...
Gepubliceerd op 25 maart 2024
Kan een werkgever vooraf onder de aanzegplicht uit komen, en hoe?

Ik heb nu al meerdere keren de vraag gekregen hoe het zit met de aanzegplicht, de aanzegboete en wanneer een werkgever dit niet hoeft te doen. Is het zinnetje ”het contract loopt van rechtswege af op DATUM” voldoende? In het artikel ”Het aanzeggen van je contract dient een werkgever minimaal één maand van te voren te doen” leg ik alles uit over welke contracten er aangezegd dienen te worden en hoe het werkt met de aanzegboete en de hoogtes. In dit blog leg ik uit hoe het zit met het zinnetje ”het contract eindigt van rechtswege op DATUM”.

Een contract eindigt van rechtswege

In een contract staat (bijna) altijd de looptijd van een contract. Een voorbeeldzinnetje hiervan is: “De arbeidsovereenkomst is aangegaan voor de periode van DATUM tot en met DATUM. Derhalve zal de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigen per DATUM.” Dit betekent echter niet dat de werkgever voldaan heeft aan zijn aanzegplicht, want dit zinnetje zegt niets over of jij wel of niet een verlenging gaat krijgen na deze periode. Met enkel dit zinnetje is dus niet voldaan aan de aanzegplicht! Hier is schijnbaar flink wat verwarring over onder mijn lezers. 

Hoe kan je de aanzegplicht vooraf vastleggen?

Als werkgever is er de mogelijkheid om bij het aangaan van een contract direct al te voldoen aan je aanzegplicht. Je moet dan als werkgever een artikel opnemen waarin je dus vooraf al iemand laat weten dat die geen verlenging krijgt aan het einde van dat contract. Je kan ook zeggen en beloven dat iemand wel een verlenging krijgt en onder welke voorwaarden ,maar ik denk dat de meeste werkgevers dit niet zullen doen.

Vooraf aanzeggen middels onderstaand artikel?

Om vooraf aan te kunnen zeggen kan je onderstaand artikel opnemen in een tijdelijk arbeidscontract. Let wel op dat het een contract betreft waarin je überhaupt hoort op te zeggen. In mijn andere artikel lees je bij welke contracten je hoort aan te zeggen.

Werkgever hecht er – nu voor alsdan – waarde aan om aan de werknemer aan te zeggen dat deze arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd – nadat die is geëindigd van rechtswege – niet zal worden voortgezet. Aldus wordt hierbij voldaan aan de wettelijke aanzegverplichting van de werkgever als bedoeld in artikel 7:668 BW. Door ondertekening van deze arbeidsovereenkomst erkent de werknemer dat de werkgever aan zijn wettelijke aanzegverplichting heeft voldaan.”

Bedenk wel of je vooraf aanzegging wilt

Het kan namelijk best negatief overkomen dat je vooraf zegt dat iemand geen verlenging krijgt. Veel werknemers gaan ergens werken voor langere tijd. Ondanks de uitleg dat het standaard in alle contracten staat, kan dit toch zonde zijn van het gevoel wat mensen krijgen.

Tips voor de werknemer

  • Vraag zelf tijdig aan de werkgever of deze wel of niet gaat verlengen en wijs hen op de aanzegplicht.
  • Zelfs bij een uiteindelijke contractsverlenging mag je de aanzegboete vorderen wanneer er niet of niet tijdig is aangezegd. Denk er wel goed over na of je dit wilt doen, want je werkgever zal het wellicht niet op prijs stellen.
  • Het kan helpen wanneer een externe, zoals ik, een brief verstuurt ter vordering van de aanzegboete. Dit geeft net iets meer kracht dan wanneer je de vordering zelf doet.

Tips voor de werkgever

  • Vergeet je vaak dingen? Dan is het verstandig bovenstaand artikel vooraf op te nemen in de contracten, zodat je vooraf al hebt voldaan aan je aanzegplicht. Dan kan je nooit een claim krijgen van de aanzegboete welke kan oplopen tot 1 bruto maandsalaris.
  • Ik zet altijd direct, wanneer ik een contract maak of geef aan de werknemer, een herinnering in mijn agenda voor het aflopen van een contract. Dit doe ik op de datum van 8 en 6 weken voor het aflopen van het contract zodat je dit niet kunt vergeten. Dit kan je als HR doen en de leidinggevende bijvoorbeeld uitnodigen. Zodat ook de leidinggevende tijdig gaat nadenken over wel of niet verlengen.

Foto: Prisca Visser

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.