Ik kreeg een leuke vraag binnen van een lezer over hoe het nu eigenlijk zit met artsbezoeken onder werktijd. Denk hierbij aan fysio, tandarts of huisarts. Zij gaf aan dat haar werkgevers verschillende regels hanteren en vroeg zich af hoe dit komt en hoe het nu echt zit.

Is een werkgever verplicht bijzonder (speciaal) verlof te geven voor artsbezoeken?

Het antwoord op deze vraag is nee! Een werkgever is niet verplicht betaald verlof te geven voor artsbezoeken. In principe zou je dit dus of in eigen tijd of van je vakantie-uren moeten doen.

Wat zijn dan wel de verplichtingen mbt artsbezoeken? 

Eigenlijk is er in de wet niets geregeld voor artsbezoeken. In de wet wordt echter wel gesproken over goed werkgever-/en werknemerschap. Het zou natuurlijk geen goed werkgeverschap zijn wanneer je werkgever weigert jou onder werktijd naar een noodzakelijke arts afspraak te laten gaan.

Wat is gebruikelijk?

Veel werkgevers hebben een X aantal uren doktersverlof per kalenderjaar in hun personeelshandboek opgenomen met een maximum van 2 uur per keer. Het is verstandig om hier inderdaad een beleid voor te hebben. Echter moet er ook gekeken worden naar de persoonlijke situatie. Stel iemand is chronisch ziek en moet regelmatig voor controles, dan mogen werkgever en werknemer speciale afspraken maken. Je wilt namelijk niet dat je werknemer zijn vakantie-uren (die bedoeld zijn om bij te komen) allemaal op gaan aan doktersafspraken en knel komt met voldoende ontspanning en rust.

 

Tips werkgever

  • Zorg dat er beleid is voor artsbezoeken. Neem deze op in een personeelshandboek en zorg dat de werknemer hiervoor tekent bij indiensttreding.
  • Ga met je werknemer in gesprek wanneer deze vaak naar de dokter moet.
  • Maak indien nodig speciale afspraken met een individu ivm goed werkgeverschap.
  • Controleer een eventuele CAO, mogelijk is er al een regeling van toepassing voor jouw organisatie.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie of neem persoonlijk contact met ons op.