...
Hoe zorg ik dat ik de transitievergoeding niet misloop in mijn 2e spoor traject | De Ontslagexpert
Gepubliceerd op 25 maart 2024
Stappenplan: Ziek uitdienst wat moeten werkgever en werknemer doen?

In deze blog vertel ik wat de werkgever en de werknemer per 1 januari 2019 moeten doen wanneer een werknemer ziek uit dienst gaat. Ik ga in deze blog uit van de situatie waarbij er een lopend tijdelijk contract is welke niet verlengt wordt. De werknemer is geheel of gedeeltelijk ziek en zal hierdoor (gedeeltelijk) ziek uit dienst gaan.

Wat moet de werkgever doen?

  • Als het goed is heeft de werkgever de afgelopen ziekteperiode van de werknemer de Wet Verbetering Poortwachter opgevolgd en een ziekteverzuimdossier aangelegd. Hierin zijn verplichte momenten van afspraken met een bedrijfsarts en specifieke documenten die aangemaakt en ingevuld dienen te worden.
  • Op de laatste werkdag van de werknemer moet de werkgever de (gedeeltelijk) zieke werknemer ziek uitdienst melden bij het UWV.  Doe dit via de volgende link: aanvraag van de Ziektewet-uitkering. Hiervoor heb je een Werkgeversportaal login nodig van het UWV of je moet per heden eherkenning aanvragen om toegang te krijgen op de UWV site.

Wat moet de (ex) werknemer doen?

  • De ziekte aanmelding bij het UWV doet de werkgever dus als eerste stap. Voor 1 januari 2019 kreeg je dan vervolgens een oproep per brief of telefoontje van het UWV met betrekking tot de ziekmelding.
  • Per 1 januari 2019 krijg je een ontvangstbevestiging van het UWV (na de aanmelding van de werkgever) met een link naar een digitale vragenlijst. Je kan hier met DigiD inloggen en de vragenlijst invullen. Dit moet je binnen 3 dagen doen na ontvangst van de digitale vragenlijst.

Tip werkgever:

  • Zorg dat je een inlog hebt van een UWV werkgeversportaal of zorg dat je de nieuwe eherkenning ”inlog” regelt.
  • Zorg voor een tijdige ziek uitdienst melding bij het UWV. Uiterlijk op de laatste werkdag van de werknemer. Je riskeert anders een boete van het UWV.
  • Informeer je werknemer tijdig dat hij een DigiD nodig heeft om straks de digitale vragenlijst te kunnen beantwoorden na uitdiensttreding. Wanneer je werknemer geen DigiD heeft zal hij deze moeten aanvragen wat vaak een aantal werkdagen duurt. Hiermee kan de werknemer knel komen met de termijn waarbinnen hij de vragenlijst MOET invullen.

Tip werknemer:

  • Hou in de gaten of je ‘snel” een ontvangstbevestiging ontvangt. Zo niet bel dan je werkgever om te vragen of de aanmelding wel juist is gebeurt. Bel ook naar het UWV om te kijken wat er aan de hand is en binnen welke tijd je de vragenlijst dient te ontvangen.
  • Zorg voor een werkende DigiD inlog. Zodat je de vragenlijst tijdig kunt invullen.

 

Wil je ook zorgeloos richting je WIA en ontslag?

De één werd 40% WIA afgekeurd en de ander 100% WIA afgekeurd met dezelfde ziekte en klachten. Zo voorkom je dat je de verkeerde dingen zegt tijdens je WIA gesprek en mogelijk in de WW of bijstand belandt.

Lees hier meer informatie ‘Zorgeloos richting je WIA en ontslag’.

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

51 Reacties

  1. Joke

    Gelden deze nieuwe regels ook bij een contract voor onbepaalde tijd?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Joke, vaak als je ziek uitdienst gaat en je hebt een onbepaalde tijd contract dan ga je uitdienst ivm de WIA aanvraag en uitkering. Dit is een hele andere situatie. 😉 Liefs Linda

      Antwoord
      • Floortje

        Linda hoe gaat dit traject dan als je uit dienst gaat met een onbepaald tijd contract misschien dat je me dat kunt laten weten

        Antwoord
        • Linda

          Hi Floortje,

          als je een onbepaalde tijd hebt dan loopt je ziekteperiode 2 jaar via je werkgever. Dan krijg je ook een WIA keuring bij het uwv en afhankelijk van je keuring ga je geheel of gedeeltelijk bij je werkgever uitdienst.

          Groeten Linda

          Antwoord
      • Johm

        Hey k heb een vraag,

        Ik ben ziek en maandag loopt mijn contract af en die dag heb ik ook een afspraak bij de bedrijf arts…

        Kunt u mij mis vertellen wat ik moet doen precies.

        Moet ik. Nu ziektewet uitkering aanvragen ofzo.

        Hoor graag meer avast bedankt

        Antwoord
        • Linda

          Hi John,
          een werkgever heeft er vaak belang bij dat iemand niet ziek uitdienst gaat. Ik weet niet precies wat je situatie is en hoe zaken ervoor staan nu. Ben je nu volledig ziek? Gedeeltelijk? 

          Voor jou is van belang dat de bedrijfsarts doet wat klopt. Ben je ziek dan ben je ziek? Ben je beter dan kan dit een probleem geven als dat niet zo is maar de arts dit wel vind. Dan zal er even een plan de campagne moeten komen. 

          Als je ziek bent, en de arts beaamt dit, dan moet de werkgever een officiële ziek uitdienst melding doen. 

          Antwoord
      • Anna

        Hi Linda,

        Eind juni loopt mijn contract af. Ik ben nu sinds oktober 2019 arbeidsongeschikt verklaar, in het begin heb ik wel een aantal dagen gewerkt doordat ik een vervelende arbo arts had die geen rekening met mij hield. Mijn werkgever hield er ook geen rekening mee maar een paar maanden geleden kreeg ik een nieuwe arbo arts en die heeft me volledig ao verklaard. Ik heb net voor corona een eerste gesprek met hem gehad en mijn volgende gesprek verliep via de telefoon. Ik was toen namelijk ook onder behandeling bij een psycholoog alleen omdat de behandeling eerst betaald moest worden via je eigen risico werd het wel lastig voor me omdat we het financieel best krap hebben op dit moment. De rest van mijn aandoeningen staan wel allemaal in mijn dossier qua ziekenhuisbezoeken, huisarts bezoeken en de medicijnen. Nu kan ik als alternatief wel bij de praktijkondersteuner terecht. Maar na dat ene telefoontje van twee maanden geleden met de arboarts ben ik niet meer gebeld door hem. Mijn werkgever belde me namelijk een dag later om aan te geven dat hij het nu tijdens corona veel te druk heeft om elke week met mij contact op te nemen en dat ze mijn laptop en werktelefoon wil komen ophalen omdat ze toch niet verwacht dat ik weer aan het werk ga. Ze gaf tevens ook aan dat mijn contract niet verlengd zou worden. Ze bracht het zo dat het mij ook rust zou geven als ze niet constant elke week zou bellen. Maar ze gaf wel aan dat ze de arbo arts nog wel zou houden, puur voor mij zelf zodat ik mijn hart kan luchten. Nu heb ik twee maanden niks van mijn wg gehoord en niks van de arbo arts? Wat moet ik nu doen en hoe zit het dalijk met de zw, word ik er dan op afgerekend dat er niks meer is gedaan aan mijn medisch dossier?

        Antwoord
        • Linda

          Hi Anna,

          werkgever en werknemer zijn samen verplicht de Wet Verbetering Poortwachter op te volen. Regelmatig contact, regelmatig naar de bedrijfsarts, regelmatig verslaglegging. Ik zou wel zorgen dat je vanuit jou kant ‘contact’ houdt zodat jou niks kwalijk genomen kan worden. Wil je uitgebreider advies in je zaak dan kan je een hulpcall bij me inplannen. Ik denk en kijk graag met je mee.

          Sterkte!

          Antwoord
  2. Marijke de Vogel

    Hoe zit dit als iemand zelf ontslag neemt ivm en een paar dagen voor einde dienstverband ziek meldt?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Marijke,

      dit is inderdaad een bijzondere situatie. Leuk altijd die bijzondere situaties.

      Mijn eerste gedachte en advies zou zijn: Als je zelf ontslag neemt dan heb je geen recht op WW. Je doet zelf afstand van je loon. Als je ziek bent en je neemt ontslag, dan heb je geen recht op ZW omdat je dan afstand doet van je loondoorbetaling tijdens ziekte. Maar als je ontslag neemt, daarna ziek wordt en je had niet van te voren kunnen weten dat je ziek zou worden dan zou er recht op ZW kunnen bestaan. Dan moet je wel heel goed kunnen aantonen dat dit het geval is.

      Mijn advies is: ziek uit dienst melding doen bij UWV (die moet je doen want de werknemer gaat ziek uit dienst). Maar ook aangeven dat werknemer zelf ontslag heeft genomen. Ontslagbrief bijvoegen. UWV zal vervolgens zelf beoordelen of er überhaupt sprake is van ziekte en wanneer dit is ontstaan. Als de werknemer toch een ZW uitkering krijgt dan merkt de werkgever dat in de ZW flex premie.’

      Ik zou inderdaad het UWV vragen om uitsluitsel in deze al weten de dames aan de lijn ook niet altijd de echte antwoorden of geven soms verkeerde info :(.

      Zou je mij de uitkomst kunnen laten weten? Dan kan ik dit toevoegen in de blog die ook jij had gevonden in eerste instantie. Er zijn vast meer bedrijven die hier tegen aan lopen. 😀

      Groeten Linda

      Antwoord
    • Leon

      Als je een tijdelijk contract hebt en je ziek uit dienst gaat, hoe zit het dan met de transitie vergoeding??

      Antwoord
      • Linda

        Hi Leon,

        de vraag is hoelang je indienst was. Precies 2 jaar? Dan heb je recht op de transitievergoeding. Vaak verlengen bedrijven tegenwoordig tot 2 jaar – min 1 dag zodat ze na 2 jaar tijdelijke contracten geen transitievergoeding hoeven te betalen.

        Ik hoop dat hiermee je vraag beantwoord is.

        Groeten Linda

        Antwoord
    • Brenda Losekoot

      Deze ‘bijzondere’ situatie geldt ook voor mijn bedrijf. Werknemer heeft aangegeven dat hij geen verlenging wil van zijn tijdelijk contract, gaat andere meer interessante dingen doen, dus dat hebben wij schriftelijk bevestigd. 4 weken voor einde contract meldt hij zich ziek. Als hij ziek uit dienst gaat heeft hij geen recht op WW maar misschien wel ZW uitkering. Hij moet dus goed kunnen bewijzen dat hij ziek is.
      Ik ben benieuwd hoe het bij jullie is afgelopen.

      Antwoord
      • Linda

        Ik weet ook niet hoe de andere situatie is afgelopen. Eventueel kan je even de werkgeverstelefoon bellen om antwoord te krijgen wat nu precies te doen. Had deze werknemer bijv al een nieuw contract bij nieuwe werkgever getekend? Deze situatie even aan UWV voorleggen. Ik ben ook benieuwd naar de uitkomst, laat je het me weten 😀 altijd leuk om van elkaar te leren.

        Antwoord
  3. Nathalie

    Mijn contract eindigt 1 juni en ik ga ziek uit dienst. Ik werk 32 vd 40 uur. Dus nog best veel.

    Val ik dan onder WW of ZW?

    Groetjes Nathalie

    Antwoord
    • Linda

      Hi Nathalie,

      dan ga je voor het stuk dat jij kunt werken de WW in en voor het stuk wat je nog niet beter bent de ZW in.

      Groetjes Linda

      Antwoord
  4. Anoniem

    Hall, Ik zit nogal in een bijzondere en aparte situatie, zou u mij daar in eerste instantie privé advies over kunnen geven? Dat ik mijn verhaal eerst privé aan u mail zeg maar?

    Met vriendelijke groet,

    Anoniem

    Antwoord
  5. arie

    ik ben ziek uit dienst gegaan met een contract voor onbepaalde tijd, werkgever heeft geen melding gedaan aan het UWV, ik sta nog immer als volledig arbeidsongeschikt in het systeem van het UWV, vanuit de 42e week melding, heb nooit een oproep voor de WIA ontvangen, wel is er WW toegekend, terwijl ik volledig arbeidsongeschikt sta in de boeken van het UWV.
    Welke stappen zijn hiertegen te beginnen?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Arie,

      normaliter kan je niet ziek uitdienst gaan wanneer jij een vast contract hebt voor onbepaalde tijd.

      Een werkgever mag iemand die ziek is niet ontslaan binnen 2 jaar. Een werkgever moet conform de Wet Verbetering Poortwachter 2 jaar lang alles op alles zetten om iemand te laten reintegreren. Na 2 jaar ziekte krijg je dan een WIA keuring. Als die WIA keuring erdoor is dan pas kan een werkgever iemand middels een vaststellingsovereenkomst na 2 jaar uitdient laten gaan.

      De vraag is dus even wat je situatie precies is? Hoelang ben je al ziek? Waarvoor en of waarmee ben je akkoord gegaan? Wat heb je mogelijk getekend?

      Ik kan je helaas nu geen gericht advies geven omdat ik veel te weinig kennis heb van de huidige situatie.

      Groeten Linda

      Antwoord
  6. Caroline

    Beste Linda,
    Mijn dochter heeft een contract voor bepaalde tijd van 1 jaar tot 31-12-2020. Zij is arbeidsongeschikt geraakt en is bezig met reintegreren. Zij is wel weer voor 38 uren (fulltime ) op de werkvloer maar krijgt 70% van haar loon omdat zij nog niet 100% haar werk kan doen. Een precies uitzicht hierop is er niet.
    Zij wil eigenlijk ontslag nemen omdat ze de geestelijke druk niet meer aankan. Mijn vraag is: is dit verstandig? Wat is de procedure verder?
    Met vriendelijke groet, caroline

    Antwoord
    • Linda

      Hi Caroline,

      waar ik mij allereerst over verbaas is dat zij voor haar gewerkte uren mar 70% krijgt. Normaliter kan er geld gekort worden bijv 70% als iemand ziek is. Zodra iemand dan weer uren werkt, gaan normaliter die uren (maakt niet uit wat ze dan doet) tegen 100%. De vraag is dus even wat staat er in haar contract CAO, personeelshandboek?

      Ik snap dat de geestelijke druk haar teveel is en wordt. Dat is bijna altijd in dit soort zaken. Echter wanneer je zelf ontslag neemt heeft zij niks meer. Ze is dan vrijwillig weg, krijgt geen ww en geen ziektewet bij uwv. Als je bang bent dat zij voor altijd of nog langere tijd ziek is, dan zou ze in de problemen kunnen komen omdat er dan geen werkgever meer is waarna je na 2 jaar een WIA keuring krijgt. Dit kan dus echt grote gevolgen voor haar hebben. Als zij verwacht dat ze na paar maand gewoon hersteld is en weer kan solliciteren en een paar maand zonder inkomen kan dan kan ze het risico nemen.

      Mochten jullie hulp nodig hebben met alles uitzoeken en of verder advies dan heb ik een speciaal gereduceerd uurtarief van 60 euro inc btw voor werknemers.

      Ik hoop dat je hiermee in ieder geval al even op weg bent geholpen. Sterkte voor je dochter.

      Antwoord
  7. Evelyn

    Beste Linda,
    mijn zoon zijn contract verloopt eind van deze maand en hij is sinds ongeveer 2,5 maanden ziek. Hij doet aangepast werk voor 3×3 uur per week. Nu heeft zijn werkgever hem gezegd dat hij na vandaag niet meer hoeft te komen, dat hij dus zijn vakantie dagen opneemt. En nu zegt hij ook dat ze hem NIET ziek uit dienst willen melden. Dit onder het mom dat dat beter is voor hem zelf omdat hij anders weer naar een arbo arts moet. Mijn zoon heeft een vastgestelde aandoening aan zijn knie waarvoor hij therapie krijgt en is de komende 3 maanden zeker nog niet in staat om zijn werk te hervatten. Dit kan dan zo toch nooit goed zijn voor mijn zoon? En waarom doet de werkgever dit op deze manier? Het contract verloopt immers dus dan heeft hij toch geen verplichtingen meer? Ik hoop dat je advies voor ons hebt, alvast bedank.
    Mvg Evelyn

    Antwoord
    • Linda

      Hi Evelyn,

      wat een vervelende situatie en goed dat jullie even verder kijken en denken! Heel blij dat je me mailt.

      Advies: stuur schriftelijk een mail dat je niet akkoord gaat met het inzetten en opnemen van vakantiedagen. Geef aan dat je zoon gewoon beschikbaar is voor het werk en de reintegratie zoals deze voorheen ging. Geef daarnaast ook aan dat je conform de wetgeving wilt handelen en dat je juridisch advies hebt ingewonnen en dat dit niet de gang van zaken is zoals die hoort te gaan. Geef aan dat jullie beide tot einddatum de Wet Verbetering Poortwachter dienen op te volgen en dat je zoon conform wetgeving gedeeltelijk ziek uitdienst gemeld zal moeten worden door de werkgever bij het UWV.

      Ik kan voor XX euro een mail voor je opstellen welke jullie uit eigen naam kunnen opsturen. Wat hier gebeurt is niet hoe het hoort! Betreft het een grote werkgever die wellicht WGA eigen risicodrager is? Dan is het namelijk zo dat ze tot 10 jaar achter de schermen in principe ziekte betalen en verantwoordelijk zijn.

      Succes en sterkte en je moet hier even nu goed zwart op wit achteraan gaan zodat je zoon niet in de problemen komt. Even bijsturen en in goede banen leiden. Helemaal aangezien het chronisch is aan zijn knie en je niet weet hoelang het nog gaat duren en of er mogelijk nog andere complicaties gaan komen.

      Groeten Linda (ik stuur je prive nog even wat extra info)

      Antwoord
  8. bianca

    Mijn bepaalde tijd contract eindigt in mei. ik heb een contract voor 32 uur. Op moment einde contract ben ik nog deels ziek. Derhalve verlengt mijn werkgever mijn contract niet met dezelfde uren als mijn lopende contract maar met de uren die weer beter ben. Moet mijn werkgever dan ook een melding ziek uit dienst doen bij UWV?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Bianca,

      jouw werkgever moet jou dan zeker nog ziek uitdienst melden want je bent nog gedeeltelijk ziek. Beterschap en sterkte.

      Groeten Linda

      Antwoord
  9. Britt

    Hoi
    Ik heb een 6mnd contract die niet verlengd gaat worden en stopt op 1 juni.
    Ik ben sinds2 weken ziek thuis door de spanning
    Ik ga dus ziek uit dienst.
    Ik verwacht/hoop straks weer snel beter te zijn. Hoe geef ik dat aan bij uwv? In hun vragenlijst? En moet ik mij ook bij de (oude)werkgever beter melden dan?
    Alvast bedankt

    Antwoord
    • Linda

      Hi Britt,

      als je op het moment van uitdiensttreding ziek bent dan moet de werkgever jou ziek uitdienst melden. Dan ga je namelijk de ziektewet in bij het uwv ipv de WW.Wanneer je namelijk de WW in gaat moet je ook per direct solliciteren volgens de sollicitatieplicht. Als je ziek bent zal je ook niet kunnen solliciteren. Zodra je dan beter bent, meldt jij je in die ziektewet bij het uwv weer beter. Dan zal je de WW in gaan en dan zal je dus weer het solliciteren oppakken.

      Dus je moet je niet beter melden wanneer je dit niet bent. De vragenlijst van het UWV heb ik nog niet eerder gezien, dit is nieuw. Welke vragen je dus krijgt en hoe je die moet beantwoorden weet ik niet.

      Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Beterschap!

      Liefs Linda

      Antwoord
  10. Britt

    Dank voor je snelle reacrie

    Antwoord
  11. Katja

    Hallo,

    Hoe zit het als een werknemer per 1 sept. een andere baan heeft en zich nu ziek meld bij ons omdat ze het niet meer trekt op deze groep. Maar per 1 sept. weer gaat beginnen op de andere werkplek?
    Heeft dit gevolgen voor haar andere baan? Of zou ze zich dan laatste dag van het contract weer beter moeten melden?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Katja,

      ik heb je prive gemaild.

      Liefs Linda

      Antwoord
      • Marieke Schulenburg

        Wij hebben een exact identieke situatie nu, ben wel benieuwd wat je advies in deze is.

        Antwoord
  12. Rita

    Hoi Linda,

    Ik heb een tijdelijk contract tot 1/10/2019. Omdat de kans klein was op verlenging heb ik al tijdig gesolliciteerd en een nieuwe baan per 1/9/2019 gevonden. Helaas ben ik vanaf eind mei in de ziektewet. Mijn nieuwe werkgever zegt nu dat de arbeidsovereenkomst niet in kan gaan en dat ik eerst een zw uitkering krijg via mijn huidige werkgever. Ik moet mijn huidige baan nog opzeggen voor 1/8 as maar twijfel of ik dan wel een uitkering krijg. Ik heb immers een nieuwe werkgever maar die wijst naar het UWV en/of huidige werkgever. Wat is wijsheid?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Rita,

      mijn advies is niet je huidige baan opzeggen als er geen nieuw getekend contract was/is bij de nieuwe werkgever. Het risico is namelijk dat als jij nu zelf opzegt dat je vrijwillig werkloos wordt, geen recht op WW en ook niet zomaar recht op ZW. Laat je contract gewoon lopen en laat de huidige werkgever maar beslissen of je een verlenging krijgt of niet. Als je geen verlenging krijgt, moet je huidige werkgever jou (geheel, gedeeltelijk) ziek uitdienst melden. Je loopt anders namelijk het risico dat je zonder recht op WW en of ZW komt te zitten en dus geen inkomen hebt. Ik mail je nog even prive.

      Pas dus goed op wat je doet.

      Liefs Linda

      Antwoord
  13. Anita Stok

    Hoi Linda,

    Ik heb een contract voor onbepaalde tijd. Ik heb MS en zit nu in het begin van het 2e jaar van de reintegratie. Ik zit nu op 32 van de 40 uur en dat zal wel het maximale zijn. Voor de ziekte had ik het al niet naar mijn zin op het werk en was bezig met een nieuwe baan, toen de diagnose kwam. Ik krijg de indruk dat mijn werkgever me liever kwijt dan rijk is en wil zelf ook graag weg.
    Hoe kan ik dat het beste aanpakken en niet mijn rechten verliezen. Hoe krijg ik voor een eventuele nieuwe werkgever een no-risk polis.

    Groetjes Anita

    Antwoord
    • Linda

      Hi Anita,

      mijn advies is blijven zitten tot je wia keuring erdoor is. Anders neem je teveel risico. Je nieuwe werkgever zal je niet indienst nemen voor je volle uren. Die zullen jou voor de uren aannemen die je kan werken. Waardoor je ‘beter’ bent en uit de ziekte gaat vallen. En dus geen wia keuring krijgt. Enige wat je zou kunnen overleggen met arboarts ed is dat je mis toch tweede spoor mag gaan kijken. Dan kan je legaal zonder risico’s verder gaan kijken. Echter kan je dan niet zomaar zelf gaan solliciteren. Dus dit is een lastige situatie waar je even goed over na moet denken. Alle risico’s afwegen, mogelijkheden bespreken met je werkgever en kijken in hoeverre ze je willen helpen hierin.

      Succes, zet hem op en sterkte!

      Antwoord
  14. Wendy

    Op de ene dag hebben wij onze ex werkneemster aangegeven dat haar tijdelijke contract niet werd verlengd, de dag erna melde zij zich ziek. Dus zij is ziek uit dienst gegaan. Nu moet zij gekeurd worden voor de WIA. Zou dat dan toch nog invloed kunnen hebben op onze WGA premie?

    Ik ben benieuwd… Alvast bedankt!

    Antwoord
    • Linda

      Hi Wendy,

      dit zou kunnen ja. Licht er helemaal aan in welke branche je zit, hoe groot het bedrijf is etc etc. Sommige branches hebben gewoon standaard premies dus dan maakt het niet zoveel uit wat er vanuit jullie wel of niet is gekomen in de WIA. Kortom het hangt van diverse factoren af.

      Groeten Linda

      Antwoord
  15. Laura

    Ik ben momenteel ziek in dienst en bezig met reintegratie. Mijn contract loopt eind dit jaar af. Mijn werkgever is nog erg vaag over of hij mijn contract wil gaan verlengen. Echter door de gang van zaken de afgelopen maanden wil ik hier eigenlijk zelf niet meer verder. Wat als mijn werkgever zegt mijn contract te willen verlengen en ik dit aanbod weiger? Heb ik dan nog wel recht op een ziektewetuitkering?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Laura,
      je werkgever moet je sowieso officieel 1 maand voor afloop contract informeren wat ze gaan doen (wel niet verlengen). Doen zij dit niet dan kan je de aanzegboete claimen. Lees: https://www.deontslagexpert.nl/hrblog/contracten/aanzeggen-aanzegplicht-aanzegboete/
      Als je werkgever je wel verlengt en jij weigert dan ben je vrijwillig werkloos en krijg je dus geen uitkering van UWV. Want je hebt er vrijwillig voor gekozen om zonder inkomen te zitten. Je kan wel, stel dat je een verlenging krijgt, aangeven en vragen of ze dit niet willen doen. Wel moet je dan zorgen dat ze alsnog een briefje maken dat ZIJ jou niet verlengen als bewijs richting uwv.
      Afhankelijk of je werkgever eigenrisico drager is voor ziekte zullen ze hun beslissing daarop maken. Als je werkgever namelijk eigen risicodrager is, dan ga je ziek uit dienst enbetalen zij achter de schermen alsnog je ziektewetuitkering. Dan zullen ze denken, we hebben haar dan liever in dienst zodat we meer invloed hebben op de reintegratie. Dus dit soort dingen spelen allemaal mee en vaak draait het om geld ;).
      Sterkte en succes!

      Antwoord
  16. W.

    Goedendag,

    Ik ben sinds oktober jl. In de ziektewet gegaan met contract van 30 uur contract lopend tot 29-02-2020. Ik werk inmiddels 12 uur. Maar in de toekomst ga ik een intensief traject in van 2tot4 dagen of dagdelen per week voor onbekende tijd. Ik weet ook niet of ik deze 12uur dan kan blijven werken. Nu staat mijn weggever in dubio. Hij wilt mij ‘niet laten vallen’ en wil het beste voor mij zoeken maar ook voor zijn bedrijf..
    Na dit tijdelijke contract en contract van 12 en rest ziektewet. Of helemaal geen contract.
    Maar bij 12uur contract redt ik het financieel niet een krijg ik de rompslomp erbij van de aanvullende bijstand. Geen contract is UWV.
    Die rompslomp er omheen zie ik zelf niet zitten aan papieren en alles verantwoorden e.d.

    Of heb ik dit verkeerd ik ben een beetje aan het zoeken hoe en wat, ik heb dit nog nooit bij de hand gehad…
    Kunt u mij wat informatie verstrekken.

    H. Gr
    W. Van Ommeren

    Antwoord
    • Linda

      Hi W.

      je kan een verlenging krijgen van je werkgever voor 12 uur en voor de rest vervallen je uren dan. Als je niet ziek was dan vroeg je voor die uren die wegvallen ww aan. Nu zal je dan ziektewet aanvragen en dan krijg je over die overige uren gewoon geld van het UWV. Ik ben geen uitkeringsexpert! Bel de gratis werknemerstelefoon van het uwv even voor sluitende antwoorden. Zij kunnen je met deze vragen uitstekend helpen.

      Groeten Linda

      Antwoord
  17. Marco Dekker

    Hallo linda, ook ik heb te maken met een uitzonderlijke situatie. Mijn tijdelijke contract is meer dan 2 maanden voor afloop al schriftelijk opgezegd, en ik heb geprobeerd om mijn contract netjes uit te werken ondanks mijn burn-out klachten. Echter werd ik erop gewezen dat als ik mij ziek zou melden na afloop van de laatste werkdag, dat er een hele hoop aanspraken van waaronder; NV schade verz. en/of pensioen opbouw polissen zouden komen te vervallen. Nu heb ik ondanks de opzegging die ik schriftelijk ontvangen heb mijzelf op de laatste dag ziek moeten melden (tegen mijn principes in maar op advies). Nu blijkt mijn ex-werkgever enigenrisico drager te zijn. Laatst kreeg ik dus een verzuimbegeleider op visite die mij mededeelde dat ik officieel nog in dienst ben en onder het verzuimreglement van het bedrijf van mijn ex-werkgever val. Hoe ziet het er nu uit voor mij? Ik val onder een technische metaal cao en heb in principe al een andere baan. Maar ik wil gewoon eerst orde op zaken stellen om een goede start bij mijn volgende werkgever te kunnen maken. Ik wist niet precies welke gevolgen dit zou hebben voor mij omdat ik niet van het ziek zijn ben, en heb juist tot het einde gewacht uit loyaliteit zodat mijn ex werkgever hier niet mee belast zou worden. Ik voel me best schuldig hieronder maar ik moet de feiten onder ogen zien en aan mijn herstel werken volgens de huisarts en het GGZ. Ik heb tevens een papier getekend bij de verzuimbegeleider dat ik mijn medische dossier ter inzage beschikbaar stel om mijn wil van medewerking aan te tonen. Tevens heb ik omdat ik het niet meer kon op eigen initiatief halve dagen gewerkt obv snipperdagen uit trotsgevoel om hun niets mee te laten krijgen, maar ik trok het gewoon niet meer…Wat kan ik nu allemaal verwachten want het is me niet echt duidelijk.

    Antwoord
    • Linda

      Hi Marco,

      deze vraag is niet even simpel te beantwoorden. Ik begrijp ook even niet dat er al een nieuwe werkgever is en waarom de ex werkgever dan nog iets met je te maken heeft. 
      Als je meer wilt weten kan je een telefonisch consult inplannen bij mij. Dan kan ik even de missende info van je horen en een goed advies geven. Ik kan je in een half uur heel veel vertellen en uitleggen zodat jij beter weet wat de risico’s en consequenties zijn en jij beter weet te handelen. Je zal ervaren dat je sterker in je schoenen staat omdat je weet waar je het over hebt en de werkgever je niet zomaar iets kan wijsmaken. Voor een half uur bellen reken ik 30 euro. Je krijgt hiermee duidelijkheid en meer zekerheid. 

      Dat je werkgever eigenrisicodrager is veranderd zeker de zaak met hoe ze met je om zullen gaan. Het is goed om dit te begrijpen en weten zodat je juist kunt anticiperen of zodat je snapt waarom ze handelen zoals ze handelen. 

      Ik heb woensdagmiddag en donderdagmiddag vanaf 13:00 uur plek om te bellen. Wat komt jou het beste uit? 
      Als je je nummer toestuurt zal ik dan telefonisch contact met je opnemen. 

      Ik hoor het graag van je. 

      Antwoord
  18. Sandra Nieuwenhuijsen

    Ik ben sinds 25 november 2019 ziek thuis. In eerste instantie natuurlijk volledig, vanaf 9 december voor 50% maar vanaf 1 januari 2020 weer volledig. Inmiddels zou ik weer mogen gaan integreren voor 3 x 2 uur (mijn volledige werkweek bedraagt 39,75 uur) maar omdat ik verkouden ben, ben ik nog niet begonnen met reïntegreren vanwege t coronavirus.

    Allemaal heel vervelend maar niet echt mijn schuld in mijn ogen.

    Nu loopt 31 augustus as mijn (tijdelijke) contract af. Ik ga er voor nu vanuit dat ik dan nog niet volledig aan t werk ben. Normaal gesproken zou mijn werkgever t contract gewoon verlengen (als ik niet ziek zou zijn) maar nu weet ik t zo net niet.

    Mag de werkgever mijn contract gewoon beëindigen en Is er iets wat ik kan doen om ervoor te zorgen dat ik mijn baan niet kwijtraak?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Sandra,

      helaas door Corona stagneert veel re-integratie ook. Helaas kan een werkgever om welke reden dan ook een tijdelijk contract niet verlengen. Hier zal je dus weinig tegen kunnen doen. 

      Enige wat je in de gaten kan houden is dat je werkgever je wel officieel aanzegt (of dat dit vooraf in je contract al staat) doen ze dit te laat dan zijn ze een aanzegboete verschuldigd. 

      Lees: https://www.deontslagexpert.nl/hrblog/contracten/aanzeggen-aanzegplicht-aanzegboete/

      Sterkte.

      Liefs Linda

      Antwoord
  19. Bart

    Mijn man is ziek uit dienst gegaan (eind contract bepaalde tijd) bij een eigen risico dragende werkgever. Werkgever heeft hem ziek gemeld bij UWV. Mijn man heeft meerdere keren gebeld met uwv en uwv heeft werkgever ook aangeschreven. Als reactie hierop is op gesprek geweest bij z’n voormalig leidinggevende, hierin werd gezegd dat mijn verkeerde melding bij uwv gedaan had en dat hij ww aan moest vragen. Ook hierna is hij nog een keer gebeld om hem uit te leggen hoe
    Hij ww
    Moet aanvragen. Maar hij heeft uiteindelijk geen ziekte uitkering ontvangen deze maand. Wie moet nu betalen uwv of oude werkgever( eigen risico drager)

    Antwoord
    • barr

      Sorry zie foutje werkgever heeft mijn man niet(!) ziek gemeld bij uwv

      Antwoord
    • Linda

      Oef wat een vervelende situatie. Gewoon ziektewet aanvragen bij UWV en zeggen dat werkgever weigert een ziek uitdienst melding te doen. Niet mee gaan in het WW verhaal. Pas op hoor. Heel vervelend maar even goed met UWV bellen en de situatie uitleggen. Sterkte!

      Antwoord
  20. Fred

    Ik heb een vraag: Ik ben ziek uit dienst gegaan mijn contract liep af. Mijn ex werkgever heeft een verzekering bij AON voor ziek-uit-dienst en reintergratie begeleiding. Wie is er nu eerst aan zet? wat is het proces? Loopt mijn uitkering en reintegratiebegeleiding via AON en berichten zij aan het UWV, of neem het UWV ook direct contact met mij op om te bepalen of ik recht heb op de ziektewet? Ik hoor van elke bedrijfsarts en expert iets anders, die van mijn exwerkgever, die van AON en die van het UWV. ik ben helemaal de draad kwijt en raak erg gefrustreerd hierover, iets wat mijn reintegratie niet bevordert.

    Antwoord
    • Linda

      Hi Fred,

      je bent ziek uitdienst gemeld. Hiermee ben je eigenlijk overgedragen aan het UWV. Dat je werkgever eigen risicodrager is maakt meer dat zij er belang bij hebben dat je snel weer aan het werk komt. Dit omdat zij nu toch ondanks uitdienst je ziektewet betalen. Iedereen moet zijn beste beentje voortzetten om te zorgen dat je werkt aan herstel en of re-integratie. Echter hoef jij niet perse veel te ondernemen. Wel als dit natuurlijk kan en wat bijdraagt aan herstel.

      groeten Linda

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.