...
Zwangerschapsgerelateerd ziek zijn, wat nu? | De Ontslagexpert
Gepubliceerd op 16 april 2024
Het bedrijf waar ik werk is failliet, wat moet ik doen?

Het bedrijf waar je werkt gaat failliet. Er komen meteen miljoenen vragen in je op: hoe zit het met mijn inkomen? Moet ik een nieuwe baan zoeken? Krijg ik nog wel mijn achterstallige salaris terug? Wat moet ik doen? Er zijn verschillende zaken die van belang zijn bij een faillissement en in deze blog leggen we je de verschillende situaties uit. 

Er zijn twee verschillende faillissementen. Één als het bedrijf écht failliet wordt verklaard door de rechter. En één als het bedrijf failliet dreigt te gaan, maar nog niet door de rechter failliet is verklaard. Hieronder leggen we beide faillissementen, en de impact op jou, duidelijker uit.

 

Het bedrijf gaat failliet

Als een bedrijf door de rechter failliet wordt verklaard, houdt het bedrijf op met bestaan. Er wordt een curator aangewezen en deze curator heeft de bevoegdheid om jouw arbeidsovereenkomst, zonder toestemming van het UWV, te beëindigen. Je hebt geen recht op een transitievergoeding (de wettelijke vergoeding bij een ontslag) en de opzegtermijn is nooit langer dan zes weken, want er is echt geen geld meer. Vaak zie je in dit soort gevallen ook dat er al een (aantal) maand(en) geen salaris meer is betaald. 

Na een faillissement, zal je direct worden overgenomen door het UWV. Voor de maanden waarin jij geen salaris hebt ontvangen kom je mogelijk in aanmerking voor een faillissementsuitkering. Deze uitkering vraag je aan bij het UWV. Een faillissementsuitkering bestaat uit:

  • Je achterstallig loon over maximaal 13 weken voorafgaand aan je ontslag;
  • 100% van je loon tijdens de opzegtermijn, die maximaal 6 weken bedraagt;
  • Vakantiegeld, openstaande vakantiedagen, eventueel al opgebouwde 13e maand en pensioenpremie over de afgelopen twaalf maanden voorafgaand aan je ontslag. 

Wanneer je na de faillissementsuitkering nog geen nieuwe baan hebt gevonden, kun je een WW-aanvraag doen. Het UWV zal dan beoordelen of je hiervoor in aanmerking komt. 

 

Situatie waarbij een bedrijf niet ‘echt’ failliet is

Vaak zeggen bedrijven ‘oh, we zijn echt bijna failliet, we moeten je helaas ontslaan’. In dit geval is een bedrijf niet ‘echt’ failliet, maar zitten ze gewoon in zwaar weer en willen ze je arbeidsovereenkomst beëindigen, om zo bijvoorbeeld kosten te besparen. Ze bieden je een vaststellingsovereenkomst aan. De vaststellingsovereenkomst (VSO) is al een teken dat er meer aan de hand is. Zorg dat je altijd je VSO laat checken zodat wij de benodigde cijfers en bedrijfsgegevens kunnen opvragen om te checken of de VSO wel juist is opgesteld. Als een bedrijf niet ‘echt’ failliet is, kunnen ze namelijk niet zo makkelijk van je af. Sterker nog, zonder jouw instemming zijn ze verplicht om een ontslagprocedure bij het UWV te starten. Geeft het UWV vervolgens geen toestemming om je te ontslaan, dan blijf je in dienst. 

In dit geval zullen we geen tienduizenden euro’s extra voor je kunnen onderhandelen, omdat er simpelweg niet veel geld te halen is, maar er valt vaak zeker nog wel wat extra’s te halen, want je hebt in dit geval als werknemer bepaalde rechten bij een ontslag. Het komt voor dat bedrijven die bijna failliet gaan met foutieve cijfers in je VSO proberen om je zo goedkoop mogelijk te lozen. Simpelweg omdat ze, logischerwijs, bijna geen geld meer hebben. Echter, jij mag hier niet de dupe van worden! Kom voor jezelf op en schakel ons altijd in om je VSO te checken. Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op om jouw situatie door te spreken.

 

Faillissement en doorstart

Nadat het faillissement is uitgesproken door de rechter, kan de curator besluiten dat het bedrijf toch nog een doorstart mag maken. Dit betekent dat de activa (of een gedeelte daarvan) van het bedrijf wordt doorverkocht, zodat de overnemende partij de activiteiten van het failliete bedrijf kan voortzetten. 

Of het hele bedrijf een doorstart kan maken, of alleen een deel hangt af van de financiën. Het is vaak voordeliger om alleen een klein gedeelte van het bedrijf door te laten starten. In dit geval is het niet mogelijk om al het personeel mee te nemen naar het nieuwe bedrijf, omdat het in een kleinere vorm zal gaan opereren. De werknemers die niet worden overgenomen, komen in beginsel in aanmerking voor een WW-uitkering (en eventueel eerst een faillissementsuitkering). 

Er zijn twee verschillende vormen van een doorstart: de doorstart was al voor het faillissement bekend en de doorstart was nog niet voor het faillissement bekend.

 

Voor het faillissement was de doorstart al bekend

Wanneer de doorstart al voor het faillissement bekend is, is dit een voorbereide doorstart en in veel gevallen is er dan sprake van een overgang van onderneming. Bij een overgang van onderneming treden alle werknemers automatisch in dienst bij de overnemende partij, met minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden. In de praktijk zie je vaak dat je een nieuwe of gewijzigde arbeidsovereenkomst krijgt, omdat de contractspartij gewijzigd is. Dit is toegestaan, maar de arbeidsvoorwaarden mogen niet ten nadele van jou worden gewijzigd. 

 

De doorstart was nog niet bekend voor het faillissement

In dit geval is de doorstart een gevolg van het faillissement. De ‘doorstarter’ heeft de keuze om het bedrijf over te nemen, met, zonder of een gedeelte van het personeel. Je arbeidsovereenkomst met daarbij behorende arbeidsvoorwaarden kan dan ongewijzigd (met uitzondering van de contractspartij) doorlopen. De doorstarter heeft echter ook de mogelijkheid om een nieuwe arbeidsovereenkomst aan te bieden met gewijzigde arbeidsvoorwaarden. Deze arbeidsvoorwaarden mogen ten nadele afwijken van de voorwaarden in je vorige arbeidsovereenkomst. 

 

Ik wil niet over naar de overnemende partij

Dit is heel lastig want volgens de wet mag je dit niet zomaar weigeren. Om in aanmerking te komen voor de WW-uitkering moet je namelijk passend werk accepteren, en aangezien er sprake is van een doorstart, zal er bijna altijd sprake zijn van passend werk. Weiger je om in dienst te treden bij de doorstarter? Dan kan het UWV je WW-uitkering stopzetten op grond van verwijtbare werkloosheid en heb je geen inkomsten meer uit de WW-uitkering. Heb je al ander werk gevonden op het moment dat het bedrijf failliet gaat? Dan mag je de doorstart wel weigeren. Je hebt immers nieuw werk en je krijgt dan inkomsten uit het dienstverband bij deze nieuwe werkgever. 

 

Dreigend faillissement van je werkgever: ga solliciteren!

Het allerbeste is natuurlijk om het faillissement niet af te wachten en alvast zelf te gaan solliciteren. Zo neem je de regie in eigen handen en ben je niet afhankelijk van de financiën van je werkgever. Toch is het wel fijn om te weten dat de opvangregelingen met het UWV bestaan, waardoor je, in ieder geval een deel van je niet ontvangen salaris, terugkrijgt van het UWV. Raak dus niet meteen in paniek bij een (dreigend) faillissement: de regelingen met het UWV zijn hier speciaal op ingesteld. 

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.