5. Ron Bos

    Hallo ik ben 31 december 2018 ziek uit dienst gegaan bij een uitzendbureau,maar volgens uwv is bij hun niet bekend dat ik aangemeld ben,het betreffende bedrijf ook al opgebeld en die zeggen dat ze mij 27 december hebben aangemeld.Wordt een beetje van het kastje naar de muur gestuurd.Als antwoord kreeg ik ook nog mee dat het door de feestdagen wat langer kon duren met de verwerking.Moet ik nu nog even wachtten of stappen ondernemen via een advocaat? Mvg Ron

    Antwoord
    • Linda

      Hi Ron,

      Als het uwv je nog niet als ziek uitdienst heeft doorgekregen zou ik het uitzendbureau vragen om een bewijs van de ziek uitdienstmelding bij het uwv. Vraag hoe ze de aanmelding hebben gedaan? Online, papierenformulier opgestuurd? Zonder zelf teveel te verklappen al van hoe het zou moeten ;). Hoor ze slim uit zodat je weet of het klopt wat ze zeggen en of het mogelijk echt al gedaan is.

      Ze hebben namelijk een werkgeversportal bij het uwv waar een werkgever online kan inloggen en zo kunnen zien wat je status is. Vraag ze om bewijs! En als ze dat niet aanleveren kan een brief van rechtsbijstand of iets je helpen om wat meer druk erop te leggen. Echter de kosten kan je niet op hen verhalen. Tevens riskeert je werkgever een boete door je niet tijdig ziek uitdienst te melden dus dit kan je ook noemen zodat ze het mogelijk toch alsnog snel doen. Succes!

      Antwoord
  6. Zainab

    Dag Linda,
    Ik heb ool mijn twijfels over mijn werk nu ik langdurig ziek ben. Kan je mij advies hierover geven als ik je het kan uitleggen. Graag prive als dat kan. Ik hoor het wel van je groetjes z

    Antwoord
    • Linda

      Hi Zainab,

      Je kan me altijd mailen met je vragen. Ik kijk dan of ik je kan helpen en zo ja wat de eventuele kosten hiervoor zijn.

      Wellicht is mijn lotgenoten facebook groep interessant voor je. Wel is het dan van belang dat je in bijv een voortraject zit van een wia keuring en of bijv chronisch ziek bent etc. Lees je even in en bekijk of je voldoet voor de toelating.
      https://www.deontslagexpert.nl/lotgenoten/

      Bedankt en sterkte

      Groeten Linda

      Antwoord
    • Karin

      Goedenavond Linda,

      Afgelopen jaar ben ik een jaarcontract aangegaan. Ben 58 jaar. Behalve tegenvallend werk had ik veel stress op het werk. Ik solliciteerde verder, werd aangenomen en was zo blij weg te kunnen dat ik meteen mijn baan opzegde. Enkele weken later zou ik mijn contract tekenen.
      Toen bleek dat ik deze nieuwe baan toch beter niet kon aannemen. Mijn ‘oude’ werkgever was al een sollicitatieprocedure gestart en wilden niet meewerken aan een andere oplossing.
      Dus verder gesolliciteerd en uitgenodigd voor een gesprek. Maar nu heb ik een probleem, doordat ik in de tussentijd vóór mijn laatste werkdag en het gesprek ziek ben geworden en volgens mijn huisarts voorlopig niet zal kunnen werken. Oude werkgever gaat me aanmelden bij het UWV. Dat wordt helaas dus ziektewet, terwijl ik nu misschien een baan zou kunnen krijgen.
      Hoe nu verder?
      Alvast bedankt voor je antwoord.

      Antwoord
      • Linda

        Hi Karin,
        wat is je vraag precies? Als je ziek bent en eigenlijk de baan niet aan zou kunnen en de kans groot is dat je gaat uitvallen dan kan het je kwalijk genomen worden dat je solliciteert en een baan accepteert willens en wetens terwijl dat niet ‘kon’. Je kan zelfs in het ergste geval ontslag op staande voet krijgen omdat je de nieuwe werkgever eigenlijk voor de gek hebt gehouden. Ontslag op staande voet betekent 0 niks nada geen uitkering. Dus wellicht is het slimmer om eerst te herstellen en dan weer te solliciteren op iets wat je zeker weten aankunt. 
        Ik hoop dat je hier iets mee kunt?
        Sterkte en succes met je keus maken. 

        Antwoord
  7. Monique

    Hallo Linda,

    Ben sinds eind december deels ziek. Zeg maar plus minus 30%. Zit aan de Chemo voor waarschijnlijk een jaar maar ik werk dus nog wel. Mijn baas meld me niet ziek want hij vind, zegt hij, rot voor me als ik na een jaar maar 70% krijg van mijn deels ziek zijn. Dit ivm alleenstaande ben. We houden wel bij wat ik werk en ziek ben. Kan hij dit zo doen? Is klein bedrijf en hij wil dit voor mij zo doen. Heeft dit nadelige gevolgen voor mij mochten we later besluiten alsnog ziek te melden bij uwv?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Monique,

      je werkgever moet je ziekmelden! En dit is ook verstandiger voor jou. De 2 jaar ziekte periode loopt voor jou nu simpel weg gewoon niet. Dus je kan ook niet, wanneer je ziek blijft, na 2 jaar een WIA aanvraag doen. Ik stuur je even een privé berichtje.

      Groeten Linda

      Antwoord
  8. Sem

    Hallo Linda,

    Ik wil graag advies over een situatie waar ik nu in zit met mijn werkgever.

    Kan ik u telefonisch bereiken?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Sem,

      mail mij even wat er aan de hand is. Dan kan ik een inschatting maken of ik de juiste persoon ben om jou te helpen.

      Ik hoor graag van je.

      Groeten Linda

      Antwoord
  9. Tariq

    Hi Linda,

    Ik heb mij ziek gemeld bij mijn werkgever twee weken voordat mijn contract verliep. Mijn contract werd niet verlengt omdat ik tijdens mijn tweede contract dan geopereerd werd. Dat wouden ze niet hebben( een zieke werknemer) dus hebben ze mij de laan uitgestuurd. Nu heb ik dus last van knieën waardoor ik mij heb ziekgemeld. Mijn contract verliep 16/6/19. Mijn werkgever heeft mij ook niet ziekgemeld. Wat moet ik doen?!

    Antwoord
    • Linda

      Hi Tariq,

      ik zou je alsnog per de oude datum schriftelijk dus per mail ziekmelden. Dan heb je bewijs van je ziekmelding. Je werkgever moet jou ziekmelden! Dit zou ik dus eisen per mail. Als jij ziek blijft en bent op het moment dat jij uitdienst gaat dan moet jij een ziek uitdienst melding van je werkgever bij het UWV eisen! Ook dit weer per mail. Doen zij dit niet dan kan het helpen dat iemand zoals ik even een mail of telefoontje aan de werkgever stuurt. Ze moeten zich gewoon aan de regels en wetten houden. Wijs hen hierop en schakel juridische hulp in wanneer zij dit niet doen. Ook kan je altijd met het UWV bellen naar de werknemers telefoon. Echter is mijn ervaring dat ze je helaas niet altijd goed helpen. Iig dus geen ww aanvragen maar ziektewet als jij nu nog volledig ziek bent.

      Mocht je mijn hulp wensen dan is dit tegen betaling mogelijk.

      Sterkte en succes.

      Liefs Linda

      Antwoord
  10. Martin

    Hallo Linda, mooi blog en heb een vraag. Ik ben ziek uit dienst gegaan bij mijn werkgever (werkgever is eigen risicodrager). Helaas lijkt deze geen enkele moeite te doen voor het re-integratietraject. Dat is naar mijn mening ook lastig daar ik nog steeds ziek ben en doorverwezen ben door de huisarts naar een psycholoog om een therapie te gaan starten. Voorlopig kan ik dus nog niet werken. Mijn werkgever wil dat ik mij wekelijks bij hem meld (HR afdeling) maar juist dat zou een enorme psychische druk voor mij betekekenen. Tevens ik mijn medische problemen niet graag in details bespreken met een HR-medewerker, ik bezoek regelmatig de ARBO dienst (bedrijfsarts) en ben van mening dat die zeg maar het contactpersoon is die communiceert met mij en de werkgever en de werkgever regelmatig een update geeft? Ik heb het idee dat ze niets doen aan een integratie-traject maar de druk juist proberen op te voeren door mij te verplichten wekelijks teefonisch te melden. Maar ik heb er ook onvoldoende verstand van wat nu het beste is. Misschien kun je mij een tip geven wat ik het beste kan doen? Voel me als “leek” echt gevangen tussen wal en schip.:-(

    Antwoord
    • Linda

      Hi Martin,

      wat een vervelende situatie. Veel werknemers ervaren druk van hun werkgever. Echter is de werkgever verplicht vanuit de Wet Verbetering Poortwachter om regelmatig contact met jou te hebben. Als dat voor jou te belastend zou zijn dan kun je dit bespreken met de bedrijfsarts. Deze kan dan beslissen dat ivm jouw herstel het beter is het contact te beperken tot X per X. Dus je zal dit via de bedrijfsarts moeten doen.

      Als ik hoor dat je regelmatig naar de bedrijfsarts gaat, je regelmatig contact hebt met de werkgever dan is mijn eerste reactie men is goed bezig. Jij zoekt hulp via je huisarts dus ook jij werkt aan herstel en doet wat er van je verwacht wordt.

      De enige vraag die ik nog heb is of de werkgever het advies van de bedrijfsarts opvolgt. Als er in de rapporten staat dat er nu niks mogelijk is dan kunnen ze ook niet meer dan regelmatig contact met je houden. Moet jij weer iets proberen in aangepast werk van de bedrijfsarts en de werkgever doet dit niet of zoekt niet naar mogelijkheden om dat advies op te kunnen volgen, dan pas voldoet de werkgever niet aan de reintegratieverplichtingen.

      In mijn ogen, met de info die ik nu heb, lijken ze te doen wat ze moeten doen. Twijfel je eraan dan kan je altijd een UWV deskundigenoordeel aanvragen met de vraag aan het uwv of jouw werkgever genoeg doet. Want het is wel belangrijk dat er inderdaad door beide partijen genoeg wordt gedaan om sancties te voorkomen. Lees ook mijn blogs over de wet verbetering poortwachter, UWV deskundigenoordeel en of ziekte. Als je zoekt op die woorden dan vind je meerdere artikelen.

      Sterkte en succes!

      Groeten Linda

      Antwoord
  11. Kim

    Hallo Linda,

    Ook ik wil je graag een situatie voorleggen en je advies als dat zou kunnen.

    Ik had een vast contract als verzorgende ig bij mijn oude werkgever en ben okt 2017 gedeeltelijk en feb 2018 volledig uitgevallen door een burn-out.
    Ik ben gaan reïntegreren maar zou niet meer in mijn oude functie terug mogen. Spoor 2 werd ingezet en ik begon met reïntegreren bij de receptie. Echter wilde ik wel terug in de zorg maar dit zou niet meer geschikt voor mij zijn. Aanvraag WIA werd gedaan en ik zat inmiddels op 15 van de 32 uur reïntegreren. Nu kreeg ik van een andere werkgever de kans om me wel weer te bewijzen in mijn oude functie en heb deze kans dan ook met beide handen gepakt. Nu geeft mijn oude werkgever een dat ik niet ziek uit dienst mag en ik me beter moet melden. Aangezien ik een leek ben in dit soort zaken heb ik contact opgenomen met het UWV en zij gaven aan dat dit een geldkwestie is en ik niet verplicht ben om mij beter te melden. Klopt dit?

    Groetjes Kim

    Antwoord
    • Linda

      Oef kim hier zitten extreem veel risico’s aan en je moet echt even goed weten wat je doet. Ik heb nu te weinig informatie om je goed te kunnen adviseren. Ik mail je even privé, ik kan je hiermee helpen. Liefs Linda

      Antwoord
  12. Guy

    Beste Linda, informatief artikel, waarvoor dank. Ik zou echter graag wat meer willen weten over wat mogelijk is als een werkgever je niet ziek uit dienst laat gaan terwijl dat wél had moeten gebeuren.

    Ikzelf had namelijk ziek uit dienst moeten gaan toen mijn contract afliep terwijl ik met een burn-out thuiszat, maar mijn voormalig werkgever heeft verzuimd dat te doen. Hierdoor kwam ik in de verkeerde ‘molen’ terecht, want ik ontving ww terwijl dat zw had moeten zijn en dát had weer tot gevolg dat ik na het aflopen van mijn ww-uitkering zonder inkomen kwam te zitten, omdat ik geen recht op bijstand had. Dat had echter moeten zijn: ww-uitkering ná ziektewet (en evt. nog meer, want ik ben door ernstige trauma’s jarenlang uit de running geweest). Hierdoor ben ik uiteindelijk alles kwijtgeraakt, zelfs mijn thuis (ik had namelijk geen inkomen).

    In de fase dat dit speelde, was ik geestelijk niet in staat om voor mezelf op te komen. Nu wel. Daarom wil ik (ten minste) alle gemiste jaren aan inkomen met terugwerkende kracht alsnog ontvangen. Ben jij hier toevallig ongekend goed in?

    Antwoord
    • Linda

      Ik heb je prive een berichtje gestuurd. Ik hoop dat alles inmiddels gelukt is.

      Antwoord
  13. Melanie

    Beste Linda,

    Mijn is sinds 6 weken thuis ivm een burn-out en helaas zit er nog niet veel verbetering in de situatie. Zijn contract loopt na 2 jaar af op 9 januari 2020 en nu heeft hij vandaag te horen gekregen dat het contract niet verlengd wordt. Zijn werkgever is altijd tevreden over hem geweest en heeft dit vandaag ook nog eens aangegeven waardoor wij de conclusie moeten trekken dat zijn contract niet verlengd wordt ivm zijn burn-out. Kan dit zomaar?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Melanie,
      Een werkgever is vrij om een contract wel of niet te verlengen. Veel werkgevers liegen over de reden. Ik denk dat het in dit geval fijn is om te weten dat het niet aan de persoon zelf ligt. Helaas kan je hier weinig tegen doen en is het wat het is. Let op dat de werkgever ziek uitdienst meldt en check dit bij het UWV. Je gaat dan de ziektewet molen in bij het UWV welke de Wet Verbetering Poortwachter verplichtingen zal oppakken.

      Sterkte

      Antwoord
  14. Elizabeth

    Hallo Linda,

    Enige tijd geleden ben ik op basis van een jaarcontract bij een werkgever in dienst gekomen. Ik ben enkele maanden daarna ernstig en langdurig ziek geworden. Mijn werkgever heeft daarop mijn contract niet verlengd en ik ben ziek uit dienst gegaan en heb een uitkering van het UWV gekregen. Enkele weken daarna kon ik ondanks dat ik nog ziek was bij een nieuwe werkgever aan het werk op basis van een jaarcontract waarbij ik een soort re-integratie traject ben ingegaan bij de nieuwe werkgever terwijl ik een uitkering van het UWV kreeg. Geleidelijk heb ik daar mijn uren opgebouwd. Toen ik in totaal bijna een jaar ziek was ben ik mijn volle uren gaan werken en ben ik 100% beter gemeld bij het UWV. Echter na enkele weken kwam ik er achter dat ik niet fit genoeg was om die uren te werken in de functie die ik op dat moment had en heb ik in overleg met de werkgever een stapje terug in functie gedaan. Iemand anders heeft mijn functie toen overgenomen. Ook deze nieuwe minder intensieve rol viel me zwaar o.a. door reistijd, maar ik heb doorgezet in de hoop op verlenging omdat het einde v.h. jaarcontract in zicht was. Nu verlengen ze mijn contract toch niet en ik voel mij alles behalve in staat om bij een nieuwe werkgever 100% aan de slag te gaan op mijn niveau. Eigenlijk ben ik te vroeg weer begonnen met werken , heb ik te snel mijn uren opgevoerd en ben ik te lang doorgegaan boven mijn kunnen in de hoop op verlenging. Dus nu moet ik de WW in en solliciteren. Maar op mijn oude niveau werken gaat me, voorlopig in ieder geval, niet lukken. Een lager niveau accepteren betekent ook minder inkomen. Ziek uit dienst is een optie, maar dat voelt als falen en dan moet ik mij nu opnieuw gaan ziekmelden. Dan gaat de teller ook bij het UWV weer opnieuw lopen qua ziekteperiode terwijl ik eigenlijk niet beter was, alleen op papier leek dat natuurlijk wel zo. Eigenlijk waren mijn goede bedoelingen niet zo slim denk ik achteraf.
    Mijn vraag is nu, wat is wijsheid en wat zijn mijn opties. En moet ik dan maar de WW in wetende dat werken te zwaar is of me weer ziekmelden?
    Wat is jouw ervaring op dit gebied en wat zou jij adviseren?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Elizabeth,

      als je je werk eigenlijk niet aan kan en dat al in een lagere functie dan moet je je ziekmelden. Als je niet in staat ben volledig te solliciteren in de WW dan is het niet slim volledig de WW in te gaan. Kijk wat nog wel gaat, overleg dit met de werkgever en misschien kan je bijv gedeeltelijk op ziek, zodat je op een niveau zit welke je wel aan kan. Dan ga je gedeeltelijk ziek uitdienst. Als je er doorheen zit door al te lang teveel gedaan te hebben dan kan je je ziekmelden volledig.

      Je werkgever is in ieder geval verplicht je ziekmelding serieus te nemen. Bij twijfel moeten ze je naar de bedrijfsarts sturen ter oordeel. En als je terecht ziek bent dan moet de werkgever je ziek uitdienst melden.

      Ik hoop dat je hier iets mee kunt. De beslissing moet je zelf afwegen en voelen.

      Sterkte!

      Liefs Linda

      Antwoord
  15. Eline jansen

    Hallo Linda,
    Ik wil graag privé mailen ivm dat mijn werk niet wil dat ik ziek uit dienst ga
    Met vriendelijke groet
    Eline

    Antwoord
  16. Angelique Stolwijk

    Beste Linda

    Zou je mij kunnen mailen ik heb wat vragen misschien kan je mij erbij helpen

    Antwoord
    • Linda

      Hi Angelique,

      dat kan natuurlijk. Mail even naar info@lindasresources.nl. Er kunnen mogelijk wel kosten verbonden zijn aan je vraag. Dit zal ik vooraf altijd even laten weten ter overleg en of keus of je mijn hulp wenst. 

      Liefs Linda

      Antwoord
  17. Wessel

    Heey Linda, ik ben al 2 jaar aan het herstellen van een burn out. En nu bij mijn nieuwe werkgever ging het weer fout en nu ben ik sinds een maand weer aan het reïntegreren. Vanaf deze week krijg ik daar ook professionele hulp bij. Echter loopt mijn contract nog voor twee maanden en wil ik het daar ook bij houden. omdat ik hierna weer ga studeren. Nu is mijn vraag of het dan verstandiger is om ziek of gedeeltelijk ziek uit dienst te gaan of mij volledig beter te melden zodat ik in de ww ga. ik kan namelijk wel gedeeltelijk werk, maar niet volledig. groeten, Wessel

    Antwoord
    • Linda

      Hi Wessel,
      je zal even moeten kijken wat je lukt om te re-integreren. Voor het nog zieke stuk zal je ziek uit dienst gemeld moeten worden. Dat is het beste. Je moet doen wat een kloppende weergave van de situatie is. Volledig de ww in betekent ook volledig moeten en kunnen solliciteren.
      Groeten Linda

      Antwoord
  18. Louise

    Hi Linda, mijn jaarcontract is zonder enige voorafaankondiging niet verlengd. Dit is mij precies op de laatste dag, een maand voor einde contract (31-03), tegen sluitingstijd meegedeeld. Ik ben hierdoor zo lamgeslagen dat ik mij ziek heb gemeld en niet meer ben wezen werken sindsdien. Ik ben compleet knock-out door deze beslissing en heb via de huisarts een afspraak voor GGZ ondersteuning. Echter, nu moet ik in principe een WW-uitkering aanvragen per 1 mei as. Ik ben 61 en ben vermoedelijk door een burn out (momenteel) niet in staat om te solliciteren naar een andere baan. Moet ik nu een WW uitkering aanvragen? Of een ziektewetuitkering? en waar moet ik dat laatste dan doen? Graag jouw advies.

    Antwoord
    • Linda

      Hi Louise,
      wat een rot situatie. Er zijn een aantal belangrijke zaken en mogelijk heb je zelfs recht op de aanzegboete. Een hulpcall van een half uur kost 40 euro inc btw. Ik bespreek dan alles met je zodat je precies weet waar je aan toe bent en wat er moet gebeuren. Ik heb hier vanmiddag nog tijd voor. Mocht je dit willen stuur dan een akkoord op deze mail met je telefoonnummer. Dan bel ik je zo spoedig mogelijk. Vervelend dat je hier zoveel stress van hebt, wat begrijpelijk is. 
      Liefs Linda

      Antwoord
  19. Maaike

    beste Linda,

    Mijn man is sinds 5 maanden ziek thuis Dit is werkgerelateerd en heeft niets met een burnout iod te maken. Zijn contract loopt tot 1 oktober en zal waarschijnlijk niet verlengd worden. Eigenlijk ziet hij het niet zitten om bij deze werkgever terug te keren en wil ander werk zoeken. Hij gaat nu een re-integratie traject in. Maar hij wil dit niet, ook om zijn huidige werkgever niet op kosten te jagen.
    Wat kan hij nu het beste doen. Eerlijk zeggen dat hij niet meer terug wil keren en op zoek wil gaan naar ander werk? Maar komt dat dan niet over als ontslag nemen? Of kan hij beter een andere stap nemen?

    groeten
    Maaike

    Antwoord
    • Linda

      Beste Maaike,

      Wat een vervelende situatie waarin jij en je man zich nu in bevinden.

      Ik kan kort antwoord geven.
      De werkgever heeft 2 jaar loondoorbetalingsplicht bij een zieke werknemer, tenzij een tijdelijk arbeidsovereenkomst afloopt. Dan neemt het UWV de loondoorbetaling over vanuit de Ziektewet.

      Je mag als zieke werknemer geen VSO (vaststellingsovereenkomst) tekenen waardoor je eerder uitdienst kan gaan. Dit kan alleen als je je beter meldt, maar dan moet je ook wel zorgen dat je ook daadwerkelijk vanuit de WW kunt solliciteren.

      Als ik het goed begrijp is jouw man ziek en zit hij al 5 maanden ziek thuis. Dan dient hij een reaintegratietraject te volgen conform Wet Verbetering Poortwachter, waarbij een bedrijfsarts bij betrokken is.Deze adviseert over re-integratie gedurende de looptijd van de arbeidsovereenkomst. En die is uw man verplicht te volgen.

      Je zal dus moeten afwegen of je misschien toch gewoon beter bent/kunt melden en kunt solliciteren en dan met een VSO vroegtijdig uitdienst. (Er moet dan wel een tussentijdsopzegbeding in het tijdelijke contract staan) of je moet meewerken nog 3 maanden aan reintegratie en kan dan ziek uitdienst gemeld worden per einde contract.

      Liefs Linda

      Antwoord
  20. S

    Ik heb even een vraagje:
    Ik heb een eenmalige (epileptische) aanval gehad en nu mag ik 3 jaar geen personenvervoer doen. (Het is niet vastgesteld) Momenteel zit ik dus in de ziektewet, omdat ik mijn functie van taxichauffeuse niet mag uitoefenen. Nu loopt mijn contract eind juli af en zal ik ziek uit dienst gemeld worden door mijn werkgever. Net de Arbo arts gesproken en die adviseerde mij om me de laatste dag van mijn contract beter te melden. Wat is wijsheid? Ik wil namelijk niet dat ik bij het UWV de stempel epilepsie ga krijgen. Wat ik niet heb, want het is bij een eenmalige wegraking gebleven gelukkig.

    Antwoord
    • Linda

      Beste S,

      In het algemeen geldt dat als je ziek bent je je niet beter moet melden. Want het is maar de vraag hoe jij je al dan niet hersteld of voor hoeveel uren je weer kan werken. Daarmee is het ook de vraag voor hoeveel uren je kan werken als je je weer beter voelt.

      Kan je wel voor alle uren werken en dus ook solliciteren is het de vraag in hoeverre je dan echt ziek bent.

      Als je echt ziek bent, dan dien je ziek uit dienst te gaan.
      Afhankelijk van hoe je je voelt kan je eventueel ook gedeeltelijk ziek uit dienst gaan.

      Het belangrijkste is in hoeverre je in staat bent om voor een bepaald aantal uren en te kunnen solliciteren en te kunnen werken.

      Liefs Linda

      Antwoord
  21. Serena

    Hoi,

    Ik heb een 3 maanden in de ziektewet gezeten, wel een baan met 0uren contract maar werkte niet wegens verdenking op corona. Nu heb ik me maandag beter gemeld omdat ik zou starten met een nieuwe baan, ik heb daar maandag en dinsdag gewerkt en woensdag en donderdag waren me vrije dagen, nu heb ik donderdag te horen gekregen dat ik waarscheinlijk reuma heb en ook nog eens een auto ongeluk gehad, lig dus op bed met whiplash en hersenschudding. Nu denkt me nu werkgever erover om me te ontslaan in me proeftijd dus, ik heb me wel officieel ziek gemeld binnen het bedrijf. Maar wat heeft dit voor mijn voor gevolgen? Kan ik terug vallen in de ziektewet of? Help!?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Serena,
      De bedrijfsarts zal beoordelen of je ’terecht’ ziek bent als ze je indienst houden. Een werkgever moet een ziekmelding accepteren en als ze het niet eens zijn zal de bedrijfsart uitsluitsel moeten geven. Een werkgever mag om welke reden dan ook je ontslaan in je proeftijd. Wel zullen ze als je dan nog steeds op ziek staat je ziek uitdienst moeten melden. Hou dit dus even in de gaten of ze dit doen. UWV zal dan beoordelen of je terecht in de ziektewet mag komen bij hen. Je hebt dan geen sollicitatieplicht ten opzichte van de WW. 

      Even afwachten dus wat je werkgever gaat doen. En mocht je werkgever je niet ziek uitdienst melden dan kan je zelf UWV bellen, vragen of werkgever dit gedaan heeft en anders je zelf aanmelden bij hen en of vragen wat je moet doen.
      Sterkte en succes. 

      Antwoord
  22. Adnan

    Beste Linda, ik heb een arbeidsconflict gehad en ik ben de ziektewet ingegaan, omdat ik het niet meer trok op werk. ik ben nu bezig om stap voor stap te werken en met elke week een uurtje langer op de zaak te klussen. Nou is mijn werkgever niet de leukste en probeert mij vanuit alle kanten te naaien. Ik heb inmiddels nagedacht in tussentijd dat ik voor mijzelf wil gaan beginnen. waar heb ik recht op en hoe kan ik er voor zorgen dat hij zijn gelijk niet krijgt en mij niet kan naaien.

    Antwoord
    • Linda

      Hi Adnan,

      je kan een advies-call inplannen dan kunnen we alles bespreken. Ik heb je gemaild.

      Groeten Linda

      Antwoord
  23. Anna

    hi, sinds 2 weken heb ik me ziek gemeld. Ik heb enorme last van paniekaanvallen, enorme stress en ben al weken extreem vermoeid. Heb al een afspraak staan met een psycholoog.
    Mijn bedrijf had een afspraak gepland met de arboarts op 16 augustus, maar mijn contract die 19 augustus afloopt zal niet worden verlengd.
    Wat nu met de arboarts?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Anna,
      zolang je nog in dienst bent zal je de regels en oproepen moeten naleven mbt de Wet Verbetering Poortwachter en dat is dus ook het zien van een bedrijfsarts en of gesprekken met werkgever. Gewoon heen gaan dus. 
      Sterkte met alles. 

      Antwoord
  24. Daan

    Beste Linda,

    Helaas heb ik bijna 3 jaar geleden een auto-ongeluk gehad met post whiplash syndroom als gevolg, door het uwv ben ik in juni 100% arbeidsongeschikt bevonden.
    Mijn werkgever is eigen risico drager en vandaag werd ik door de ba gebeld met de mededeling dat mijn werkgever graag een Hersteld verklaring wil van de ba maar hij gaat hier niet mee akkoord en stelt dat ik zelfs binnen 6 maanden nog niet hersteld zal zijn.
    Mijn werkgever wil graag de vaststellingsovereenkomst afronden maar ik betwijfel nu of dit wel kan als de ba geen verklaring afgeeft.
    Ook heb ik vanuit de verzekering een coach aangewezen gekregen die mij helpt met de acceptatie van de grote veranderingen in mijn leven.
    Deze coach wilt in samenwerking met een re-integratie deskundige dat ik weer ga proberen te werken eind september, ik heb hem te kennen gegeven nog medicatie te gebruiken welke ik moet afbouwen en dat ik recent 100% ben afgekeurd.
    Mogen ze mij verplichten om hieraan mee te werken? Het liefste wil ik gewoon even rust na de hele poppenkast. Ik ben mijn baan kwijt, mijn relatie en mijn vitale lichaam.

    Antwoord
    • Linda

      Hi Danielle,

      ik heb niet helemaal een goed beeld van je situatie en vraag me inderdaad sterk af of wel het juiste gebeurt en of iemand jouw belang in de gaten houdt. Pas goed op hoor. 

      Ik zou je graag helpen met kijken of de VSO (vaststellingsovereenkomst) nu de juiste stap is en voldoet aan alle eisen en of je krijgt waar je recht op hebt. Meer informatie over mijn hulp en begeleiding vind je hier: https://www.deontslagexpert.nl/vaststellingsovereenkomst/
      Sterkte en pas goed op. 

      Liefs Linda

      Antwoord
  25. Axel

    Beste Linda, ik hoop dat u me wellicht op korte termijn wat advies kan geven.

    Situatie: gestart bij bedrijf met 7 maanden contract met bij goed verloop vast contract. Tijdens inwerk periode klachten gehad mbt. gezondheid en uiteindelijk door verwijzing van de huisarts een slaap onderzoek gehad, en bleek, slaap apneu te zijn. Ongeveer 8 weken thuis geweest, en op advies van bedrijfsarts een re-integratie traject gehad, en begonnen met 2 uur per dag.

    Vandaag met manager gesproken en gehoord (wat ik verwachtte), geen verlenging contract.

    Nu is mij verteld dat er een mogelijkheid is om nu vrijstelling van het werk te krijgen maar dan melden ze me beter. Dit omdat anders dus kennerlijk de kosten worden verrekend op het bedrijf.

    Als ik dit doe en ze melden me beter, wat voor effecten heeft dit dan op mijn inschrijving bij het UWV? Ik kan op het moment niet de volledige uren maken en als het vrijstellen van werk t’m November, niets uitmaakt voor het traject bij het UWV heb ik geen problemen met het betermelden.
    Maaar. Als dit wel een negatief gevolg word bij het aanmelden bij het UWV/ Uitkering of iets dergelijks, dan moet ik hier wellicht niet mee instemmen.. Ik zou heel graag wat advies / uitleg krijgen over wat er dan precies gebeurd en wat, voor wie en hoe het alles beinvloed.

    Alvast bedankt.

    Antwoord
    • Linda

      Hi Axel,

      Ik heb het giga druk er lopen 8 ontslagzaken. Ik beantwoord vragen wanneer het lukt en of ik tijd heb. Het is een beetje mijn vrijwilligerswerk wat ik aan het afbouwen ben gezien de beperkte gezonde uren die ik maar kan werken. Vandaar de late reactie ;). 

      Hier moet je echt even heel goed over nadenken. Als je niet ziek uitdienst gaat en dus gewoon beter bent dan moet je volledig kunnen solliciteren op alle volle uren. De vraag is zie je dit zitten en kan/lukt dit. Als het antwoord nee is dan moet je ziek blijven voor het gedeelte dat je ziek bent. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om gedeeltelijk ziek uitdienst te gaan. Als de werkgever het niet eens is zal de bedrijfsarts hierin uitsluitsel moeten geven. 

      Let wel dat als je op ziek blijft je moet meewerken aan de wet verbetering poortwachter en je dus inderdaad ziek uitdienst gaat de ziektewet in als de toetsing van het UWV ook vind dat je terecht de ziektewet in gaat. Anderzijds stelt de sollicitatieplicht vaak niet zoveel voor en kan je ook denken, vrijstelling werk (let dan wel op dat ze niet bijv je vakantie uren inzetten of afpakken, dus maak wel hele goede afspraken) rust aan je kop, WW in en dan kijk je vanaf daar verder en ga je solliciteren oppakken. 

      Kijk even waar je je goed bij voelt en ga er ‘eerlijk’ mee om of je wel of niet in staat bent weer te werken en of te solliciteren. Ik ga gauw weer verder met de drukte en kan nieuwe vragen helaas dan ook niet meer beantwoorden. Ik hoop dat je hiermee op weg geholpen bent. 
      Sterkte en succes. 

      Antwoord
  26. Marie

    beste Linda,
    ik werk in het v.onderwijs. Ik ben nu bijna drie jaar ziek van een burn out, over 4 maanden loopt de sanctie af en kan mijn werkever mij ontslaan. Mijn werkever heeft een loonsanctie gehad v.h. UWV vandaar totaal nu bijna 3 jaar.

    Nu is mijn vraag: wat is slim om te doen. Ik zie er op tegen de WIA, ivm alle keuringen en volens mij is een wia uitkering lager dan een ww? -ik wil liever een WW. Kan het dat als je wordt afgekeurd voor een wia dat je dan automatisch een ww krijgt? Of is dat een heel persoonlijk proces.. Heb je hiervoor tips? Hoe zou ik dat aanpakken? Is het nog verstandig om ondanks aflopend termijn aan te sturen op een reintegratie plan.. bv arbeidsdeskundige en therapeutische reintegratie bij oude werkgever. Hij heeft tot nu toe no geen akties ondernomen behalve via de bedrijfsarts afspraken maken voor gesprekken daar. En ook: is het nog gepast om een ontslag vergoeding te vragen straks?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Marie,

      als je serieus klachten hebt zou ik wel het hele WIA proces doorlopen en de keuring afwachten. WW is 70% maar voor een x aantal maanden. Wia kan levenslang zijn en deze kan wel of niet hoger dan WW uitvallen. Dit ligt aan de verdiencapaciteit die het UWV nog zou zien. Onthoud dat je altijd nog weer kan gaan werken. Geheel of gedeeltelijk.

      Ik ben ooit volledig IVA gekeurd (100% duurzaam arbeidsongeschikt). En heb nu mijn eigen bedrijf. Mocht je geen WIA krijgen dan krijg je alsnog WW. Dus die escape is er sowieso.

      Als de loonsanctie periode is afgelopen dan zal je WIA gekeurd worden zijn. Je werkgever kan mag je dan ontslaan. Dit kan via 2 wegen. UWV of VSO (vaststellingsovereenkomst). 

      Hier zal je hulp bij nodig hebben om te zorgen dat de VSO is een vaststellingsovereenkomst is een ontslagvoorstel klopt en je krijgt waar je recht op hebt met de juiste ontslagvergoeding ed. Hier worden veel fouten in gemaakt en hier lopen klanten zonder mijn hulp soms veel geld (bijna) mis.
       
      Lees deze blog even om te begrijpen hoe een ontslag bij je werkgever straks zou verlopen:
      https://www.deontslagexpert.nl/hrblog/ontslag-2-jaar-ziek/hoe-werkt-ontslag-na-2-jaar-ziekte/

      Antwoord
  27. marie

    beste Linda,

    kan het zijn dat ik je reactie niet heb ontvangen?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Marie,

      ik heb het gigantisch druk en een uitdaging met mijn eigen gezondheid. Vragen beantwoorden is iets wat ik doe wanneer het lukt :D. De ontslagzaken van mijn clienten hebben nu prioriteit.

      Groetjes Linda

      Antwoord
  28. Gertrude Drenth

    Hoi Linda,

    Ik heb zelf ontslag genomen als postbode omdat ik een andere baan had. 3 dagen voordat ik uit dienst ging ben ik tijdens het bezorgen raar gevallen en heb ik mijn voet gekneusd. Ik heb daarom de laatste dagen niet meer gewerkt. Ik had een maand vrij voordat ik met mijn nieuwe baan zou beginnen. Ik had niet op inkomen gerekend in die vrije maand, maar had ik nu niet ziek uit dienst gemeld moeten worden? Bij het uwv hebben ze geen melding en we zijn nu bijna 2 maanden verder. Ik had nergens op gerekend maar dan is het een geluk bij een ongeluk. Of werkt het zo niet?
    En dan het volgende. Bij mijn nieuwe baan lukte het helaas niet vanwege vermoeidheid en burn out klachten en ben dus in de proeftijd opgestapt. Ik zit nu dus thuis zonder inkomen. Heb ik ergens recht op?

    Hoor graag je reactie!

    Hartelijke groet

    Antwoord
    • Linda

      Hi Gertrude,

      je was ziek op het moment van uitdienst gaan dus dan had je werkgever je ziek uitdienst moeten melden inderdaad. Je kan hen verzoeken dit alsnog te doen. Of je wel of niet vervolgens recht hebt op Ziektewetgeld van het UWV weet ik niet omdat je zelf je baan had opgezegd. Hiervoor kan je het beste even UWV bellen. Als je toch geen ziektewet krijgt zou ik geen moeite nemen om het met je ex werkgever te regelen.

      je had je nieuwe werkgever moeten vragen om je in je proeftijd te ontslaan. Wanneer zij vanuit hun je stoppen en je een briefje geven dat ze je ontslaan in je proeftijd dan heb je recht op WW.

      Hopelijk ben je met deze antwoorden geholpen. Sterkte met je herstel en beterschap. Super vervelend hoe dit allemaal is verlopen voor je.

      Groeten Linda

      Antwoord
  29. Angela

    Mijn contract is niet verlengd en eindigt per 1 februari.
    Mondeling is afgesproken dat ik mijn vakantie uren opneem en dat 23 december mijn laatste dag is. Mits het team het goed vindt, geen idee hoe en of ik dat te horen krijg maar goed.
    Nu is het geval dat er veel speelt binnen mijn team waardoor ik me inmiddels zo onprettig voel op mijn werk dat ik me het liefst ziek zou melden. Het werkklimaat is zo verslechterd dat ik niet zie hoe ik de laatste weken moet doorkomen. Ik ben zwanger, en zit al gedeeltelijk in de ziektewet ivm zwangerschapsklachten. Ik ben van mening dat het werkklimaat dermate ongezond voor me is dat ziekmelden beter is. Maar welke gevolgen kan dat hebben voor mij?

    Antwoord
    • Linda

      Als je ziek bent ben je ziek. Je werkgever meldt je dan ziek uitdienst. Als je nu toch al gedeeltelijk op ziek staat maakt het ook niet meer zoveel uit of je geheel of gedeeltelijk ziek bent. Enige is dat als je zwangerschapsgerelateerd ziek bent krijgen ze geld terug van UWV met een andere ziekte reden krijgen ze dit niet. Als je volledig op ziek staat zouden je verlofuren niet afgeboekt mogen worden en zouden deze uitbetaald moeten worden. Je gaat dan niet de ww in maar als het UWV je ziekmelding ook accepteerd volledig in de ziektewet bij het uwv. De vraag is even of je voor het stuk nog niet ziek in de ww in staat zou zijn om te solliciteren. Als je te ziek bent dat dit niet zou kunnen dan moet je je nu ziekmelden volledig. Het is even lastig bespreken zo wat echt met alle details wel of niet goed zou zijn. Tegen een uurtarief van 125 euro ex btw kan je met ons bellen en echt inhoudelijke goed je situatie bespreken.

      Antwoord
  30. Mara

    Hoi Linda,

    Sinds 14 november j.l heb ik mij ziek gemeld, omdat ik nog veel na- klachten had van Corona eind oktober. Ik had last van duizelingen en erge vermoeidheid. Bij bezoek aan de huisarts bleek mijn bloeddruk veel te hoog en hij adviseerde mij rust te nemen. Ik heb het laatste jaar erg veel nare dingen meegemaakt en volgens arts zit ik tegen een burnout aan. Ook bloed laten prikken en bleek ik ook diabetes te hebben. Dus rust nemen was het advies.
    Na bezoek aan Arbo arts, gaf deze het advies eerst 3 weken 4 x 2 uur te werken, maar absoluut niet te snel op te bouwen. Mijn werkgever gaf aan het allemaal onzin te vinden en aan 2 uurtjes heeft hij niks aan mij en ik moest maar ander werk gaan zoeken (mijn contract loopt 31 januari 2023 af) Uiteindelijk heb ik al wel 2 weken 4dgn x 2 uurtjes per week gewerkt, maar hij laat mij aan het eind van de dag komen, zodat ik kan schoonmaken in de slagerij. Ook let hij op alles wat ik doe en zoekt hij een stok om mee te slaan. Het ergste vind ik dat hij denkt dat ik me aanstel. Hij communiceert niet. Het aanpakplan uwv heeft hij ondertekend en mij in de hand gedaan om ook te ondertekenen, maar er staan geen afspraken op die wij onderling moeten maken. Dus geen plan hoe we de uren gaan invullen. Alleen het aantal uren wat de bedrijfsarts heeft geadviseerd. Dit geeft mij zoveel stress, hoe hij me behandeld. Ik ga met lood in de schoenen er naartoe. Vanmorgen naar praktijkonderteuner geweest en bloeddruk hoger geworden. Ze gaf aan, als je rust neemt van hetgeen je stress oplevert, zal dat ten goede zijn van bloeddruk en suiker. Dus heb me per mail ziekgemeld bij hem, omdat ik de confrontatie telefonisch niet aankan. Hij is erg intimiderend. Wat is verstandig nu?
    Groetjes,
    Mara

    Antwoord
    • Linda

      Hi Mara,

      ik denk dat het goed is dat je je weer ziek hebt gemeld. De bedrijfsarts zal dan opnieuw moeten kijken of die je volledig ziek meldt. Het fijnste zou zijn als die je ook voor januari volledig ziek acht en je gewoon 100% ziek uitdienst gemeld wordt. Let op dat je werkgever dit moet doen. Je kan dit controleren door na 5 dagen uitdienst eens het uwv te melden of dit gebeurd is. Zo niet, dan moet je je werkgever verzoeken dit te doen. Je zit helaas nog even klem en gelukkig loopt je contract bijna af. Nog even volhouden en hopelijk acht de bedrijfsarts je volledig ziek tot hopelijk einde dienstverband.

      Sterkte en beterschap. Groeten Linda

      Antwoord
  31. Adam

    Hallo Linda,

    Wegens een aantal incidenten (onveilige werkomgeving) op werk heb ik mij een paar maanden terug ziekgemeld. Vervolgens is door mijn werkgever ervoor gekozen mijn contract niet te verlengen. Met de bedrijfsarts is afgesproken dat ik voor einde dienstverband (31/12/22) mij weer beter meld. Dit heb ik zojuist gedaan. Mijn werkgever gaf eerst aan dat ik vrijgesteld wordt van werk, mocht ik mij eerder beter melden. Nu heb ik mij beter gemeld en hij geeft aan dat ik de komende twee weken nog werkzaamheden verricht. Voor mij is het zeker geen optie om elkaar weer fysiek te spreken… Zijn er gevolgen als ik de laatste twee weken niet het werk opvolg? Wat zijn mijn mogelijkheden…

    Antwoord
    • Linda

      Ja er zijn zeker consequeties. Als jij je beter meldt dan moet je kunnen werken tenzij je andere afspraken hebt gemaakt met elkaar. Staat ergens zwart op wit dat als je je eerder zou beter melden je vrijstelling van werk kreeg? Zo niet dan is dit lastig te bewijzen. Betermelden is kunnen werken. Niet werken is dan werkweigering en dan kunnen ze je loonstop zetten. Je kan je ook opnieuw ziekmelden en pas 31-12 betermelden. Wellicht is dat nog een oplossing als er niet valt te praten met je werkgever. En probeer ze nog even te wijzen op een eerdere mondelinge of schriftelijke afspraak. Sterkte en succes. Dit zijn geen fijne situaties. Groeten Linda

      Antwoord
  32. Sylwia

    Hoi Linda,

    Mijn contract van 1 jaar is beëindigd en loopt volgende maand af, echter ben ik het er niet mee eens, ik heb namelijk artrose in mijn nek en handen en ben zelfs bij de bedrijfsarts (november) hiervoor geweest. Ze vinden dat ik niet flexibel genoeg ben omdat ik niet alle voertuigen mag/kan rijden (taxi) dus geen rolstoelvervoer vanwege mijn nek. Nu heb ik mij vandaag ziek gemeld en nu wordt er aan mij gevraagd dat ik naar de bedrijfsarts moet gaan. Mogen ze dit zomaar van mij vragen?

    Antwoord
    • Linda

      Ja de enige die kan beoordelen of je terecht ziek bent is een bedrijfsarts. Je werkgever mag je dan ook oproepen bij de bedrijfsarts om te laten beoordelen of je ’terecht” ziek bent. Jij moet conform wetgeving Wet Verbetering Poortwachter gehoor geven aan een dergelijke oproep en hier aan meewerken. Sterkte en succes.

      Antwoord
  33. Tom

    Ik ben in december ziek geworden en hij heeft mij niet ziek aangemeld
    Nu ben ik al mijn tijd voor tijd uren kwijt en naar het schijnt ben ik pas op 11 jan ziek gemeld
    Kreeg vandaag 12 jan mijn ontslagbrief dat mijn contract niet verlengd word op 3 feb
    Op ontslagbrief staat ook dat ie is opgemaakt op 3 jan
    Kan dat

    Antwoord
    • Linda

      Hi Tom,

      hoe dit gaat verdiend geen schoonheidsprijs. Je werkgever moet je ziekmelding accepteren. Als ze hier over twijfelen dan moeten ze de bedrijfsarts laten bepalen of je terecht ziek bent. Verder zijn ze nu te laat met je contract eigenlijk opzeggen schriftelijk dit moet een maand van te voren. Ze antidateren de brief nu maar dat mag niet. Je zou dus voor de dagen te laat de aanzegboete kunnen claimen. Het is super vervelend maar je zou kosten moeten gaan maken aan een advocaat of jurist om al je rechten te claimen. Dit kost ook vaak serieus geld. De vraag is dus of de kosten baten het waard zou maken. Ook als een advocaat een brief stuurt en ze blijven maling aan je hebben dan zou je naar de rechter moeten om gelijk te krijgen. Wat nu wel ook belangrijk is is dat ze je ziek uitdienst melden zodat je je kan aanmelden in de ziektewet bij het UWV in plaats van de WW in. Sterkte en succes hiermee. Super vervelend.

      Antwoord
  34. nicole

    Hoi Linda,
    Ik heb in november 2022 mijn baan opgezegd per 1 maart 2023. Nu wil ik mij ziekmelden per 30 jan ivm operatie. Herstel +- 6 wkn. Mijn werkgever probeert die ziekmelding nu te weigeren omdat ik 1 maart uit dienst ga en dan dus nog niet hersteld ben. Wat zijn mijn rechten? Ik heb ook een andere baan (die ik gewoon houdt) en heb daar alle medewerking, daar ben ik uit geroosterd tot eind maart. Groetjes

    Antwoord
    • Linda

      Hi Nicole, ze mogen je ziekmelding niet weigeren. Alleen de bedrijfsarts mag beoordelen of je terecht ziek bent. Groeten Linda

      Antwoord
  35. Kim

    Mijn jaarcontract werd niet verlengd ivm ziekte, na 9 maanden ben ik nog niet hersteld en krijg nog onderzoeken en word ik waarschijnlijk nog geopereerd. Nu moet ik weer 2 x 3 uur gaan werken bij mijn ex werkgever die mij ontslagen heeft. Ik ben het daar niet mee eens omdat ik het een hele vreemde situatie vind. Ontslag geven en tijdens mijn ziekte toch weer aangepast werk te gaan doen bij mijn ex werkgever. Contract is ontbonden, dus heb verder niks.
    Wat kan ik hiermee?

    Antwoord
    • Linda

      Is dit op initiatief van de re-integratiebegeleider van het UWV?

      Antwoord
  36. Sterre

    Ik ben vlot uren op aan het bouwen na een ziekteperiode door overspanning, maar mijn tijdelijke contract in het voortgezet onderwijs wordt na juli niet verlengd. Ik hoop voor die tijd weer volledig aan het werk te zijn met mijn huidige functietaken. Dat is lastig, omdat het nu te laat is om mijn klassen weer over te nemen. In plaats daarvan kijk ik toetsen en werk van leerlingen na en neem ik andere lerarentaken op mij (surveilleren, et cetera). Mijn werkgever vindt het daarom lastig om mij op de hand daarvan volledig beter te melden binnen mijn functie, zelfs wanneer ik mijn volle uren weer draai.
    Vanaf september ben ik aangenomen bij een nieuwe baan in een andere, mij goed bekende sector waar ik de stressfactoren die ik in mijn huidige sector ben tegengekomen nooit ervaren heb. Ik keer dus terug naar een oude carrière.
    Ik wil in augustus de gehele maand vakantie nemen en niet door de rompslomp en de plichten van het UWV. Ik weet dat ik daarmee ook afzie van een uitkering, maar die last kan ik financieel dragen.
    Is het mogelijk om afstand te doen van de ziektewet indien de werkgever er moeite mee heeft om mij volledig hersteld te melden? Of kan ik mij direct na aanmelding bij het UWV beter melden?

    Antwoord
    • Linda

      je kan je sowieso direct beter melden. Ik zou wel gewoon je contract laten aflopen dat zij het niet verlengen en uitkering aanvragen en dan aangeven dat je per 1-9 weer nieuw werk hebt. Dan ben je volgens mij gewoon rond en krijg je netjes 1 maand toch ww als inkomen.

      Antwoord
  37. Peter

    Hallo,

    Ik ben begonnen als controller, en dat werk doe ik naast een WIA uitkering voor 20 uur per week. Ik merk echter dat het werk me weer richting een burn-out aan het brengen is en dat heeft tot gevolg dat ik me al meerdere keren heb ziek gemeld.

    Op het moment zit ik ook ziek thuis en overweeg ik sterk om uit dienst te gaan en meer ruimte te nemen om op zoek te gaan naar werk dat beter mij mijn situatie past. Nu ben ik even benieuwd hoe het zit met de ziektewet uitkering. Indien je ziek uit dienst gaat kom je in aanmerking voor de ziektewet, maar waar ligt hier de grens? Dien je echt ziek te zijn op de laatste dag? Wat in het geval als je de laatste werkdagen weer een betermelding doorgeeft en dan uit dienst gaat? Vervalt dan het recht op ziektewetuitkering volledig?

    Zeer benieuwd.

    Met vriendelijke groet,

    Peter

    Antwoord
    • Linda

      Hi Peter,

      wat vervelend zeg deze situatie. Het klikt alsof je dus geen goed passend werk hebt gevonden naast je WIA uitkering. Dus het is verstandig om ander passend werk te vinden.

      Je moet ziek zijn op de laatste werkdag en dan moet de werkgever je ziek uitdienst melden. Het kan zijn dat je dan niet de ziektewet in gaat maar bijv terug je WIA in. Ligt aan allemaal factoren wat niet mijn persoonlijke expertise is. Je kan UWV gratis bellen om te vragen hoe en wat.

      Sterkte hoor. Doorgaan en alles eruit persen is geen oplossing. Beter stoppen en zoeken naar iets dat beter past bij je klachten.

      groeten Linda

      Antwoord
  38. Sylvia Snoek

    Geachte mevrouw,

    Ik heb door mijn werk een hernia opgelopen en ga nu vervangend werk uitvoeren.

    Echter mijn contract wordt mede hierdoor niet verlengd met ingang van 4 november a.s.

    Ik heb een gesprek aangevraagd bij de bedrijfsarts,deze is gecanceld door mijn werkgever

    Zij willen een gesprek met mij en Human Resources aangaan.

    En willen dat ik niet ziek uit dienst ga.

    Mijn vraag is waar doe ik verstandig aan.

    Mij beter melden of ziek blijven.

    Antwoord
    • Linda

      Als je nog niet op je oude niveau en uren zat dan ben je terecht nog ziek. Dan zou ik dus ook ziek uitdienst gaan.

      Antwoord
  39. Csilla Sorban

    Goede middag. Ik heb in september beter gemeld van een hernia,maar ze willen nu mijn contract niet verlengen omdat ik te lang ziek geweest en ze willen met mij geen risico nemen. Ik hoorde de ontslag mondeling,ik krijg het niet geschreven. Mag dat? Mvg, Csilla Sorbán

    Antwoord
  40. VG

    Hoi,

    Ik zit momenteel gedeeltelijk in de ziektewet. Dit is door mijn zwangerschap/bevalling gekomen en valt dus onder ziek door zwangerschap vanuit het UVW. Nu loopt mijn tijdelijke contract bijna af en weet ik nog niet of deze verlengt gaat worden. Als deze niet verlengt wordt, heb ik dan recht op een ziektewetuitkering van het UWV omdat ik dus wel gedeeltelijk aan het werk ben?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.