Sommige klanten bellen ons op omdat ze een succesvolle plaatsing in het tweede spoor hebben en een nieuw contract aangeboden krijgen. Ze willen graag naar de nieuwe werkgever maar ze willen ook hun ontslagvergoeding na 2 jaar ziekte niet mislopen. What to do?

 

Ik wil mijn ontslagdeal niet mislopen in mijn 2e spoor!

Er is helaas geen eenduidig antwoord. Dit betreft maatwerk en we moeten naar je persoonlijke situatie kijken. Voorbeeld 1: je zit net op 13 maanden ziekte en bent al 3 maanden in deze nieuwe job (middels detachering, proefplaatsing etc) aan het werk. Dan zou je kunnen stellen dat er een succesvolle plaatsing en geslaagde re-integratie extern is. Dan zou het misschien terecht zijn dat je beter bent en overgaat naar een nieuwe partij. 

Voorbeeld 2: je zit net op 22 maanden ziekte (dit is bijna 2 jaar) en je hebt nog niet eens proef gedraaid en weet dus nog helemaal niet of dit een succesvolle nieuwe plaatsing is. Dan zou het terecht zijn om nog even te wachten, de WIA keuring door te laten gaan en straks een officieel 2 jaar ziekte ontslag te regelen alvorens je mogelijk officieel overgaat naar deze nieuwe partij. 

Met deze 2 voorbeelden hoop ik dat je begrijpt dat het echt aan je persoonlijke situatie ligt. 

Tip 1. Teken geen nieuw contract zonder overleg

Teken nooit zomaar een nieuw contract zonder overleg met ons. Je werkgever zou dan namelijk kunnen stellen dat je zelf voor een nieuwe baan hebt getekend en daarmee zelf ontslag zou moeten nemen. Hierdoor kan je mogelijk je ontslag deal na 2 jaar ziekte mislopen. 

Tip 2. Proefplaatsing detachering is veilig

Als je in 2e spoor werkzaam bent, hou dit zolang als dat de WIA keuring en beslissing nog niet is geweest op een detacheringsconstructie en of proefplaatsing. Helaas zijn veel WIA’s te laat en willen mensen graag door naar deze mogelijke nieuwe partij. Heb geduld. De juiste volgorde is, eerst een WIA keuring, dan ontslag en dan een officiele nieuwe werkgever. 

Tip 3. Speciale afspraken maken

Als werkgever en werknemer toch niet op de WIA keuring willen wachten dan kunnen we in sommige gevallen wel afspraken op papier zetten met je werkgever of mogelijk toch al het ontslag regelen met elkaar. Hierdoor kan je in sommige situaties toch eerder dan de WIA keuring de nieuwe baan aangaan. En leggen we veilig voor je vast met je werkgever dat ze alsnog de transitievergoeding na 2 jaar ziekte gaan betalen. LET OP: dit is maatwerk. Wat wel of niet kan ligt echt aan je persoonlijke situatie die we moeten beoordelen. Schakel ons in. 

Wil je ook zorgeloos richting je WIA en ontslag?

De één werd 40% WIA afgekeurd en de ander 100% WIA afgekeurd met dezelfde ziekte en klachten. Zo voorkom je dat je de verkeerde dingen zegt tijdens je WIA gesprek en mogelijk in de WW of bijstand belandt.

Meld je nu aan voor ‘Zorgeloos richting je WIA en ontslag’.