Zoals ik in een eerder artikel al schreef zit je eerst twee jaar in de ziektewet en krijg je daarna een WIA keuring. Ik schreef wat er gebeurt als je ziek uit dienst gaat, hoe het UWV de ziektewet overpakt en dat normaliter de werkgever twee jaar ziekte dient te betalen. Mijn persoonlijke ervaring over mijn twee jaar ziektewet lees je daar ook terug. Na de ziektewet komt de WIA keuring en wordt er besloten of je een WGA (gedeeltelijke afkeuring) of een IVA (volledig langdurig afgekeurd) krijgt. In deze blog lees je mijn persoonlijke ervaring van mijn eigen WIA keuring. 

Mijn WIA aanvraag was in 2017

Eerst viel er een brief van het UWV op mijn deurmat. Hierin stond dat ik de WIA uitkering moest gaan aanvragen, omdat de twee jaar ziekte nadert. Je krijgt hier dus altijd via je werkgever en of via het UWV bericht over wanneer dit moet gaan gebeuren. Ik moest online inloggen en diverse vragen invullen. Daarna zou ik bericht krijgen wanneer ik werd opgeroepen bij een UWV verzekeringsarts.

De uitnodiging voor het gesprek met de UWV verzekeringsarts

Vrij snel daarna, ik denk twee weken, kreeg ik de uitnodiging voor het gesprek. Ik was eigenlijk best wel heel zenuwachtig. Ik weet namelijk wat niet lukt, maar je bent toch afhankelijk van mensen die iets gaan bepalen. Zij gaan bepalen wat zij vinden en daar moet je het mee doen. Ook gaan zij bepalen wat ze nog passend werk vinden of zien als mogelijkheden. Daar het hier gaat over mijn financiële basis en mijn toekomst vond ik dit heel spannend. Nou eigenlijk gewoon DOODENG!

Wist ik maar dat er een WIA expert bestond voor werknemers!

Voor al onze klanten die te maken krijgen met een WIA keuring in de toekomst hebben wij een WIA expert aan ons gebonden. Deze helpt jou de gesprekken voor te bereiden bij het UWV maar kan zelfs mee gaan naar je gesprek! Als ik dit toen der tijd had geweten dan had ik dit echt ingeschakeld. Je hebt namelijk veel meer invloed op het UWV en je keuring dan jij zelf denkt. Als je maar goed weet en beseft wat je vooral wel en vooral niet moet zeggen. Hier kan WIA expert Nicoline je dus bij helpen en haar hulp kan je ook in termijnen betalen. Ps. ze kan je ook helpen met in bezwaar gaan!

Het gesprek voor mijn WIA-keuring

Ik had een gesprek met de UWV verzekeringsarts en mijn moeder ging met mij mee. Wederom een aardige man. Wat wellicht prettig is, is dat ik al langere tijd bij hen in de ziektewet liep (omdat mijn tijdelijke contract niet was verlengd, ik ging ziek uit dienst) en ik al bekend was bij het UWV. Geen idee of dit verschil maakt, maar deze man zal zijn eigen collega verzekeringsarts niet zomaar afvallen of met totaal andere conclusies komen. Ik ben bekend bij hen en onderhoudt altijd heel netjes mijn contacten. Bij vragen bel ik hen en als ik dingen wil proberen, zoals met mijn blog of ”klanten” dan overleggen wij dit met elkaar.

De nieuwe verzekeringsarts kende ik nog niet en hij ging eigenlijk opnieuw vragen en kijken hoe het ging. Hij wilde weten of er veranderingen waren, wat mijn dagelijkse bezigheden nu waren en wat mijn klachten waren, hoe het revalidatietraject was verlopen en afgelopen. Het was een prettig gesprek en ik was ontzettend blij dat er begrip was dat het allemaal al rot genoeg is. Believe me, ik wou dat ik gewoon alles kon en daar niet had gezeten.

De arbeidsdeskundige

Na een klein halfuur wist hij genoeg en zou ik binnenkort meer horen. Hij ging zijn rapport opmaken en zou het dan doorsturen naar de arbeidsdeskundige. Na een week kreeg ik een telefoontje van de arbeidsdeskundige. Hij kon geen passend werk in de reguliere arbeidsmarkt voor mij vinden. Omdat autorijden intensief is voor mij vond hij het zonde om me daarvoor helemaal naar kantoor te laten komen. Vandaar dat hij belde om dit door te geven. Jaja er zijn ook fijne begripvolle mensen bij het UWV. Helaas weet ik ook dat er veel andere nare ervaringen zijn, wat ik echt heel spijtig vind om te horen. Deze man gaf aan dat hij zijn bevindingen op papier ging zetten en dit dan dubbel gecheckt moet worden en akkoord bevonden moet worden door andere collega’s.

Wat ik hoopte

Ik struggel echt enorm. Ik probeer van alles en krijg weer klappen. Toch wil je ook rust, duidelijkheid en stabiliteit voor je toekomst. Mijn hoofd denkt de hele wereld aan te kunnen maar mijn lijf kan het niet bijbenen. Ik moet continue keuzes maken met waar ik mijn mini beetje energie in ga stoppen. Ik ga soms toch iets doen, een bewuste keus om daarna last te krijgen, omdat ik jong ben en toch wil leven. Er is geen pijl op te trekken en ik zou echt niet meer voor een werkgever kunnen werken. Daarom was mijn hoop op de IVA. Alle druk eraf, niets moeten en vanuit daar kijken wat wellicht in de toekomst toch ooit nog gaat lukken.

De uitslag van mijn WIA keuring sloeg in

Deze uitslag (november 2017)  kwam per post en mijn moeder belde om het goede nieuws door te geven. Ik werd toegelaten tot de IVA uitkering. Hetgeen waar wij op hoopten. Ik was even heel blij, maar ’s avonds in bed was ik heel verdrietig. Ik kreeg het besef dat het dusdanig erg met mij is dat ik dus volledig ben afgekeurd voor de reguliere arbeidsmarkt. Best bizar en deze realisatie sloeg toch even in als een bom. Ik heb mijn financiële vangnet nu voor de toekomst, maar ik ben er toch niet zo blij mee. Mijn moeder zegt dan altijd: ”Lin in de situatie waar je nu in zit is dit de beste uitkomst”. Daar hou ik me dan maar aan vast, want tja, ik heb toch geen keus.

Ik krijg zoveel energie van mijn blog en bedrijf!

Het UWV weet al die tijd al van mijn blog. Mijn blog zorgt voor contacten met mensen zodat ik niet helemaal geïsoleerd raak en ”alleen” thuis zit. Ze weten dat ik probeer hier mijn business uit te halen en nog wat te kunnen verdienen, want ik wil zo graag gewoon bijdragen aan de arbeidsmarkt en maatschappij. Iedereen heeft voldoening, zingeving en waardering nodig. Dit krijg ik van mijn blog en bedrijf.

Ik vind het veel te leuk om mijn kennis te blijven delen, klanten te helpen en anderen te voorzien van informatie zodat ook zij krijgen waar ze recht op hebben. Dit alles moet op mijn tempo, in mijn eigen tijd, wanneer mijn lijfje het kan. Ik ben afgekeurd voor de reguliere arbeidsmarkt, maar dat betekent niet dat ik ga stilzitten. Ik ben veel te goed in mijn werk zeg ik altijd. Met compleet maatwerk kan ik toch nog iets betekenen voor anderen. Die mogelijkheid en kans grijp ik met beide handen aan.

Tips voor tijdens je WIA keuring:

  • Schakel WIA hulp in. Als ik destijds had geweten dat dit bestond had ik dit echt gedaan. Alle stress waar ik in mijn eentje doorheen moest was echt niet fijn.
  • Wees eerlijk, ze voelen het haarfijn aan wanneer je de boel belazert.
  • Schrik niet meteen van wat de verzekeringsarts vindt dat je nog kan in uren. Bij mij was dit 4 uur per dag en toch bestaat er geen werk voor mij en ben ik volledig afgekeurd.
  • Laat zien dat je bezig bent en niet achterover leunt. Wat doe je zelf aan herstel indien mogelijk?
  • Laat zien wat nog wel kan, denk in mogelijkheden en bespreek dit.
  • Neem altijd iemand mee naar de gesprekken, je partner kan vaak vertellen wat hij ziet wat niet gaat of lukt.
  • Wees oprecht, karma is a bitch.

Hulp nodig bij ontslag na 2 jaar ziekte?

Krijg jij binnenkort te maken met ontslag na 2 jaar ziekte? Laat ons je alsjeblieft helpen om te krijgen waar je recht op hebt. Er worden ontzettend veel fouten gemaakt. Allereerst moeten we kijken wat je WIA beslissing is en of je überhaupt geheel of gedeeltelijk met ontslag kunt gaan. Teken dus ook niks alvorens je WIA beslissing definitief binnen is. In sommige uitzonderingssituaties kan je wel al met ontslag gaan terwijl je wia beslissing nog niet binnen is maar dan moet er inhoudelijk naar je dossier gekeken worden. PAS OP!

Belangrijkste tip, doe het sowieso niet zelf en schakel hulp in. Er worden ontzettend veel fouten gemaakt in berekeningen waardoor je veel serieuze euro’s kunt mislopen wat echt zonde is! Meer informatie over de dienst ontslag na 2 jaar ziekte vind je hier.

Mijn werkgever pusht op ontslag!

Zit je werkgever al te pushen op ontslag? Laat ons een mail sturen of laat ons alvast meekijken of een ontslag in jouw situatie toch al mogelijk is. 

Lotgenoten Community ”Online Buddies”

Ik krijg vaak berichtjes van mensen die in een vergelijkbare situatie zitten als ik en het leuk lijkt om onderling ervaringen uit te wisselen. Dit zijn er veel te veel voor mij alleen en die kan ik niet allemaal beantwoorden! Daarom heb ik een besloten Facebook groep opgericht voor lotgenoten waarvan niemand van buiten de groep kan zien dat je er berichten plaatst. Herken jij jezelf in mijn verhalen en of persoonlijke situatie? Wil je sparren met lotgenoten? Meer blogs lezen over persoonlijke ervaringen over gezondheid en ziekte en alles wat daarbij komt kijken? Check dan voor meer info www.onlinebuddies.nl!

Wil jij alles weten over de WIA keuring?

Op OnlineBuddies.nl staan veel artikelen over het UWV en de WIA keuring. Daarin staat precies alles wat jij wilt weten als je zelf een WIA keuring tegemoet gaat. Zoals:
De WIA keuring hoe werkt dat precies?
Hoe kan ik mij voorbereiden op de WIA keuring?
De Beslissing van het UWV is te laat. Wat kan ik doen?
Tips voor het bezwaar maken tegen je WIA beslissing.
Wia, WGA, IVA wat is het verschilt hoe zit dit?
Wanneer en hoe werkt een herbeoordeling/herkeuring van het UWV als je bijverdient?

Wanneer heb je recht op de transitievergoeding?
Hoe werkt ontslag na 2 jaar ziekte?
Kan ik een VSO tekenen wanneer mijn WIA beslissing nog niet binnen is?
Wat betekent een loonsanctie voor mij als werknemer?
Wat moet ik doen als mijn werkgever mij na 2 jaar ziekte via het UWV ontslaat?
Heb ik perse een advocaat of jurist nodig voor mijn ontslag?

Wil je ook zorgeloos richting je WIA en ontslag?

De één werd 40% WIA afgekeurd en de ander 100% WIA afgekeurd met dezelfde ziekte en klachten. Zo voorkom je dat je de verkeerde dingen zegt tijdens je WIA gesprek en mogelijk in de WW of bijstand belandt.

Meld je nu aan voor ‘Zorgeloos richting je WIA en ontslag’. 

Na 2 jaar ziekte moest ik middels een VSO uitdienst. Helaas wilde mijn werkgever de juridische kosten niet vergoeden. Ondanks dat was het inzetten van Linda’s hulp het meer dan waard. We kregen een transitievergoeding die 2000,- euro hoger was. Het was fijn dat Linda alle communicatie met mijn werkgever voor mij deed. Dit gaf mij rust en een veilig gevoel dat alles goed gebeurde.

Marjolein

Zeer tevreden over Lindasresources. Linda heeft voor mij een VSO (na 2 jaar ziekte) uit onderhandeld die ik met een gerust hart en goed gevoel kon ondertekenen. Ik raad Lindasresources ontzettend aan.

Anoniem

Operator

Linda heeft mij het vertrouwen gegeven dat alles goed zou komen. Ze heeft mij op persoonlijke en laagdrempelige manier geholpen, waardoor ik goed begreep wat er precies in de VSO stond. Door Linda’s doortastende aanpak weet ik zeker dat we niks over het hoofd hebben gezien! Het was een spannende tijd, maar na het ondertekenen van de VSO voel ik mij opgelucht en kan ik mij richten op de toekomst. Op naar nieuwe avonturen!

Kristel

Docent VO

Onlangs was daar het moment; Twee jaar ziek, de UWV-molen ging draaien en ik moest keuzes gaan maken m.b.t. mijn toekomst. Linda heb ik ingeschakeld op ‘t moment dat ik de keuze heb gemaakt om afscheid te gaan nemen van mijn werkgever. Zij heeft voor mij de onderhandelingen voor de vaststellingsovereenkomst met mijn werkgever op geweldige wijze uit handen genomen en mij ‘n luisterend oor geboden. Ze heeft ervoor gezorgd dat ik kreeg waar ik recht op had. Ik vond ‘t ontzettend fijn om met Linda te werken, ‘n vrouw die vol passie, kennis en kunde recht op haar doel afgaat, eruit sleept wat er uit te slepen valt en ontzorgt in ‘n voor mij toch al heftige periode. Ik gun iedereen ‘n Linda in dit soort situaties! Ik ben haar onwijs dankbaar!

Danielle

Na twee jaar in de ziektewet te hebben gezeten, was het moment daar… Mijn vaststellingsovereenkomst… Omdat ik er geen verstand van had en ik het nogal confronterend vond, hoorde ik via via dat Linda hier ervaring mee heeft en me hier wellicht mee kon helpen. Na een telefoontje met Linda wist ik het… Door haar wil ik me laten behartigen. Het gesprek voelde vertrouwd, ik voelde me begrepen en ze gaf me het vertrouwen dat het goed zou komen. Na meerdere keren contact via mail, WhatsApp en telefoon is mijn vaststellingsovereenkomst akkoord bevonden en ondertekend.

Een golf van emoties volgde, maar op een positieve manier. Linda is een zeer kundige, vrolijke, begripvolle vrouw. Ze schakelt snel, is zeer adequaat, maar op een mooie persoonlijke manier, wat ik als zeer prettig heb ervaren. Door het inschakelen van Linda is het proces omtrent mijn vaststellingsovereenkomst “ontspannen” verlopen. Ik zou iedereen die in zo’n situatie komt Linda aanraden!! Wat een topper!! Ben haar dankbaar.

Josje