Sommige klanten zijn alweer gedeeltelijk aan het werk en zijn bang voor een WIA keuring. Ze overwegen om zich toch hersteld te melden zodat ze geen WIA keuring krijgen. Wat is slim om te doen?

 

Je weet nooit hoe de toekomst gaat lopen!

Het gaat op het moment heel goed met je. Je bent aan het opbouwen en je verwacht in de toekomst te herstellen. Dit is natuurlijk super fijn maar niemand heeft een glazen bol. Je weet dus niet wat de toekomst brengt en of jouw ziekte en of klachten misschien toch weer roet in het eten gooit. 

Geen 100% herstel is een mogelijk ontslag!

Als je niet 100% hersteld bent voor 2 jaar ziekte dan is de kans groot dat je wel een ontslag kunt krijgen na 2 jaar ziekte. Tenzij je zeker weet dat je binnen 26 weken alsnog volledig zal herstellen dan kun je je een ontslag mogelijk tegen houden.

Als je vind dat je 100% hersteld bent dan moet de bedrijfsarts het hier wel mee eens zijn. Is de bedrijfsarts van mening dat dit niet zo is dan kun je een Deskundigenoordeel bij het UWV aanvragen. 

Uitstel WIA aanvraag 

Soms kun je met je werkgever uitstel van de WIA keuring aanvragen. Dit kun je doen wanneer beide verwachten dat je toch snel zal herstellen maar dit ‘net’ niet binnen 2 jaar zal gebeuren. 

Maar er zitten voordelen aan een WIA keuring!

Ook al krijg je mogelijk geen WIA uitkering toegekend er zitten toch voordelen aan, mocht er in de toekomst toch iets niet goed gaan of mocht er een terugval komen. 

Wat is een ‘WIA codering’?

Je krijgt een WIA codering als je toch door de WIA keuring gaat. Je krijgt deze codering namelijk door je WIA keuring of een WIA uitkering of geen WIA uitkering (als je minder dan 35% bent afgekeurd). Door de WIA codering krijg je sowieso 5 jaar een no risk polis ‘status’. Deze no risk polis kan je optioneel laten verlengen tot 10 jaar. Deze verlenging moeten jij en je werkgever aanvragen.

Wat betekent de ‘no risk polis’?

Wanneer je bij je werkgever (weer) ziek wordt door de klachten en of ziekte waarmee je door de WIA keuring ging dan krijgt je werkgever dit ziekengeld terug van het UWV (met maximum dagloon). Dit is dus super fijn voor werkgevers.

Niet opnieuw 2 jaar ziekte door!

Wanneer je (weer) ziek wordt hoef je niet opnieuw 2 jaar ziekte door maar kan je bijvoorbeeld gewoon simpel een verslechtering van je situatie aan het UWV doorgeven met een mogelijke herkeuring. Dit scheelt een hoop tijd, geld en energie voor zowel werkgever als werknemer. Alle wettelijke verplichting van de Wet Verbetering Poortwachter zijn ontzettend vermoeiend en hier komt veel bij kijken. 

Veel werkgevers weten waar ze aan toe zijn!

Veel werkgevers zien een WIA codering of no risk polis als iets positiefs. Ze weten waar ze aan toe zijn en als je weer ziek wordt of uitvalt dan is hier een financieel vangnet voor door bovenstaande punten. Als ze een wildvreemde aannemen zonder klachten loopt een werkgever altijd het risico dat die persoon mogelijk weer door 2 jaar ziekte heen moet. 

Echt een diagnose of chronische ziekte

Dan adviseer ik je eigenlijk altijd om wel de WIA keuring door te gaan. Er is echt iets met je aan de hand en je hebt iets. De kans dat er in de toekomst toch weer iets fout kan gaan of opspeelt is dan groter. Je wilt dan niet weer 2 jaar ziekte door moeten lopen en of een nieuwe werkgever met giga kosten opzadelen.

Heb je een burn-out of overspannenheid dan vind ik het een iets ander verhaal. Afhankelijk van je situatie en waar je op dat moment staat zou geen WIA keuring wel weer ‘makkelijker’ kunnen zijn omdat de kans in de toekomst op nieuwe ziekte bijvoorbeeld kleiner is. 

Kortom het betreft maatwerk: Wat is er precies aan de hand? Waar sta je? Hoe gaat het met je? Wat zijn je klachten en of ziektes? Overleg met ons en schakel de juiste hulp in. 

Wil je ook zorgeloos richting je WIA en ontslag?

De één werd 40% WIA afgekeurd en de ander 100% WIA afgekeurd met dezelfde ziekte en klachten. Zo voorkom je dat je de verkeerde dingen zegt tijdens je WIA gesprek en mogelijk in de WW of bijstand belandt.

Meld je nu aan voor ‘Zorgeloos richting je WIA en ontslag’.