...
Gepubliceerd op 25 maart 2024
Kan mijn werkgever mijn contract vooraf beëindigen ivm Corona?

Een veelgestelde vraag is of een werkgever een nieuw contract zomaar kan stopzetten. Er zijn ontzettend veel mensen die zeer binnenkort bij hun nieuwe baan zouden gaan starten. Echter door Corona staat alles er opeens anders voor. Sommige mensen kunnen namelijk niet eens ingewerkt worden of er is te weinig werk voor handen.

Is er een schriftelijke proeftijd in het contract opgenomen?

De allereerste vraag is of er een proeftijd is opgenomen in het contract? Deze proeftijd moet rechtsgeldig zijn en kloppen conform wetgeving anders is die niet geldig en geldt er helemaal geen proeftijd. Daarnaast moet een proeftijd schriftelijk vooraf zijn vastgelegd.

  • Contracten van 6 maanden of korter mogen geen proeftijd hebben.
  • Contracten langer dan 6 maanden en korter dan 2 jaar mogen maximaal 1 maand proeftijd hebben (let op in sommige CAO’s is dit 2 maanden).
  • Contracten langer dan 2 jaar of voor onbepaalde tijd mogen 2 maanden proeftijd hebben.

 

 

Kan je voor de indiensttredingsdatum een contract al stopzetten?

Een werkgever kan en mag vooraf al per direct het contract stopzetten mits er een proeftijd is opgenomen. De werkgever kan dit bijvoorbeeld doen wanneer er bijvoorbeeld te weinig werk is of als de persoon in kwestie niet ingewerkt kan worden. Wat nu zeer logisch kan zijn in de huidige Corona situatie. Eigenlijk maakt de reden niet zoveel uit zolang het maar niet om ziekte of zwangerschap is ;). De werkgever moet een brief aan jou geven waarin die schriftelijk vooraf opzegt. Dit is meteen je bewijs voor een mogelijke WW uitkering dat het niet jouw schuld is dat je werkloos bent.

Let op de ketenregeling!

Wanneer je werkgever je op een later moment weer aanneemt dan moet je even goed op de ketenregeling letten. Wanneer jij nooit gestart bent bij het bedrijf (en vooraf opzegt bent) dan kan/mag je het nieuwe contract zien als de eerste in de ketenregeling (3 tijdelijke contracten in 3 jaar tijd). Heb jij al een dag bij het bedrijf gewerkt en ging je er toen in de proeftijd uit dan is de vraag wanneer je weer indienst gaat. Is dit binnen 6 maanden dan geldt het nieuwe contract als je tweede contract in de ketenregeling. Let hierbij ook goed op dat de tussenpozen meetellen in de 3 jaar. Je moet dus rekenen vanaf de eerste indienstdatum.

Pas op met bedrijfseconomische ontslagen

Wat wel belangrijk is, is dat de reden niet bedrijfseconomisch is. Wanneer je werkgever beroep wil doen op het noodfonds (NOW) van de overheid dan mag je niemand ontslaan met een bedrijfseconomische reden. De details van de regeling zijn nog niet helemaal duidelijk, dus pas hiermee op.

Kan de werkgever een contract later in laten gaan? 

Ik ga er wederom vanuit dat er sprake is van een proeftijd in het contract. Partijen kunnen gezien de omstandigheden en Corona situatie afspreken dat het contract op een later moment in gaat. De werkgever zal dit alles wel schriftelijk moeten bevestigen. Zodat het niet jouw schuld is dat je zonder inkomen komt te zitten en dus wel WW kan aanvragen. Je zult immers zelf je oude baan opgezegd hebben.

Kan mijn werkgever mijn contract omzetten of aanpassen?

Stel dat je werkgever met het voorstel komt om je directe onbepaalde tijd contract bij indiensttreding om te zetten naar een bepaalde tijd. In principe kan dit niet als het contract al gestart is. Maar als er een proeftijd is en je werkt hier misschien niet aan mee dan kan de werkgever je stoppen in de proeftijd. In dat geval kan het dan slimmer zijn om mee te werken aan een omzetting omdat je er anders uitvliegt.

Kan je een proeftijd opschorten?

Een proeftijd kan je niet opschorten. Maar je kan wel in de proeftijd met iemand stoppen en deze later weer in dienst nemen. Er zijn dan wel weer mogelijkheden om een nieuwe proeftijd af te spreken.

Er is geen proeftijd, kan mijn werkgever van mij af?

In deze situatie is er dus geen proeftijd! Dan kan dit alleen met wederzijds goedvinden, bijvoorbeeld met een vaststellingsovereenkomst (VSO) ofwel via een ontslagvergunning UWV. Bij een VSO moet jij een handtekening zetten, maar dit ben je niet verplicht. Zonder jouw handtekening kan de werkgever niet van je af. Ontslag via UWV kan bijvoorbeeld aangevraagd worden wegens bedrijfseconomische redenen. Dit ontslag via het UWV gaat wel onder strenge regels zoals toepassing afspiegelingsbeginsel en onderbouwing en bewijslast van bijv de werkvermindering ed.

Samen eruit komen!

Het is echt een supervervelende situatie waar velen nu in zitten. Nieuwe banen die niet doorgaan. Ga het gesprek met elkaar aan. Stuur bijvoorbeeld aan op een later indiensttredingsdatum. Wellicht als de werkgever toch aanspraak kan maken op het NOW (noodfonds van de overheid ter looncompensatie) fonds deze je wellicht toch gewoon kan ‘laten starten’ tegen betaling omdat die achter de schermen toch straks aanvulling van de overheid krijgt. Ga het gesprek aan!

Wil je sparren over jouw persoonlijke situatie?

Mocht je willen sparren of willen overleggen hoe jij dit het beste kunt aanvliegen dan kun je contact met mij opnemen

Foto: Prisca Visser

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

2 Reacties

  1. Carola

    Ik had contract met baangarantie
    Theorie en buslessen gevolgd rijbewijs gehaald en zou maandag beginnen
    Nu helemaal niks meer

    Antwoord
    • Linda

      Wat een teleurstelling Carola. Sterkte met alles!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.