...
Gepubliceerd op 25 maart 2024
Bedrijfsovername, wat zijn mijn rechten en plichten nu?

Een bedrijfsovername is erg spannend voor de werknemers. Het zorgt voor interne onrust en onzekerheid. Dit is echter niet nodig want je behoudt in principe gewoon alle arbeidsvoorwaardelijke rechten die je voorheen ook had. Zolang jij niets nieuws tekent is je oude contract van toepassing. In dit artikel vertel ik meer over een bedrijfsovername zonder reorganisatie. 

Wanneer is er sprake van een bedrijfsovername?

Wanneer een bedrijf wordt overgenomen is het van belang om als werknemer te weten of er echt sprake is van een overgang van onderneming. Het bedrijf of een onderdeel moet in dit geval echt verkocht zijn of duidelijk overgaan. Werkgevers zijn verplicht om het personeel van een ”overname” op de hoogte te stellen van de bedrijfsovername.

Wanneer mag de werkgever de arbeidsvoorwaarden veranderen?

1. Bij een zwaarwegend bedrijfsbelang:

Allereerst moet er in je contract of het personeelshandboek, waarvoor jij hebt getekend, een artikel staan over eenzijdige wijziging. Dit moet een artikel zijn die gaat over eenzijdige veranderingen wanneer er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn. Zwaarwegende bedrijfsbelangen worden niet snel geaccepteerd door een rechter. Het belang van de werkgever moet zo groot zijn dat het belang van de werknemer moet wijken. Er moeten dus wel ”ernstige” zaken aan de hand zijn, waarbij de wijziging echt noodzakelijk is.

2. Goed werknemerschap

Goed werkgeverschap en goed werknemerschap komen jullie regelmatig tegen in mijn blogs. Van beide partijen wordt er verwacht dat zij handelen als een goed werkgever of werknemer. Op basis van het goed werknemerschap mag een werkgever soms verwachten en verlangen dat werknemers mee gaan met een nieuw voorstel. Dit geldt wanneer;

  • er een zwaarwegend belang is bij het wijzigen van de arbeidsvoorwaarden;
  • de werkgever een redelijk voorstel heeft gedaan mede gelet op de persoonlijke omstandigheden van de werknemer.

3. Werkgever kan arbeidsvoorwaarden onmogelijk nakomen

In sommige gevallen heeft de oude werkgever speciale regelingen die de nieuwe werkgever onmogelijk kan nakomen. Werknemers hebben in deze situatie recht op een compensatie.

De OR heeft ingestemd met het plan?

Veel werknemers denken dat wanneer een OR ingestemd heeft met een plan je hierin mee moet gaan. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden. De OR is akkoord dus nu moeten wij werknemers ook akkoord gaan. Echter hoeft dit niet het geval te zijn. Zolang jij niets tekent blijft jouw contract van toepassing. Er zijn drie partijen nodig die het eens moeten zijn met. Namelijk de werkgever, de OR en de werknemer. Wanneer jij het als werknemer er niet mee eens bent kan je niet tekenen.  Let wel op de hierboven genoemde ”uitzonderingen” 1, 2 en 3.

Uitzondering bij een bedrijfsovername is het Pensioen

Het pensioenreglement is een uitzondering. Wanneer beide partijen een pensioen hebben dan mag de ”nieuwe” werkgever kiezen. Wanneer de nieuwe partij wel een pensioen heeft en de oude niet dan moet de werknemer een aanbod krijgen. Heeft het oude bedrijf wel een pensioen en de nieuwe niet dan moet de ”nieuwe” werkgever de pensioenregeling overnemen. Is de nieuwe pensioenregeling slechter dan kan je hier helaas als werknemer niets tegen doen.

Harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden

Veel bedrijven willen uiteindelijk natuurlijk dat iedereen weer dezelfde contracten en voorwaarden heeft. Je ziet daarom vaak een traject van harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden. Hierin gaan ze proberen de arbeidsvoorwaarden toch samen te voegen en tot een oplossing te komen. Harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden mag niet vlak na een overname!

Opzegverbod voor ontslag

Vlak voor en na een overname is er een opzegverbod. In principe mag een werkgever niet opeens werknemers ontslaan. Tenzij er een reorganisatie nodig is zodat het bedrijf kan voort bestaan. De werkgever zal dan of in onderling overleg met een vaststellingsovereenkomst eruit moeten komen met de werknemer. Ook kan de werkgever via de kantonrechter of het UWV toestemming voor ontslag aanvragen. Wederom geldt hier dat er wel ”ernstige” zaken aan de hand moeten zijn wil een bedrijf toestemming voor ontslag krijgen.

Weigeren overgang van onderneming

Het weigeren van de overgang van de onderneming kan niet. Je kan niet weigeren om mee te gaan naar de ”nieuwe” werkgever. Je kan wel weigeren nieuwe contracten te tekenen.

Stappenplan voor werknemers

  1. Kijk naar de rede van een nieuw voorstel.
  2. Schakel professionele hulp in om mee te kijken.
  3. Ga niet zomaar akkoord.
  4. Controleer of de OR überhaupt akkoord is.
  5. Kijk of er sprake is van 1, 2 of 3 hierboven genoemd.
  6. Kijk of het nieuwe voorstel redelijk is en zorgvuldig is afgewogen en tot stand is gekomen. Is er bijvoorbeeld voldoende compensatie? Heeft het niet teveel negatieve gevolgen? Is het een goed voorstel voor jou?
  7. Maak schriftelijk bezwaar indien je het er niet mee eens bent. Indien je niets doet gaat men er vanuit dat je na een X periode akkoord bent met het voorstel.
  8. Is er geen eenzijdig wijzigingsbeding dan moet een werkgever naar de rechter stappen om jou akkoord te krijgen.
  9. Is er wel een eenzijdig wijzigingsbeding dan zal jij als werknemer naar de rechter moeten stappen.
Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

12 Reacties

  1. Rozemarijn

    Interessant artikel. Wat zijn rechten en plichten als een bijna pensioengerechtigde-werknemer te maken heeft met een overname, de arbeidsomstandigheden (# vrije dagen e.d.) bij de nieuwe werkgever slechter zijn en hij het liefst naar huis gaat met een ontslagvergoeding? Kan de werknemer weigeren en (wanneer de oud-werkgever zegt hem niet terug te willen nemen) ontslagen worden? Er vanuit gaande dat de werknemer al 7 jaar naar tevredenheid functioneert.

    Antwoord
    • Linda

      Hi Rozemarijn,

      voor een bijna pensioengerechtigde gelden dezelfde regels als bij niet bijna pensioengerechtigde. Je moet nooit zomaar iets nieuws tekenen. Je bent niks verplicht en kan daarom niet zomaar ontslagen worden. Ligt er heel erg aan hoe de overname in elkaar steekt. Je zou er sowieso niet op achteruit mogen gaan. Dus ik adviseer zeker om de nieuwe voorwaarden niet te tekenen zonder dat een expert er naar gekeken heeft. en mocht je er zelf liever weg gaan dan kan ik je mogelijk helpen richting een vaststellingsovereenkomst te gaan werken, dan ga je met wederzijds goedvinden uit elkaar. Vaak kan ik mijn juridische kosten uit onderhandelen met de werkgever, dan betaald de werkgever mijn factuur. Ik stuur je even een privé berichtje.

      groeten Linda

      Antwoord
  2. peter

    Hoi Linda,

    Ik zit midden in een overname verwikkeld. Ik ga over 2 maanden bij mijn nieuwe werkgever aan de slag als alles goed verloopt. Nu is de situatie zo, dat ik op dit moment met de fiets naar mijn werk ga (1,5 Km). Ik woon immers in de zelfde plaats als dat ik werk (Baarn). Mijn nieuwe werkgever is gevestigd in Oudekerk a/d Amstel. Nu is het met openbaar vervoer van huis tot werk 1,5 uur reizen of zou ik een auto aan moeten schaffen, aangezien wij op dit moment “maar” 1 auto hebben.
    Mijns inziens ga ik er dus wel degelijk op achteruit, wat volgens de wet niet het geval mag zijn. Wat is uw kijk hier op?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Peter,

      je moet zelf goed opletten en kijken waar je voor tekent en mee akkoord gaat. Wellicht dat je in je oude reglement ook recht zou hebben op een reiskosten vergoeding. Deze zou dan sowieso moeten tellen als je niets nieuws tekent en je oude voorwaarden van toepassing blijven. Het is lastig om iets zinnigs nu te kunnen zeggen zonder alle stukken te zien.

      Werkgevers mogen in sommige ernstige situaties voor het bedrijfsbelang eenzijdige wijzigingen doorvoeren in arbeidsvoorwaarden. De vraag is dus hoe alles echt daadwerkelijk in elkaar steekt. Is het terecht dat je zou moeten mee verhuizen? Zijn er andere mogelijkheden? Wil je wel verhuizen? Of zou je bijvoorbeeld openstaan voor een uitkoop zodat je de WW in gaat en gaat solliciteren dichter bij huis? Ik kan je hierbij helpen maar wel tegen mijn gebruikelijk uurtarief ivm een ‘complexe’ situatie waar ik me echt in zou moeten verdiepen. Ik kan hier niet zomaar mijn kijk op geven.

      Je weet me te vinden. Groeten Linda

      Antwoord
  3. Ayhan

    Dag Linda,
    Wij zitten midden in een overname (TUPEE) en in mijn huidige functie heb ik recht op aandelen. Ik krijg jaarlijks aandelen, waarde van x % van mijn jaarsalaris.

    Mijn vraag is.. Moet het bedrijf die ons overneemt de aandelen compenseren?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Ayhan,

      ze moeten niks. En jij moet ook niks. Ze kunnen je niet verplichten iets nieuws te tekenen. Dus kijk waarmee je nieuw akkoord zou willen gaan. En anders kan het interessant zijn om op de oude voorwaarden te blijven en dus niks nieuws te tekenen.

      Groeten Linda

      Antwoord
  4. Fay

    Mocht je een vast contract hebben en bij overname niet willen tekenen voor het nieuwe contract, eindigt dan het contract en wordt je dan werkeloos? (zie website arbeidsrechter).

    Antwoord
    • Linda

      Hi Fay,

      ik weet niet precies wat je waar hebt gelezen en wat de context of situatie is. Maar normaal gesproken kan dit niet zomaar einde dienstverband betekenen. Laat je alsjeblieft niks wijsmaken of je dwingen iets te tekenen. Check het eerst goed bij iemand zoals ik.

      Groeten Linda

      Antwoord
  5. Sara

    Hoi Linda,

    Krijg een nieuw contract aangeboden ingaande per 1 juli.

    Geldt mijn huidige opzegtermijn nog of kan ik het contract weigeren en per 1 juli niet meer werkzaam zijn voor het bedrijf?

    Antwoord
    • Linda

      Goedemorgen,
      Wat bedoel je precies met een nieuw contract? Met nieuwe uren of betreft het een verlenging?

      Antwoord
  6. Maria de Vries

    Hallo,
    Ik heb een vraag: het kantoor waar ik 40 jaar werkt gaat binnen afzienbare tijd sluiten. Ik heb 2 werkgevers die beiden een ander kantoor gaan overnemen.
    Ik zou eerst met werkgever 1 meegaan, dit is mondeling overeengekomen..
    Nu wordt ik verplicht om met werkgever 2 mee te gaan omdat dat hun beter uitkomt..
    Mag ik dit weigeren? Ik ben heel benieuwd wat mijn rechten zijn.
    In afwachting van uw bericht.
    Maria

    Antwoord
    • Linda

      Hi Maria,

      als er sprake is van bedrijfsovername dan moet al het personeel verplicht overgenomen worden. De vraag is even wat hier nu precies gebeurd. Stop het oude bedrijf officieel? Dan zouden ze dus iedereen moeten uitkopen? Wordt het een doorstart naar iets anders dan zou je mee kunnen. Het ligt echt aan veel details. Als je naar beide plekken zelf niet mee wilt, dan kan je kijken of je wellicht een balletje kunt opgooien dat je wellicht zelf aanstuurt op een vso. Het ligt echt aan veel details wat wel of niet je rechten zouden zijn.

      Je kan altijd hulp van ons krijgen tegen betaling om overal inhoudelijk goed naar te gaan kijken.

      Groeten Linda

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.