Je hoort steeds vaker dat werkgevers zeggen dat een bepaalde functie een fulltime functie is. Ze vinden dit, functies die niet parttime uitgevoerd kunnen worden. Dit zie je vaak bij managers posities. Hoe zit het met je rechten en plichten hieromtrent? Ik schreef eerder al een blog over je rechten mbt meer of minder werken. In dit artikel wil ik het argument de fulltime functie aan de kaart stellen.

Korte samenvatting:

Wanneer je minimaal 6 maanden in dienst bent kun je een verzoek indienen om meer of minder te gaan werken. Dit verzoek kan alleen geweigerd worden wanneer het zwaarwegende bedrijfsbelangen betreft. Ik heb al vaker genoemd dat zwaarwegende bedrijfsbelangen zeer ernstige situaties moet betreffen waardoor bijwijze van het bedrijf haast niet meer kan door draaien. Je mag een aanvraag van aanpassingen van uren één keer per jaar doen. (Lees de rest van de eisen hier terug.)

De fulltime functie

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen houdt het argument voor een fulltime functie niet zomaar stand. De werkgever zal verder moeten kijken naar oplossingen. Wellicht kan er een duo baan gecreëerd worden of zijn er andere creatieve oplossingen. De werkgever is tevens verantwoordelijk om te zorgen dat je baan en taken past binnen jouw nieuwe uren. Het is niet de bedoeling dat je minder werkt, maar nog steeds hetzelfde werk verricht. Dit zou niet gezond zijn en de werkgever heeft hierin weer een zorgplicht.

Conclusie

Wat ik wil voorkomen is dat je je te snel door de werkgever uit het veld laat slaan. Het is belangrijk om een goede werk privé balans te hebben. Dus mocht jij een fulltime functie hebben en minder willen werken. Je werkgever kan dit niet zomaar weigeren. Ook niet in verband met een zogenaamde fulltime functie. De werkgever zal hier hele goede argumenten en bewijzen voor moeten hebben dat minder werken echt grote problemen veroorzaakt.